“L’Ajuntament del Vendrell crearem un departament amb el primer parc d’habitatge públic”

Ricard Vinyals
21/05/2021 - 08:00h

Entrevista a l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, a meitat de legislatura

Amb motiu d’arribar l’equador de la legislatura, el 3d8 ha parlat amb l’alcalde del Vendrell des del 2019, Kenneth Martínez. En la següent entrevista aborda el que ha estat la gestió en el difícil any 2020 marcat pel coronavirus, així com diversos temes d’interès municipal.

Quina valoració fa a meitat d’un mandat marcat per la pandèmia de la Covid-19?
La pandèmia marca un abans i un després, un punt d’inflexió i de posada del cronòmetre a zero. Amb la vacunació, que s’ha accelerat, confiem que com a molt tard a final d’estiu ens podrem situar en un altre escenari. Les prioritats a l’inici de mandat eren unes i ara continuen sent-ho, però les de la salut i de la vida ho han condicionat tot pel coronavirus.

Amb tot, quina valoració fa de la gestió fins avui?
Positiva en el sentit que estem en una situació que el 14 de març del 2020 i dies següents era fosca, feia por i anímicament era molt angoixant. Superada aquella situació tan terrible i que va requerir un esforç extraordinari de tota la gent de l’Ajuntament perquè no s’aturés, teletreballant i donant el mateix servei que abans de la pandèmia, amb la policia, Protecció Civil i la residència d’avis, estem en una situació molt més optimista de l’horitzó que veiem fa un any. Per tant, en faig una valoració positiva per la lluita que hem fet, l’esforç que hem demostrat i la capacitat de superació que hem aconseguit.

PUBLICITAT

Creu que els ajuts atorgats per als afectats per la pandèmia han estat suficients?
Hem donat 300.000 euros en tres convocatòries d’ajuts directes. Mai s’havia hagut de fer des de l’Ajuntament del Vendrell i estic satisfet per la capacitat de reacció. En el cas del sector de la restauració, hem atorgat 1.200 euros; i pel que fa a la reducció d’impostos al sector del comerç hi ha un 25% en la taxa d’escombraries per a aquest 2021, un 22% de les terrasses de bar del 2020 i un 50% per a aquest 2021. Les administracions no estem preparades ni per córrer ni per a coses extraordinàries, però hem demostrat una bona capacitat de reacció. En general, també vull destacar el suport de l’Ajuntament al conjunt de famílies que estan patint la crisi. Serveis Socials continua sent i de llarg el principal departament d’ajudes en recursos i feina. El Vendrell estem al capdavant en inversió en protecció social entre els municipis de 20.000 a 50.000 habitants. I ara treballem en una nova línia d’ajuts.

Com ara quins?
L’emissió de vals o bons de 10 euros per incentivar la compra en el comerç local i amb un import global de 100.000 euros. Ho farem de cara a la tardor, després d’un estiu en què esperem que les coses vagin més o menys tirant.

Alguna altra cosa que es pugui fer per a la reactivació econòmica del Vendrell?
És molt important preparar i condicionar tot el que és la temporada d’estiu en un municipi eminentment turístic de segona residència com el nostre, amb gairebé la meitat del parc d’habitatges que són segones residències. Si aquest estiu és com el de l’any passat –tot i que creiem que fins i tot serà millor– ja ens conformem, perquè sense que la gent pogués viatjar vam tenir aquestes residències ocupades més dies i amb més persones. A més, crec que el turisme internacional repuntarà una mica. Els ajuntaments hem de crear l’entorn adequat perquè es desenvolupi l’activitat.

La SAREB té escripturats uns 55 pisos al Vendrell i ens en cedeix vint”

Kenneth Martínez, alcalde del Vendrell

Per exemple?
Les obres que estem fent al centre de Coma-ruga perquè una zona més amable atregui més gent.

Parlant d’obres, quins grans projectes preveu per a la segona meitat de mandat?
En matèria social, la gratuïtat de les matrícules de P2 a les escoles bressol per a totes les famílies que ho vulguin. No deixa de ser voluntari acollir-s’hi, però parlem d’uns 350 infants. Si alguns infants no poden anar a l’escola bressol provoca que en arribar a l’inici de l’educació obligatòria no comencin en el mateix punt, per exemple, de socialització. Aquest projecte serà molt bo per a la cohesió i la integració social. I també serà important el primer parc d’habitatge públic amb els convenis que hem signat amb la SAREB.

Què vol dir?
La SAREB té escripturats uns 55 pisos al Vendrell i ens en cedeix 20. El que hem de fer ara és construir un departament que no existia, perquè mai hem tingut un parc d’habitatge públic, i al proper ple ja aprovem el reglament d’adjudicació d’aquells habitatges. La rehabilitació necessària correrà a càrrec de la SAREB i nosaltres en serem els llogaters, que rellogarem a les famílies més vulnerables.

Quantes candidates hi pot haver?
No ho sé, però moltíssimes. L’accés a l’habitatge és malauradament un dels principals problemes del país.

Que inclou l’ocupació iŀlegal…
En tenim com a tots els municipis, sobretot del litoral, i vam tenir un moment preocupant sobretot al final del primer estat d’alarma. L’ocupació no deixa de ser una conseqüència dels problemes d’accés a l’habitatge. El problema que també s’està donant molt ara és el de les persones que se’ls acaba el contracte de lloguer, no se’ls renova i no poden buscar un altre pis perquè estan a l’atur o tenen contractes temporals i es troben de cop al carrer. A través de la taula d’emergència se’ls intenta ajudar, però hi ha molts menys pisos disponibles dels necessaris.

Preveu poder fer alguna inversió amb fons europeus post-Covid, els anomenats Next Generation?
A dia d’avui no se sap res sobre el destí d’aquests fons, però tenim diferents projectes avançats i, per exemple, també ens afecta l’ampliació prevista de l’Hospital per part de la Xarxa Santa Tecla. Entre els projectes que l’administració de l’Estat ja ens ha donat el si hi ha tota l’adaptació de les platges al canvi climàtic. Hi ha trams on la pujada del nivell del mar està més accelerada i ja hi ha un acord per protegir, consolidar la platja i facilitar l’accés a la zona del Francàs. I també cal dir que tenim el projecte radical de transformació del nucli del Vendrell que és el parc del Botafoc i que va lligat amb la riera de la Bisbal que és al costat. És un projecte de creació d’un gran pulmó verd per a l’adaptació al canvi climàtic i, com els altres, els farem. Si obtenim fons Next Generation anirem més ràpid que si no és així.

L’Ajuntament del Vendrell es troba des del 2012 en un pla d’ajust financer que venç el 2023…
A partir d’aleshores alliberarem 7 milions d’euros anuals, més del 10% del pressupost, que ara mateix destinem a pagar deute. Podrem destinar-ne uns 5 milions a inversions. Ara ja estem per sota del 75% de la ràtio d’endeutament respecte dels ingressos per poder demanar préstecs i preveiem tancar aquest any en el 64%. Estem fent projectes amb fons Feder, de la Diputació o la Generalitat i amb els Next Generation en farem igual, si de cas, més ràpid. El camí de les necessitats del Vendrell ja està marcat i, per tant, tampoc no planegem els projectes condicionats a tenir o no fons Next Generation.

Farem segur els projectes programats, però si obtenim fons Next Generation anirem més ràpid que si no és així”

Kenneth Martínez

Parlem de les relacions polítiques entre els grups del seu govern. Com estan?
Bé, i amb un nivell de cohesió interna fantàstica. El PSC és un partit que està acostumat a pactar, per nosaltres el pactisme és una forma d’entendre la política, excepte amb algun partit concret situat en un extrem ideològic que trobem innegociable; i cal pactar perquè, com a mínim a mitjà termini, serà molt difícil tornar a les majories absolutes. A més, coincidim amb els grans trets d’objectius per al Vendrell i fem política local. Pel que no sigui estrictament del municipi, cada partit té llibertat d’expressar-se amb normalitat.

En canvi, amb l’oposició sembla que hi ha un cert distanciament. Sense anar més lluny, tres grups han demanat la reprovació de la regidora de Platges per un informe sobre l’estació de bombeig de Sant Salvador…
Tinc la sensació que hi ha una coŀlaboració quan és possible, però després cadascú fa el seu paper i l’oposició ha de fer d’oposició. Evidentment pots construir el relat que vulguis, però els fets són els que són i en aquest tema hi ha una administració competent com és Costes, que estava fent una auditoria del funcionament d’una instal·lació complexa i que s’ha allargat en el temps perquè anava fent informes i esborranys de parts del sistema que no estaven complerts. Una cosa és un informe definitiu i una altra un primer informe o un esborrany. La realitat és que s’està treballant a saber quines dificultats té o no el sistema i com es pot posar en funcionament.

PUBLICITAT

Com a mínim, però, al ciutadà no entès li sobta que una cosa feta fa 15 anys no hagi funcionat mai…
I a nosaltres també, i per això en el moment que vam entrar a governar i gràcies també a la regidora de Platges hem fet un impuls per veure què passa. Hi ha hagut molta rumorologia, però al final el resum és, després d’un procés de mesos en el qual encara estem treballant, que el sistema funciona però té filtracions pel nivell freàtic als coŀlectors que recullen l’aigua per portar-la al dipòsit.

I això no es podia saber o preveure quan es va construir l’obra fa 15 anys?
Segurament, però les filtracions d’aigua a vegades són per petits porus. Se m’escapen els detalls més tècnics, però potser va ser això mateix justament el que no va acabar facilitant la posada en funcionament des del principi. Es va acabar la instal·lació i se’t filtrava aigua a les canonades pel nivell freàtic; no ho sé, perquè, a més, això és de fa 15 anys i jo ni era a l’Ajuntament. El que sí se és que aquest mandat, en coŀlaboració amb Costes, hem anat treballant per fer una diagnosi de quina és la situació de la màquina per què pot fer, què no pot fer i com ho ha de fer. Ara tenim més o menys clar el marc general i dir si era un informe preliminar, si era un esborrany o si ens el van donar fa mesos o ahir és un discurs de l’oposició, que d’un gra de sorra en pot fer un sorrat, però hi tinc un respecte absolut perquè cadascú fa el seu paper. Ara bé, respecte absolut no vol dir que hi estigui d’acord, perquè em sembla una barbaritat, com a ells els semblarà una barbaritat altres coses que fa el govern.

Com a alcalde, només tinc paraules d’agraïment i fins i tot d’admiració per la feina de la policia, sobretot en plena pandèmia”

Kenneth Martínez

Un altre tema que darrerament ha creat polèmica és la manca d’efectius de la Policia Local i la seva formació. Què en pensa?
Com a alcalde, només tinc paraules d’agraïment i fins i tot d’admiració per la feina de la policia, sobretot en plena pandèmia. Periòdicament incorporem un reforç d’interins per a l’estiu i és veritat que ara en tenim sense que hagin passat per l’escola de policia perquè, per la pandèmia, no va convocar els cursos de formació i que començaran precisament dilluns que ve. El començaran uns 18 agents entre els de l’any passat i els 8 que seleccionem ara per a aquest estiu. Cal tenir una formació abans de sortir al carrer i no hi ha res a dir, però el tema és en vies de solució com a molt tard per Sant Joan. Lligat amb això hi ha un problema que es dona en totes les administracions i que és el del percentatge elevat d’interins, ja sigui a la sanitat, la justícia, l’educació i també la policia. Un dels reptes que té el ministre Iceta és de reduir aquests percentatges en l’administració pública en general. La solució és la convocatòria de places, que des del 2011 no es convoquen, però aquest govern va aprovar el desembre del 2020 l’oferta d’ocupació per a aquest 2021. Entre aquestes hi ha 9 agents de policia i un sergent com a places de funcionaris. En aquesta convocatòria d’interins s’han presentat 130 persones i, per tant, no és d’una resolució ràpida que ja ens agradaria. En les reivindicacions tenen tota la raó, però el govern hi haurem posat remei abans de final d’any.

Acabo amb la petició de la seva opinió de tres temes d’actualitat concrets. El primer, la implantació de parcs d’energies renovables…
S’han de planificar i ordenar. La idea d’allà on sigui i les empreses es posin d’acord amb el propietari d’un sòl és d’un impacte ambiental terrible.

El pas dels trens de mercaderies per l’interior dels nuclis urbans…
S’ha de fer una via només per a mercaderies. No sé si és viable, però el que si que no ho és que amb el corredor del Mediterrani passin pel mig de les poblacions un número de trens que creixerà de manera exponencial i, per tant, també el risc. Si mirem els plans de protecció civil de la Generalitat per casos d’accidents, a 300 metres a banda i banda de la via el risc al Vendrell –on viuen unes 20.000 de les 35.000 persones de tot el nucli– és evident. No hi podem conviure, ja no dic per les molèsties per sorolls. No estem en contra del corredor del Mediterrani, que quedi clar, però que no sigui un perjudici.
És optimista sobre que construeixin aquesta futura via nova?
Ja sé que no ens la faran demà, però l’han de fer. Estem assumint tots un risc… No ha de passar mai, és segur, ja ho sabem tots, però no pot ser. El Ministeri ja és conscient que els alcaldes de tot el Camp de Tarragona lluitarem per això.

S’ha de fer una via només per a mercaderies (…) No estem en contra del corredor Mediterrani, però que no sigui un perjudici”

Kenneth Martínez

I què en diu de la proposta de pagar per quilòmetre recorregut d’autovies i autopistes quan estem a punt d’alliberar-se els peatges?
Al Vendrell perdrem de cop 300.000 euros de cop de l’IBI per l’AP-7 i, a més, ara sembla que haurem de pagar tots per l’ús de les carreteres en general. Dit això, és evident que les infraestructures tenen un cost i s’han de mantenir i hem de veure com es fa, però això requereix parlar-ne bé perquè, sobretot en territoris com el nostre, que passen totes les infraestructures, hem de tenir vies de comunicació àgils i ràpides. No hem de substituir els peatges de l’AP-7 per uns altres peatges. L’N-340 de Tarragona al Vendrell no és una via ràpida, sinó un carrer i, per tant, necessitem una via ràpida i, si pot ser, que no sigui un greuge comparatiu amb altres territoris. S’ha de vetllar perquè aquest territori no torni a ser el que principalment pagui. No dic que no haguem de pagar, però no només nosaltres i no més que els altres.

També et pot interessar

Comentaris