Front comú de les alcaldies del Baix Penedès a la creació dels parcs fotovoltaics

04/05/2021 - 14:00h

Mitjançant un comunicat, les alcaldies demanen a la Generalitat la derogació del Decret Llei de regulació de les energies renovables

Els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès fan front comú davant els nombrosos intents per instal·lar parcs fotovoltaics a la comarca. De forma unànime, consideren que les instal·lacions d’energies renovables no aporten cap benefici als municipis: ni en llicències d’activitats, ni llocs de treball, ni rebaixa del preu del contracte de subministrament d’electricitat per als veïns. A més, defensen que els projectes malmeten el paisatge de la comarca, es perden llocs de treball, empobreixen l’economia i vulneren el model de comarca que des del Consell d’Alcaldies del Baix Penedès volen protegir.

Per aquest motiu, tots els alcaldes i alcaldesses dels pobles de la comarca van acordar sumar esforços per fer pressió política, així poder canviar el marc normatiu de les instal·lacions d’energies renovables per considerar-les d’interès públic, sense aprofundir en altres interessos públics com el model de comarca, la preservació del paisatge de la vinya, l’enoturisme o la qualitat de vida de les persones que viuen a cada territori. Un altre acord consensuat entre tots els alcaldes i alcaldesses va ser consensuar les al·legacions dels ajuntaments que hagin d’informar sobre les sol·licituds d’instal·lació de camps de plaques fotovoltaiques.

També al comunicat s’exigeix al Departament d’Agricultura de la Generalitat a impulsar un pla territorial sectorial agrari específic per al Baix Penedès, en el qual es determinin les especificitats, les característiques, les problemàtiques, i les singularitats, així com els objectius de preservació dels espais agraris del Baix Penedès.

Decret Llei a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables

El Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables serveix per desposseir els ajuntaments de competències per decidir sobre aquestes instal·lacions. Al mateix decret hi diu literalment a l’article 7.2: “el caràcter agrícola o forestal del terreny no constitueix, per si mateix, un obstacle per a la seva implantació”. De forma que tota l’existència prèvia de conreus, vinyes, oliveres o fins i tot zones arbòries, no impedirà l’autorització de parcs eòlics i de plantes fotovoltaiques.

Es pot llegir el manifest clicant aquí.

També et pot interessar

Comentaris