Mor Remei Esteban Nin, primera regidora de l’Ajuntament del Vendrell

Remei Esteban en una imatge de RTV El Vendrell.
Ricard Vinyals
29/04/2021 - 12:11h

Va portar les àrees d’Urbanisme, Ensenyament i Cultura i va destacar com a mestra de català i promotora sardanista

Aquest dijous ha mort al Vendrell Remei Esteban Nin, que va ser membre del primer consistori de la democràcia i, de fet, la primera regidora dona que va tenir l’Ajuntament del Vendrell a la legislatura 1979-1983.

Esteban va ser regidora d’Urbanisme, àrea que va compartir amb Lluís Mercadé; i d’Ensenyament i Cultura, que va dur conjuntament amb Benet Jané, posteriorment alcalde del Vendrell. Tot i que era regidora del PSC, mai no va afiliar-se a aquest partit i en va formar part com a independent, per bé que va ser diverses eleccions fins i tot interventora pel mateix partit.

PUBLICITAT

El que va ser dirigent socialista i primer alcalde de l’ajuntament democràtic, Martí Carnicer, ha recordat pel 3d8 la feina de Remei Esteban en l’elaboració del primer pla general d’ordenació urbanística (POUM) i, sobretot -com també ha fet l’actual alcalde, Kenneth Martínez-, que fós la persona que va ser capdal per convèncer l’aleshores president de la Diputació de Tarragona, Josep Gomis, perquè aquesta institució adquirís a un banc aragonès el recinte de Santa Maria del Mar a Coma-ruga per a finalitats i ús d’institucions públiques.

“Aquest fet segurament va salvar l’edifici de l’especulació urbanística en un indret immillorable”, ha dit Carnicer sobre l’espai que avui és un alberg i seu de facultats de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona.

Promotora del català i sardanista

Remei Esteban també va destacar com a promotora de l’ensenyament del català al Vendrell als anys setanta. De fet, juntament amb Maria Carme Cardó i Salvador Mañé, va ensenyar aquesta llengua a l’institut, equipament que també va promoure a crear amb altres membres de l’Associació de Pares del Vendrell i Comarca (Apaveco).

Molts anys abans, Remei Esteban també va destacar per una altra vessant catalanista: l’ensenyament i la pràctica de les sardanes. Així, per exemple, l’any 1946 va ser cofundadora de la colla Dansaires del Penedès amb Enric López Fuentes i el 1973 també va promoure la creació del Foment Sardanista Vendrellenc.

Declaració de l’alcalde

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha manifestat arran de la mort de Remei Esteban que “avui és un dia trist pel Vendrell. Com a alcalde, vull tenir un record molt sentit per una dona exemplar i donar el condol a la família”.

PUBLICITAT

“Els que hem tingut la sort de mantenir converses amb ella, ens n’adonàvem com persones d’aquesta vàlua valen la pena i donen solidesa als projectes de ciutat”, ha afegit Martínez, que també ha recordat que precisament l’Ajuntament del Vendrell va dedicar a Esteban la flamant sala de premsa que es va inaugurar el passat 8 de Març, Dia de la Dona.

L’objectiu, segons l’alcalde, ha estat “recordar la seva tasca com a regidora, l’única dona, en el primer mandat democràtic”.

L’Ajuntament del Vendrell ha decretat un dia de dol oficial al municipi.

Remei Esteban era soltera i tenia dues nebodes.

També et pot interessar

Comentaris