La Policia Local del Vendrell estrena una desena de càmeres unipersonals

Avatar
28/04/2021 - 13:47h

L’Ajuntament destaca que l’objectiu és garantir un bon servei i seguretat tant per als ciutadans com pels agents

Els agents de la Policia Local del Vendrell han estrenat aquesta setmana l’ús de càmeres unipersonals, concretament nou aparells que el cos de seguretat destinarà a les patrulles destinades a la via pública.

“Volem donar molta seguretat i garanties, tant al ciutadà com als agents, durant qualsevol actuació de la policia en matèria de seguretat ciutadana”, ha subratllat en la presentació de les càmeres duta a terme aquest dimecres a la comissaria la regidora de la Policia del Vendrell, Maria Luz Ramírez.

D’aquesta manera, el consistori espera que les càmeres evitin qualsevol situació d’abús policial i alhora ajudin a esclarir eventuals actuacions controvertides amb la ciutadania.

PUBLICITAT

Els dispositius enregistren imatge i so i només s’activen si els agents ho consideren oportú. Prèviament, l’agent de policia avisarà el ciutadà que activa la gravació, tot i que Maria Luz Ramírez ha detallat que s’ha definit un protocol d’actuació amb el qual es marca que seran precisament els agents policials els qui decidiran quan cal activar la gravació de la càmera, que portaran col·locada a l’armilla.

Durant la gravació, la càmera emet un so discontinu per evidenciar que està activada, alhora que també és ben visible un pilot lluminós conforme s’enregistra el que està veient i vivint l’agent de policia.

Segons ha puntualitzat la regidora, les imatges s’utilitzaran posteriorment només si la patrulla considera que cal emetre un informe amb suport gràfic. “Pot ser que la incidència es resolgui sense inconvenients, o que la patrulla retorni a les dependències policials i vulgui deixar constància d’un servei problemàtic. En aquests últims casos és quan es rescatarà la gravació”, ha explicat, tot remarcant que les imatges no utilitzades es destruiran durant el següent servei.

Les imatges podran ser utilitzades en atestats judicials si així ho determina un jutge.

PUBLICITAT

“Aquests dispositius donen molta seguretat perquè hi ha incidents on un ciutadà es pot acabar encarant als agents, però l’avís de l’activació de la càmera donarà garanties a tothom i ajudarà a pacificar moltes situacions”, ha subratllat la regidora. Alhora, Ramírez ha defensat que les càmeres estan pensades com a eina per garantir l’actuació objectiva dels agents. “Si hi hagués una percepció subjectiva de la policia, podríem estar davant d’un abús de poder”, ha assenyalat.

Des del govern municipal del Vendrell han assegurat que l’adquisició de les nou càmeres ha estat únicament “en busca de l’excel·lència del servei” i han negat que hi hagi hagut cap actuació polèmica que hagi estat el detonant d’incorporar aquest material.

Rèplica a les crítiques sindicals

En la mateixa roda de premsa, la regidora de la policia vendrellenca ha respost les crítiques dels sindicats que lamenten l’elevat número d’agents interins que hi ha al cos policial -22 de 86 efectius- i la seva suposada manca de formació adequada quan comencen a patrullar per la via pública.

Maria Luz Ramírez ha reconegut que des del 2011 i fins aquest any no s’havien fet convocatòries públiques per augmentar la plantilla, però que els últims agents que es van incorporar l’any passat no van rebre la formació pertinent a causa de la pandèmia del coronavirus.

El proper mes de maig és prevista una sessió formativa per a tots els agents, que es veuran reforçats amb 8 nous efectius de cara a l’estiu.

També et pot interessar

Comentaris