Dos detinguts al Penedès per formar part d’una gran xarxa criminal

Un moment de l’escorcoll en una de les naus de Vilafranca
Avatar
20/04/2021 - 12:26h

Els Mossos han donat detalls de la desarticulació d’una de les majors organitzacions xineses de tràfic de marihuana, amb un detingut a Vilafranca i un altre a Coma-ruga

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Policia Nacional han desmantellat una de les més importants organitzacions criminals d’origen xinès, coneguda com el Bang de Fujian, dedicada al tràfic internacional de marihuana.

La policia ha donat detalls aquesta setmana de l’operatiu que ja es va donar a conèixer de forma molt general la setmana passada i durant el qual van haver escorcolls a Vilafranca i el Vendrell (concretament, a Coma-ruga).
Ara els Mossos d’Esquadra han explicat que en el cas de Vilafranca es va escorcollar una nau industrial i van detenir una persona i a Coma-ruga van inspeccionar un domicili on van detenir una altra persona que, pel que sembla ser, feia temps que vivia en l’habitatge.

L’operatiu conjunt, en el que han participat més de 350 agents i que ha comptat amb el suport de CITCO i Europol, ha permès detenir 65 integrants de l’organització, la majoria d’origen xinès. Així com realitzar 29 entrades i registre en diversos domicilis, locals i naus industrials de Barcelona, Tarragona, Oviedo, Gijón, Bilbao, així com a Portugal i Països Baixos.

A finals de 2019, un equip conjunt d’investigació integrat per Mossos d’Esquadra i Policial Nacional, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona (Barcelona), va iniciar una investigació arran de la detecció de diferents enviaments de paqueteria que contenien importants partides de marihuana envasada.

PUBLICITAT

Fruit de les indagacions policials es va posar al descobert que darrere d’aquests enviaments s’ocultava la participació d’una àmplia organització criminal que es trobava totalment assentada a Catalunya, tot i que comptava amb diferents ramificacions en diversos punts del territori espanyol i en diverses localitats europees.

Els investigadors van constatar que l’organització comptava una estructura delinqüencial perfectament definida i amb un elevat grau d’especialització per a dur a terme les seves activitats delictives a escala internacional.
L’entramat criminal estava separat en diferents faccions, cadascuna de les quals gestionava diferents produccions de marihuana amb les que nodrien l’actual gran demanda europea. S’ha acreditat que haurien realitzat més de 700 enviaments de paqueteria, que contenien marihuana, a diferents punts d’Europa (França, Portugal, Holanda, Alemanya, Romania, el Regne Unit, etc.)

En aquest sentit, cada facció funcionava de manera de cooperativa de treball compartit, les persones que pertanyien a cadascuna d’elles eren considerades sòcies i treballadores. Aquesta metodologia organitzativa permetia que si un dels grups queia, els altres es mantenien actius sense gaires perjudicis, ja que els permetia funcionar de manera individualitzada.
A més, la xarxa criminal comptava amb la col·laboració de diferents persones que assentades en diferents països d’Europa gestionaven la venda de les partides de droga produïdes.

4.000 quilos de marihuana
Vista l’amplitud i l’abast de l’organització, el 14 d’abril es va establir un dispositiu policial conjunt, tutelat pel Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona, que va permetre detenir 57 persones, les quals es sumarien a les vuit detencions que ja s’havien detingut en el transcurs de la investigació.

L’operatiu també va permetre bloquejar de diferents comptes corrents i embargar diversos béns mobles dels grups. Així com realitzar 23 entrades i escorcolls, a les que es sumarien altres sis que ja s’havien fet en fases prèvies, en diferents pisos, locals i naus industrials

L’acció policial va estar coordinada per efectius de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional, adscrits a la Brigada Central de Crim Organitzat, UDYCO, de la Comissaria General de Policia Judicial i Brigades Provincials de Policia Judicial de Barcelona i Astúries.

En aquest sentit, cal destacar la participació d’Europol i del suport logístic prestat per CITCO (Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat).

En el dispositiu es van localitzar i desmantellar tretze plantacions que albergaven gairebé 40.000 plantes de marihuana en diferent fase de creixement, les quals haurien pogut generar al voltant de 4.000 quilograms de marihuana, la qual cosa suposaria uns beneficis per sobre dels 6 milions d’euros.

Alta especialització
Les plantacions disposaven de sofisticats sistemes de cultiu i manteniment que es nodrien de manera il·legal de fluid elèctric. Aquest fet demostra l’alt grau d’especialització dels grups criminals. Per aquest motiu en l’operació també van intervenir tècnics d’Endesa que van determinar que hi havia set connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica, que suposaven un consum il·legal equivalent al consum anual de 1.177 habitatges.

PUBLICITAT

De la mateixa manera, en el transcurs de la investigació els policies han pogut intervenir 8,5 quilograms de cocaïna, 2 quilograms de MDMA, gairebé 200.000 euros en efectiu i més de 380 kg de marihuana en cabdells, ja preparats per a la seva distribució i amb destinació internacional. Així com confiscar altres 259 kg de marihuana, que els investigadors encara estan analitzant quina relació té amb el grup criminal.

L’organització criminal investigada, coneguda amb el nom de Bang de Fujian, ja era àmpliament coneguda per les Forces i Cossos de Seguretat per la seva vinculació amb el tràfic d’éssers humans i delictes contra els drets dels treballadors.

La complexitat de l’estructura delictiva utilitzada per aquest entramat criminal fa que la recerca continuï activa, motiu pel qual no es descarten noves detencions.

També et pot interessar

Comentaris