Calafell reclama la gratuïtat de l’autopista durant les obres a la comarcal C-31

20/04/2021 - 10:32h

Durant el ple municipal també es va aprovar una moció per donar suport al sector vitivinícola afectat pel fong del míldiu

Al ple del passat dijous, l’Ajuntament de Calafell va aprovar per unanimitat una moció del grup d’ERC que reclama la gratuïtat de l’autopista C-32 durant les obres a la comarcal C-31. El projecte ha de començar aviat al terme municipal de Cunit i seguidament arribaran al de Calafell, on es preveu que s’origini un gran col·lapse de circulació.

Per aquest motiu, la moció reclama que sigui gratuït el tram d’autopista entre El Vendrell i Cubelles, així possibilitant que el trànsit s’hi pugui desviar. Diàriament per la carretera hi passen una mitjana de 21.000 vehicles, dels que bona part fan el seu recorregut a la comarca per nuclis urbans. L’única alternativa és l’autopista, que té un dels peatges més cars d’Europa.

Des d’ERC, el portaveu municipal, Carles Martín, ha explicat: “Les afectacions seran un nou greuge per a tota la ciutadania que té com a única alternativa la C-32, una autopista de peatge que té un cost desproporcionat per als usuaris”. Martín afegeix: “Per tant, s’ha de donar alternatives al trànsit, per garantir la mobilitat, a través de solucions temporals, mentre es fan les obres de millora de la C-31”.

Els grups municipals han coincidit a remarcar que la lluita de fons continua sent posar punt final al peatge i que la reclamació actual és una mesura temporal.

Front comú amb el sector agrícola pel míldiu

Una altra proposta d’ERC i també aprovada de forma unànime, ha estat el suport al sector vitivinícola afectat per la malaltia del míldiu. L’any passat, a causa de les circumstàncies climatològiques, va començar una afectació important provocant pèrdues de la collita de raïm d’una mitjana d’entre el 20 i 35 %, arribant al 100% en alguns casos.

El problema afegit és que les assegurances no han cobert les pèrdues causades pel míldiu a Catalunya, ja que ha quedat exclosa de l’ordre ministerial que regula la cobertura dels danys causats per aquest fong.

Per aquest motiu, el ple de l’Ajuntament va aprovar demanar al ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que modifiqui l’ordre ministerial APA/858/2020, de 9 de setembre, per poder incloure Catalunya en les cobertures del míldiu. També s’ha donat suport a la Generalitat perquè continuï fent gestions perquè s’inclogui el míldiu com a malaltia assegurable a Catalunya.

D’altra banda, dues mocions presentades pel grup de la CUP s’han desestimat. Una demanava suport a les persones encausades a les manifestacions al Pertús, el novembre de 2019. L’altra moció reclamava lluitar contra la pobresa energètica.

També et pot interessar

Comentaris