Coopera proposa la inserció social per revertir l’envelliment al camp

Un jove del projecte Coopera podant una vinya. FOTO: ACN
Eva López
01/04/2021 - 20:00h

Pagesos i entitats socials del Penedès formen persones en risc d’exclusió social dins un projecte que ja s’està expandint arreu del país

¿Hi ha eines per revertir el progressiu envelliment dels treballadors del camp? Coopera creu que sí. L’entitat, formada per les cooperatives Covides, Entrem i Actua, ja fa dos anys que treballa en la formació de persones en risc d’exclusió social per formar joves i adults en l’ofici agrícola.

La idea es va gestar per una demanda de la cooperativa vinícola penedesenca. Ja fa anys que des de Covides s’avisa que cada vegada hi ha més viticultors que abandonen les seves vinyes per la impossibilitat de treballar-les. L’edat avançada de molts titulars d’explotacions han abocat molts pagesos a abandonar les seves explotacions, cosa que comporta un risc per la idiosincràsia del territori.

Covides va posar en marxa ja fa uns anys l’anomenat fons de terres. L’eina permet que viticultors que ja no poden seguir treballant les seves explotacions, i que no tenen relleu generacional, trobin algú interessat a gestionar-les. Però amb això no n’hi ha prou. “Tot i que la iniciativa funciona, encara hi ha pagesos que segueixen abandonant les seves explotacions”, explicava el president de la cooperativa, Fèlix Galimany, en la presentació de Coopera.

PUBLICITAT

Per acabar de donar un impuls a la iniciativa, fa dos anys Covides es va posar en contacte amb Entrem. L’objectiu era que els donés un cop de mà amb la idea de revertir la problemàtica del relleu generacional. I Entrem va posar fil a l’agulla. Es va posar en contacte amb Actua per teixir una estratègia conjunta que, per una banda, donés solucions a la cooperativa, i per l’altra ajudés persones en risc d’exclusió social a trobar una via per encarar el seu futur laboral aprenent un ofici nou.

“Els obrim la porta a un procés d’empoderament perquè després s’incorporin al mercat ordinari, alhora que garantim que la pagesia no es quedi sense relleu”, subratlla Ramon Massip, coordinador de Coopera. Des que es va posar en marxa, l’entitat ha donat feina a un centenar de persones.

La primera campanya, la del 2019, el projecte va comptar amb la participació d’una setantena de persones que van participar en diferents tasques vinícoles, com l’esporga o la verema. L’any passat, el míldiu va obligar a reduir aquesta xifra fins les 39. “Molts d’aquests treballadors es van acabar incorporant al mercat laboral. Aquesta és la finalitat”, remarca el coordinador d’infraestructures i promoció de Coopera, Javier Guerra. “Si cada any podem formar tres o quatre persones, ja em dono per satisfet”, diu Guerra, assegurant que la voluntat de Coopera “és que quan la gent marxi del projecte, s’incorpori al mercat laboral”.

Objectius sòlids

Bàsicament, els objectius de la cooperativa són tres: oferir serveis agraris formant persones, en risc d’exclusió social o no; gestionar finques que estan a punt de perdre’s, però que encara són productives, i ajudar joves pagesos que volen dedicar-se al camp i tenen dificultats per la manca de recursos.

PUBLICITAT

Tot i que al començament Coopera va néixer amb la idea d’expandir-se pel territori català en quatre o cinc anys, l’èxit que ha tingut ha fet que el calendari s’acceleri. A més del Penedès, actualment s’estan tancant coŀlaboracions amb zones d’arreu del país com el Camp de Tarragona, Vallirana, el Vendrell i el Segrià. Els projectes inclouen la gestió de cultius diversos, com la vinya, l’olivera o l’horta, això sí, tots treballats seguint les premisses de l’agricultura ecològica.

Des de Coopera asseguren que el seu és un projecte “obert”, i allarguen la mà a tots els que puguin aportar-hi alguna cosa. “Qualsevol coŀlaboració és bona. Gent que vulgui cedir finques, agricultors que ens cedeixin la seva maquinària i mecenes que vulguin fer aportacions. Tots són benvinguts”, apunta Ramon Massip. Alguns dels acords que ja s’han tancat són amb el Banc dels Aliments, a qui l’entitat cedirà la producció d’una de les seves finques. També té en marxa una iniciativa per elaborar un cava solidari amb el celler ArtCava d’Avinyonet.

A banda de les aportacions que puguin arribar, Coopera ja ha pensat en solucions per a la viabilitat del projecte. Un dels reptes és que els productes que s’obtinguin dels camps gestionats per la cooperativa puguin entrar al canal Horeca, “un dels que més valora els productes de valor afegit i de proximitat”, assegura el coordinador de la proposta.

També et pot interessar

Comentaris