L’Arboç estudiarà una moratòria per evitar les plantes fotovoltaiques

Els terrenys de l’Arboç on una societat vol ubicar un parc de plaques solars. (Foto: CUP L’Arboç)
01/04/2021 - 10:59h

El ple de l’Ajuntament aprova per unanimitat una moció de la CUP que s’oposa a un projecte de 8,6 hectàrees

El ple municipal de l’Ajuntament de l’Arboç d’aquest mes de març va aprovar, per unanimitat, una moció del grup de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) –a l’oposició– sobre els projectes de les plantes solars i un nou model de transició energètica.

La moció remarca que el Decret llei 16/2019 sobre l’adopció de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls de les energies renovables per lluitar, precisament, contra el canvi climàtic “ha generat molt de desgavell, enrenou i tensió territorial”. Sobretot per l’allau de projectes eòlics i parcs solars que ha facilitat que es presentin arreu del país i també al Penedès.

A més, la moció presentada per la CUP arbocenca apunta que hi ha “una manca d’instruments necessaris” per poder avaluar la idoneïtat dels projectes i que l’esmentat decret “no fixa quin model de transició energètica vol promoure, per exemple, si es vol fomentar una producció promoguda de forma descentralitzada o bé centralitzada en poques empreses, que de facto és el que està passant”.

El cas de l’Arboç
Pel que fa al municipi de l’Arboç, s’hi ha tramitat un projecte de planta solar anomenat ‘Instal·lació fotovoltaica l’Arboç’, promogut per Solar Jupiter, SL, una societat amb seu a Barcelona, amb un únic administrador únic (Reventure, SL) i la qual comparteix seu social “amb almenys 5 societats limitades més” i que es van constituir el 2019, precisament l’any d’aprovació del polèmic decret.

“Constituïdes amb el capital mínim (les societats) han estat recapitalitzades a mitjans del 2020 amb un increment de centenars de milers d’euros”, s’apunta en la moció aprovada i que també dona detalls del projecte presentat.

Així, Solar Jupiter, SL proposa la instal·lació a l’Arboç d’una planta solar amb 15.054 mòduls i que ocuparia 8,69 hectàrees d’uns terrenys a tocar de la via del tren en direcció al municipi de Banyeres del Penedès, propers a l’empresa Saint Gobain i “en una ubicació allunyada de polígons industrials del municipi”.

Els acords
Així les coses, la moció aprovada per unanimitat demana d’entrada a la Generalitat i al Parlament de Catalunya la derogació del citat decret “per aturar l’allau de projectes que està generant”.

Això de banda, el text aprovat insta l’Ajuntament de l’Arboç a “estudiar, en el termini d’un mes, la possibilitat d’aprovar una moratòria i suspensió de llicències en sòl no urbanitzable, amb l’objectiu de frenar els projectes en curs”.

L’alcalde de l’Arboç i alhora president del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) recorda que el Consell d’Alcaldes de la comarca penedesenca ja es va posicionar en contra de la instal·lació de parcs fotovoltaics.

També et pot interessar

Comentaris