El Govern torna a obrir la porta al confinament comarcal

FOTO: FREEPIK.COM
31/03/2021 - 18:00h

Els principals indicadors de la pandèmia pugen a l’Alt Penedès, mentre que al Baix Penedès cauen de manera substancial

Fa quinze dies el Govern de la Generalitat va fer efectiu l’aixecament del confinament comarcal a Catalunya. La bona marxa dels principals indicadors de la pandèmia permetien al Govern donar aire a la ciutadania, que durant mesos havia limitat els seus moviments, primer al municipi, i després a la comarca.

Malgrat tot, ara, només dues setmanes després del relaxament de la restricció, l’executiu ha tornat a obrir la porta al tancament perimetral de les comarques a partir del 10 d’abril si l’evolució manté el ritme desfavorable dels últims dies. “La lògica apuntaria que si haguéssim de prendre alguna decisió aniria per aquí”, ha reconegut aquest dijous el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista a RAC1.

La decisió, que de moment no s’ha consensuat amb Salut ni en el marc del Procicat, s’empara en l’augment tant del risc de rebrot com de l’Rt a la majoria del territori català. Aquest dijous el risc se situava en els 267 punts al conjunt del país, deu per sobre que el dia anterior, i l’Rt ja està en 1,19. La pujada preocupa especialment en un moment en què les UCIs encara tenen 411 llits ocupats amb pacients de Covid, i els ingressos no paren de créixer (1.498).

Situació comarcal

L’evolució es manté a la majoria de comarques catalanes. A l’Alt Penedès, els ingressats a l’Hospital de Vilafranca s’han doblat en només una setmana, i ara ja n’hi ha 14. Després de dies de no registrar cap defunció, la comarca també ha sumat un nou mort a conseqüència de la malaltia, i des que es va declarar la pandèmia el març del 2020 ja se n’han registrat 82.

Aquestes dades van lligades a l’increment tant del risc de rebrot com de l’Rt al territori. Segons dades del Departament de Salut, aquest dimecres, el risc a l’Alt Penedès era de 124 punts, 23 més que fa sis dies, mentre que l’Rt ja s’enfila lleugerament per sobre de l’1. També ha pujat el nombre de proves diagnòstiques de la Covid-19 que han donat positiu la darrera setmana (4,69%), en què s’han fet 1.823 tests.

Al Baix Penedès la situació és diametralment contrària. Si dijous de la setmana passada s’observava una pujada sobtada tant del risc de rebrot com de l’Rt, aquesta els indicadors van a la baixa. El risc se situa 56 punts per sota que fa sis dies, fins als 67, i l’Rt ha passat de l’1,51 al 0,77. De les 1.599 proves que s’han fet els darrers dies, un 2,49% han donat positiu, i a l’Hospital del Vendrell hi ha 5 persones ingressades amb Covid-19, però no s’ha registrat cap nova defunció l’última setmana.

Tot això, mentre la vacunació avança a ritme lent al territori. A les dues comarques, 19.712 ciutadans ja han rebut la primera dosi del vaccí, i 8.357 la segona. El percentatge de veïns vacunats amb la primera dosi s’enfila al 9,41% a l’interior i al 7,62% a la costa, mentre que la mitjana catalana és del 10,4%.

També et pot interessar

Comentaris