“Estem buscant noves propostes per reinventar l’oci”

El gerent de la discoteca 1876 Vilafranca, Dídac Santos
14/03/2021 - 18:00h

Les sales de festa han presenciat com ,amb la pandèmia de la Covid-19, la seva activitat desapareixia del tot de cop i volta

El sector de l’oci nocturn ha estat un dels sectors més vulnerables als efectes de la pandèmia, i és que les sales de festa van haver de tancar les persianes amb la incògnita de no saber quan podrien reobrir.
La festa, tal com la coneixíem, ha desaparegut del mapa, i la nit sense final s’ha apagat per un temps ben llarg. Dídac Santos, gerent de la discoteca 1876 Vilafranca, admet que el seu és un sector que sabien que seria un dels més perjudicats per la situació: “Ràpidament, quan tot va començar, sabíem que el millor que podíem fer era tancar”.

L’impacte econòmic sobre els negocis d’oci nocturn ha suposat un gran forat per als locals, amb molts tancaments per falta de recursos econòmics suficients. “Ens hem hagut de buscar la vida, ja que els ingressos del local han estat inexistents”, explica Santos, trobant fórmules per sobreviure: “Negociant lloguer, casos comercials, préstecs, plantilla en ERTO”. El sector es queixa que per part de l’administració hi ha hagut un suport molt feble, amb poques ajudes per part de la Generalitat i de l’Estat.

L’oci nocturn està a l’espera de l’evolució del virus, conscient que és un lloc on la gent es reuneix i podria ser perillosa una reobertura amb normalitat a hores d’ara. A més, hi ha certa pressió per obrir els locals. Santos pensa que “si s’allarga molt més el tancament total dels locals d’oci nocturn, podem arribar a patir moltíssim com a sector”.

Adaptant-se a la situació, el 1876 Vilafranca va programar pocs concerts, els quals van permetre cobrir algunes despeses. Preguntat per la possibilitat de tornar a obrir les discotoques, Santos dubta sobre quan es podrà compliraquesta hipotètica realitat: “De moment estem buscant altres propostes dins el món de l’oci que permetin cobrir aquestes despeses mínimes”.

Les mesures han castigat un sector que ha rebut el toc de queda nocturn com un pal a la roda. El futur per a l’oci nocturn passa per veure com evolucionen els assajos massius, com el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, que serà un examen de concert amb públic aixecat sense distància de seguretat, seguint prèviament l’experiment a la Sala Apolo de Barcelona. “Hi ha professionals gestionant totes les mesures de seguretat per poder obrir en un futur, i si no veiem garanties que obrir és segur, per part nostra no obrirem forçant la situació”, apunta.

Santos admet que sabien que serien un dels sectors més afectats pel desenvolupament de la situació. D’altra banda, es mostra a favor de requerir major quantitat d’ajuts, ja que moltes empreses no han pogut ni obrir les persianes. El gerent del 1876 Vilafranca es posiciona crític amb l’administració: “Opino que no s’ha estat a l’alçada per poder continuar ni que sigui amb el negoci tancat. A l’empresari no l’han ajudat gens, i han faltat ajuts directes per pagar les despeses”, comenta.

Segurament, en futures reobertures el negoci nocturn variarà de com era en el passat. Santos creu que canviaran conceptes: “No serà necessari que hi hagi tanta gent en un espai tancat, i compartir begudes segurament passarà a la història”. “Aprendrem a ser més ètics al moment de sortir de nit”. De cara al futur, les sales de festa es reconvertiran per donar pas a aquestes noves generacions que no tindran ganes de tornar a repetir la situació viscuda, però havent après d’altres normes que vindran per quedar-se molt de temps.

També et pot interessar

Comentaris