El turisme rural es consolida com un valor segur en pandèmia

Raimon Olivella, president de Masies del Penedès.
13/03/2021 - 12:08h

La majoria de cases rurals del Penedès gairebé han penjat el cartell de complet per Setmana Santa

La pandèmia ha deixat ben tocats la majoria de sectors econòmics del país. Ara bé, els que han sobreviscut als embats de la crisi sanitària, n’han sortit reforçats. Tot i que el turisme és un dels àmbits on s’ha notat més la davallada de l’activitat, hi ha un subsector que ha consolidat els seus valors en moments d’incertesa: el turisme rural.

Mentre els clients fugien de les vacances en zones de massificació, els allotjaments rurals han vist que, quan els han deixat obrir portes, la gent els ha respost. “Després d’un inici de pandèmia desastrós, amb el relaxament de les mesures per contenir el virus abans de l’estiu es va reactivar la demanda”, ha assegurat Raimon Olivella, president de l’Associació Masies del Penedès.

De fet, durant els mesos més calorosos de l’any, els establiments dedicats a aquest tipus de turisme al territori van fer l’estiu. La majoria van registrar ocupacions superiors al 80%, malgrat que aquestes xifres no han aconseguit que el sector tanqui el primer any de la crisi sanitària amb registres positius.

“La pèrdua de clientela estaria al voltant del 50% si ho comparem amb un any normal”, ha assegurat Olivella, que ha explicat que la pandèmia ha comportat també canvis en el tipus de clients.

“Normalment, les masies del Penedès reben molts turistes estrangers durant l’estiu, però el 2020 la major part dels que van arribar eren catalans o espanyols”, apunta. Aquest també és el públic que ja ha començat a reservar allotjament per setmana santa, en una campanya que sembla que serà molt positiva. “La majoria de cases del Penedès ja ho tenen tot ple per a les vacances de Setmana Santa. Esperem que el Govern ens respecti i aixequi el confinament comarcal”, ha dit Raimon Olivella.

En l’àmbit en què encara hi ha poc moviment és en les reserves per a les vacances d’estiu. “La gent espera a última hora, pendent de saber quina serà la situació sanitària en cada país”, diu Olivella, que està convençut que el públic de proximitat serà també el que més visitarà el territori en els mesos de calor i acabarà omplint els allotjaments.

“El turista d’aquest estiu serà nacional, i pensem que la pandèmia farà que reservi al darrer moment”, apunta el president de Masies del Penedès. De fet, en un any normal actualment ja hi hauria al voltant del 50% de les reserves tancades, i ara les xifres giren entorn del 15%.

Manca d’ajudes


Tot i que el turisme rural no és un dels que més ha patit la davallada de clients, Raimon Olivella assegura que la facturació ha baixat molt, sobretot perquè han augmentat els costos de mantenir les cases. “Hem hagut d’invertir diners en neteja extra, i el fet que els clients facin vacances més curtes també ens apuja la despesa”, ha comentat.

Per això, Olivella ha lamentat la manca d’ajudes que s’han rebut del Govern. “Ens hem hagut d’espavilar sols. Ens han donat poques ajudes, i les que hem tingut no han arribat ni de bon tros a les que tenen a la resta d’Europa”, ha criticat. Malgrat la manca de subvencions, Raimon Olivella assegura que no hi ha cases que hagin tancat només a conseqüència de la crisi.

També et pot interessar

Comentaris