“Llegeixo per expandir horitzons i descobrir els mons que s’amaguen més enllà”

Eva López
11/01/2021 - 19:00h

La Mixa és el que s’anomena un “booktuber”. A través del seu blog i canal de Youtube “Paraula de Mixa” intenta transmetre el seu amor pels llibres a tothom (especialment als joves)

Ha participat al programa Tot es mou de TV3 i col·labora habitualment amb diverses emissores de ràdio. Imparteix tallers sobre el món dels booktubers, participa a festivals literaris, presenta llibres i modera clubs de lectura. Aquest 2020, precisament, ha començat a dinamitzar el club de lectura juvenil de la Biblioteca Ramon Bosch de Noya.

Què és un/a booktuber?
Un booktuber és un amant dels llibres que comparteix la seva passió a través de YouTube. Penja ressenyes sobre allò que llegeix, enregistra challenges i jocs lectors, grava col·laboracions amb altres booktubers, organitza maratons de lectura… Pots ser tan creatiu com vulguis! El més divertit és conèixer altres lectors d’arreu del món.

Què trobarem si ens endinsem al seu portal ‘Paraula de Mixa’?
Al web www.paraulademixa.jimdo.com publico tota mena de cròniques, ressenyes i articles sobre fires literàries, festivals, obres de teatre, música, concerts… També hi trobareu enllaços als podcasts dels programes radiofònics en els que col·laboro recomanant llibres.

D’on ve la seva passió pels llibres?
Jo sempre dic que vaig néixer essent lectora, perquè quan encara estava a la panxa de la mare ja em llegien contes (riu). I quan vaig créixer, la meva mare va seguir compartint el seu amor per la lectura amb mi.

PUBLICITAT

Què sent quan llegeix?
Absolutament de tot! Llegeixo per expandir els meus horitzons i descobrir els mons secrets que s’amaguen més enllà. I també llegeixo per escapar-me del tràfec del dia a dia i tornar amb un somriure…

Quins ingredients ha de tenir per vostè una bona novel·la?
Depèn de molts factors, però sobretot ha de tenir originalitat, emoció i qualitat literària (és a dir, una bona estructura i una narració que et transporti de ple). I, si pot ser, que quan l’acabis de llegir siguis una mica més conscient del món que t’envolta.

Tinc dues filles petites. Com els hi puc encomanar el plaer per la lectura?
Per tal que relacionin la lectura amb un acte de diversió, és primordial que: a) et vegin gaudint dels llibres, i b) que comparteixis tants moments de lectura amb elles com sigui possible. Recordo que el conte d’abans d’anar a dormir era màgic! I (això és molt important) no deixis de fer-ho quan creixin. Ajuda-les a trobar llibres que segueixin enganxant-les i intercanvieu opinions (la meva mare sovint llegia els mateixos llibres que jo i els comentàvem plegades). Al capdavall, els llibres no tenen edat!

Creu que la gent llegeix poc, actualment?
Si ens parem a pensar-ho, de fet llegim més que mai: articles, tuits, anuncis… Però ens concentrem menys en el que llegim i gairebé no tenim temps per digerir tanta informació. Llegir un llibre que ens agrada (encara que siguin deu minuts abans d’anar a dormir) és un bàlsam per l’ànima.

PUBLICITAT

L’apatia per la lectura és més dramàtica, encara, en els joves?
Si hi ha tants joves que no llegeixen probablement és perquè ningú els ha demostrat que llegir és una opció d’entreteniment tan vàlida com mirar sèries, escoltar música, etc. Sovint les lectures obligatòries i els exàmens de comprensió també acaben de forjar l’associació “lectura = deures”. És per això que al club de lectura de la Biblioteca els nois i noies tenen veu i vot sobre el que llegim, i ho enfoquem com un joc.

Els clàssics són una bona forma d’iniciar els joves en la lectura?
Depèn del clàssic. Normalment els clàssics són llibres que han resistit la prova del temps (per diversos motius) i que ens segueixen interpel·lant. Si un jove es vol iniciar en la lectura llançant-se de cap als clàssics… endavant! Potser no hi connecta, però que ningú li prohibeixi ni l’obligui a fer-ho. El més important és que trobi un llibre que li faci passar una bona estona i amb el que s’identifiqui. Tothom té un llibre (o còmic, o àlbum il·lustrat) ideal esperant per enganxar-lo a la lectura.

Recomani’ns algun/s llibre per llegir.
Ja que tinc l’oportunitat, no puc evitar recomanar-vos un llibre del meu escriptor preferit (Sir Terry Pratchett) traduït per primera vegada al català: Igualtat de ritus i Guàrdies! Guàrdies! (Editorial: Mai Més Llibres | Traducció: Ernest Riera | Il·lustració: Marina Vidal). Humor, fantasia i crítica social… us esperen moments increïbles de lectura!

També et pot interessar

Comentaris