Mor als 99 anys l’exempresari vilafranquí Joan Bages Tomàs

Joan Bages en una imatge al seu taller de Belles Arts del Casal. (Foto: Toni Galitó)
Avatar
23/12/2020 - 12:31h

Va ser regidor, administrador de la festa major, fundador de la secció de Belles Arts del Casal i empresari d’electrodomèstics

Aquest dimecres a la matinada ha mort, als 99 anys, el vilafranquí Joan Bages Tomàs, fundador de la secció de Belles Arts de la Societat ‘La Principal’-El Casal i el qual va enregistrar imatges històriques de la festa major de Vilafranca entre els anys 1965 i 1978.

PUBLICITAT

Bages va ser un empresari molt conegut a la capital penedesenca perquè durant molts anys va tenir un negoci de ràdios i altres electrodomèstics al carrer de la Parellada. Segons explicava en una entrevista que la revista ‘El Casal’ li va fer fa cinc anys, Joan Bages havia començat a fer d’aprenent al Garatge Martí i després de la Guerra Civil va començar a estudiar electrònica de ràdio amb una acadèmia de l’Argentina, a distància, i va acabar traslladant la seva passió pel dibuix amb la fundació de l’esmentada secció, ara fa uns 70 anys.

També explicava la seva afició pel cinema i, juntament amb els també vilafranquins “Miret de la cimentera i Güell de cal Cortina” -deia- va tenir una primera càmera de filmar el 1962. Aquell any va començar a enregistrar molts episodis de la vida quotidiana vilafranquina que es van fer populars, com la històrica nevada del Nadal del 1962.

Altres facetes de Joan Bages van ser que va ser regidor de l’Ajuntament a la dècada dels anys 70 i administrador de la festa major del 1965, amb mossèn Vinyeta, Lluís Manuel Escudé i Josep Morató. Va ser la primera que tenir un pregó en català -a càrrec de Jaume Mercader-, i un espectacle davant del Palau Baltà -a càrrec del ballet de l’Arboç, amb cobla inclosa a l’escenari-; i també aquell any la imatge de Sant Fèlix va entrar a Ca l’Escudé l’1 de setembre perquè el dia tradicional va ploure.

El 3d8 va difondre el DVD d’aquesta festa major amb imatges històriques fetes per Bages.

PUBLICITAT

Vidu de Pepita Girona Català, Joan Bages era pare d’un fill i dues filles, avi de 4 néts i besavi de 4 besnéts.

Val a dir, finalment, que fins la vigília de morir Bages va plasmar la seva passió per la imatge amb l’ús de xarxes socials com instagram per difondre la seva obra.

Les seves exèquies, amb aforament restringit, se celebraran aquest dijous, a les 10h, al Tanatori Municipal de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris