Front comú dels alcaldes contra dues plantes fotovoltaiques al Baix Penedès

Els alcaldes del Baix Penedès que s’han fotografiat aquest dimarts en uns terrenys agrícoles de la Bisbal del Penedès.
22/12/2020 - 16:53h

Asseguren que aposten per les energies netes i d’autosuficiència, però es queixen de la ubicació prevista

Front comú dels alcaldes de la comarca del Baix Penedès en contra de la ubicació en terrenys agrícoles de dues plantes fotovoltaiques que es preveuen per a l’interior de la comarca. En el darrer Consell d’Alcaldes del Baix Penedès celebrat aquest 2020 es va aprovar per unanimitat un manifest per tal d’exigir la retirada d’aquests avantprojectes i treballar conjuntament amb el territori per definir les millors ubicacions per a les plantes fotovoltaiques.

Aquest dimarts s’ha escenificat aquest compromís amb la fotografia conjunta i lectura del manifest en un dels terrenys agrícoles afectat al terme municipal de la Bisbal del Penedès.

En el manifest s’afirma la voluntat d’apostar per un model energètic basat en energies netes, de proximitat i autosuficiència que comportin un impacte positiu pel territori i el seu entorn. Amb tot, es deixa clar que aquest model d’energia neta i sostenible no pot justificar l’agressió mediambiental, paisatgística i patrimonial de la nostra comarca.

Per això, s’aposta per integrar l’energia sostenible en els polígons industrials existents a la comarca i en els seus creixements, potenciant la instal·lació de plaques fotovoltaiques en els sostres de les indústries i en parcel.les industrials que estiguin buides.

“En cap cas es pot permetre que la utilització de sòl agrícola per a la instal·lació de plantes d’energia fotovoltaica posi en risc el futur de l’agricultura, enoturisme i el paisatge del Penedès, valors que també s’han de protegir”, es diu també en el manifest.

El Consell Comarcal del Baix Penedès va tenir coneixement d’aquest projecte el passat 19 de novembre, quan van arribar als Ajuntaments de la Bisbal del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès dues consultes de viabilitat per dues instal·lacions fotovoltaiques.

D’una banda, l’anomenada Planta ISF Castellet afectaria als municipis de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, La Bisbal del Penedès, Banyeres i l’Arboç, on s’instal·larien 92.583 mòduls per tenir una potència total de 45MWins i 50MWn de potència pic. Ocuparien una superfície total de 78,10 hectàrees entre els quatre municipis, tot en terrenys agrícoles.

Quant a la planta solar fotovoltaica de “Les Planes” de la Bisbal del Penedès, de 5.928 kWp i 11.400 panells, ocuparia una superfície aproximada de 9,3 hectàrees, també tot en terrenys agrícoles i en aquest cas a tocar de la població bisbalenca i de l’espai Xarxa Natura 2000.

De moment, els ajuntaments afectats han presentat al·legacions individualment i juntament amb el Consell Comarcal del Baix Penedès de manera unitària per aturar els dos projectes de plantes fotovoltaiques repartits en els esmentats quatre municipis i tots en terrenys agrícoles, i proposant treballar conjuntament amb l’empresa interessada per buscar altres ubicacions en sòl industrial o bé a les teulades de naus industrials.

Els alcaldes també destaquen les maneres de fer de l’empresa interessada, que asseguren que no s’ha posat en contacte amb cap ajuntament fins ara. Tots els alcaldes es van assabentar de les intencions a través de la notificació per presentar al·legacions de l’avantprojecte.

Pel proper dia 8 de gener està prevista una reunió amb l’empresa promotora i els alcaldes de les poblacions afectades.

També et pot interessar

Comentaris