Olèrdola incorpora en les seves bases de subvencions la bonificació de projectes mediambientals

14/12/2020 - 20:00h

Les bases van ser aprovades en el darrer ple de l’Ajuntament celebrat dimecres de la setmana passada

En sessió telemàtica celebrada dimecres 9 de desembre al vespre, el ple de l’Ajuntament d’Olèrdola aprovava les bases que regulen la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva en cultura, esports i matèria social per a l’any 2021. Les bases van ser aprovades amb els vots favorables d’Alternativa per Olèrdola; les abstencions de la regidora no adscrita, Marta Mestre, i del PSC-Units; i els vots en contra de Junts per Olèrdola i ERC.

La regidora de medi natural, Mireia Mancera, exposava que en les bases s’havia afegit la inclusió d’obrir-se a entitats de fora del municipi que realitzessin projectes mediambientals que s’executessin a Olèrdola. També s’incorporava com a criteri avaluable que els projectes difonguessin l’ecosistema d’Olèrdola.

Anna Boada, regidora de cultura, a més d’incidir en aquesta novetat de donar cabuda a entitats de fora d’Olèrdola que facin activitats al municipi i subratllar la incorporació de projectes de medi ambient, també posava l’accent en què s’ampliava fins el 75% la possibilitat de bonificació quan els projectes presentats per entitats siguin benèfics. Es mantenen els topalls màxims previstos que pot rebre una entitat(13.000 € en cultura i 6.500 € en matèria social).

Pere Sadurní, regidor d’esports, exposava que s’havia ampliat de 7.000 a 8.000 € la subvenció que podria rebre una entitat esportiva per adaptar-se a “necessitats de les entitats”. També es referia a que es volia donar cabuda a entitats de fora del municipi que facin projectes esportius a Olèrdola, de rellevància i que “dinamitzin i promocionin el municipi”. Sadurní considerava que “això no vol dir que les entitats d’Olèrdola tinguessin desavantatge” i a tall d’exemple exposava que des del 2016, entitats del municipi havien augmentat la subvenció en un 40%, 100% o 200%.

Marta Mestre, regidora no adscrita, trobava bé canvis com ampliar al 75% el suport en àmbit benèfic, però reclamava que es prioritzessin les entitats del municipi. També demanava que s’ajudés a les entitats en la presentació de les sol·licituds perquè hi havia entitats que van quedar sense ajuda.

Des del PSC-Units, Joan López esperava que els canvis siguin positius i lamentava que no s’haguessin consensuat les bases amb les entitats, com entén que sí havia passat en el cas de les esportives.

En l’inici del debat del punt, l’alcalde, Lucas Ramírez, va exposar que estar inscrit al registre d’entitats d’Olèrdola és recomanable però això no condicionava rebre una subvenció, deixant entès que no era un requisit.

Des de Junts per Olèrdola, Mari Carme Villanueva, feia notar que “la bossa” de diners a repartir no s’ampliava i ara s’havia de repartir entre entitats que eren del municipi i altres que no. Villanueva considerava positiu que entressin projectes mediambientals i valorava que passar de 7.000 a 8.000 € era fer “un vestit a mida” en esports.

Des de Junts s’interpretava que “sembla ser” que hi ha un projecte esportiu del que no s’havia informat.

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, va assenyalar que les mateixes bases reguladores posaven com a condició de participació haver d’estar inscrites en el registre d’entitats i tenir seu al municipi. També lamentava que no es deixés participar a l’oposició en l’elaboració de les bases. En el cas d’esports va preguntar per què en dos anys s’havia augmentat un 34% la partida. També temia que les entitats del municipi “rebrien menys diners” perquè les entitats d’Olèrdola haurien de competir amb projectes presentats per entitats de fora que “podrien fer projectes més elaborats” i rebre més puntuació.

Mascaró també recordava que l’increment de suport de fins al 75% en matèria benèfica ja s’havia aprovat. També demanava que es diferenciés les entitats que rebien subvencions nominatives en l’àmbit social, com podia ser el cas d’AMPERT o l’Espiga, de les que podrien participar sense ser del municipi en aquesta concessió per concurrència competitiva. Des d’ERC també es va recordar que les bases no recollien propostes que les entitats havien fet en una reunió l’any passat.

El secretari de l’Ajuntament va proposar que les bases recollissin el requisit d’haver d’estar inscrites les entitats en el registre de la Generalitat enlloc del d’Olèrdola, però l’alcalde va mantenir la proposta portada al plenari.

Passeig de vianants del Sindicat al cementiri de Moja

De la seva banda, per unanimitat, el ple aprovava el projecte inicial del passeig de vianants que ha d’unir el Sindicat i el cementiri de Moja, la relació detallada de béns i drets a expropiar i la declaració d’utilitat pública. El regidor d’urbanisme, Juanma Samblás, explicava que el projecte s’havia modificat per incloure subvencions i feia notar que l’aprovació era el pas previ per a que les obres s’executessin el 2021.

Tots els grups van coincidir en la necessitat del projecte. Marta Mestre destacava que era una via molt transitada per vianants i ciclistes i proposava que s’allargués el camí fins la Muntanyeta. Des del PSC-Units, Joan López també destacava que era una actuació necessària, com la que es requeriria fer “en altres llocs del municipi”. Mari Carme Villanueva, de Junts per Olèrdola, defensava que els tres nuclis tinguessin aquest camí .

La regidora portaveu d’ERC, Fina Mascaró, va recordar declaracions del portaveu del Govern , Jordi Catasús, segons les quals allò important era que les coses es fessin i no tant qui les proposava. Compartint aquestes manifestacions, Mascaró sí que va voler recordar que la proposta de fer un camí de vianants del Sindicat al cementiri la va fer ERC el 2015. El govern va fer un estudi el 2017 i després ApO va incloure aquest punt en el seu programa electoral de 2019. Mascaró destacava la importància de fer-se l’aprovació inicial, però assenyalava que s’havia fet “sense treball conjunt”. També apostava perquè els tres nuclis estiguessin connectats per un passeig i expressava el desig que les expropiacions necessàries, quantificades en 22.500 € en un projecte de 329.000 €, “no portin massa temps”.

A preguntes dels grups de l’oposició, Juanma Samblás explicava que els dos projectes que inclou l’obra es faran a la vegada, amb la perspectiva de licitar-los el 2021 i iniciar les obres durant l’any que ve. L’alcalde, Lucas Ramírez, recordava que el POUM, aprovat el 2007, ja contemplava la proposta de connexió dels tres nuclis amb camins segurs pels vianants. Ramírez posava l’accent en què el projecte anava en la línia “d’apropar els nuclis” d’Olèrdola.

En el ple també es va aprovar la xifra oficial de població del padró d’habitants, que indica que Olèrdola tenia 3.768 habitants a 1 de gener de 2020. Des del PSC-Units s’indicava que era una bona notícia el petit increment i esperava que es mantingués la tendència. ERC destacava que la població havia augmentat un 2’6% respecte l’any anterior i que, entre 2017 i 2020, l’augment acumulat era del 8%.

També et pot interessar

Comentaris