Amplis acords pel pressupost municipal de Calafell del 2021

14/12/2020 - 16:47h

El PSC s’ha garantit el vot a favor d’ERC i l’abstenció de Sumem+ Junts i la CUP

Els grups municipals del PSC i d’ERC han arribat a un acord per a l’aprovació del pressupost municipal de l’Ajuntament de Calafell per a l’any 2021, mentre que prèviament també hi havia hagut entesa entre el grup socialista majoritari al govern calafellenc i dos grups més de l’oposició, Sumem+ Junts i la CUP.

En aquest cas, l’acord per a la votació que farà en el ple d’aquest dijous que ve evita un vot en contra, però no es preveu que fos positiu sinó d’abstenció, segons ha remarcat el govern de Calafell.

Acord amb ERC

Pel que fa a l’entesa PSC-ERC, el pressupost calafellenc per a l’any que ve preveu la incorporació de diverses actuacions reclamades pels republicans i les quals sumen uns 700.000 euros. D’aquesta forma, ERC votarà a favor del projecte de pressupost que anirà al ple d’aquest proper dijous a la tarda.

Les propostes acordades tenen a veure amb el medi ambient, el patrimoni històric i la cultura, la promoció comercial, l’esport o la millora de carrers. No tots els acords impliquen una despesa econòmica directa: en aquests casos s’acorda millorar algunes línies de treball de l’Ajuntament.

En el capítol de medi ambient, s’ha acordat la renovació dels serveis de platja i la construcció de nous mòduls de servei. Inclou la remodelació de tots els accessos a la platja, amb renovació de dutxes i rentapeus, i la construcció d’una nova caseta pel Bot antic annexa a la Confraria de Pescadors, per tal de museïtzar tot l’espai de la confraria i potenciar el patrimoni mariner.

Aquestes mesures significaran una inversió d’uns 500.000 euros. S’afegirà una partida de 85.000 euros a la partida de lloguer de serveis de platja pel rènting d’aquests elements, dels quals s’estipula un lloguer anual amb opció de compra en acabar el contracte.

També en aquest àmbit, PSC i ERC han acordat seguir endavant amb la implantació fotovoltaica als edificis públics del municipi. En concret, s’encarregarà un projecte executiu per instal·lar plaques a 6 edificis municipals, seguint els criteris establerts a l’auditoria solar realitzada per l’Ajuntament. Per aquest motiu es dota la partida d’estudis i treballs tècnics amb18.000 euros.

En l’apartat de Patrimoni i Cultura s’ha acordat potenciar les rutes i camins rurals del municipi. Per això, s’encarregarà un projecte executiu d’inventari i actualització de rutes del municipi i es dotarà la partida d’estudis i treballs tècnics amb 18.000 euros. També s’instal·larà mobiliari urbà informatiu i publicitari a diferents punts del municipi. Els dos grups buscaran junts el finançament a la Diputació de Tarragona, la qual té partides per aquest tipus de treballs.

Quant a l’aspecte del Comerç, les negociacions han permès tirar endavant altres mesures d’ajut als comerciants i restauradors, amb actuacions més globals al sector; a més d’intensificar les campanyes de promoció comercial.

Finalment, en Esports i Joventut els dos grups majoritaris a l’Ajuntament de Calafell han acordat canalitzar el funcionament d’aquestes dues àrees per proposar-hi millores, però sense cap compromís econòmic. Es redactarà, per exemple, una memòria per a la millora del camp de futbol i rugbi de Segur, que inclogui un magatzem per al rugbi.

I l’acord també preveu millores als carrers de Segur de Calafell mitjançant una modificació de crèdit per import de 50.000 euros.

Valoracions

El portaveu del grup municipal d’ERC, Carles Martín, explica que “no podíem desaprofitar la possibilitat de fer aportacions al pressupost en bé del municipi, més quan estem parlant d’una xifra tan important com 700.000 euros”. Martín afegeix: “Els acords aconseguits, a més, milloraran diferents àmbits del municipi i també ajudaran a la seva recuperació econòmica”.

De la seva banda, l’alcalde, Ramon Ferré, ha expressat a ERC l’agraïment pel seu vot favorable al pressupost. “Sempre busquem sumar els màxims suports possibles, però més en uns temps tan difícils com els actuals, en què hem d’anar plegats per a sortir-nos-en”, diu. En aquest sentit, Ferré recorda que els grups que donen suport al govern ja van participar en la redacció del pressupost, fent les seves aportacions.

Acord amb Sumem+ Junts i la CUP

D’altra banda, el grup municipal del PSC que lidera l’alcalde, Ramon Ferré, havia arribat també a un pacte amb Sumem+ Junts i la CUP que evitava un vot en contra del pressupost municipal per al proper any 2021.

En aquestes negocions s’ha acordat la introducció de 8 propostes dels dos grups de l’oposició. S’han fixat, per exemple, ajuts a col·lectius vulnerables i al teixit empresarial més afectat per la pandèmia de la Covid-19; la creació d’un servei d’habitatge i un altre de mediació de conflictes.

Igualment, s’incorpora al pressupost la preparació d’un pla  de reactivació del centre històric i la remodelació integral de la Plaça Alcalde Romeu, entre altres actuacions.

Les 8 propostes pactades són, concretament, les següents:

1. Incorporar el projecte de remodelació integral de la Plaça Alcalde Romeu al Projecte del Centre Comercial a Cel Obert de La Platja de Calafell.

2. Crear un servei de mediació de conflictes, especialment en l’àmbit del treball comunitari en col·lectius conflictius en l’espai públic.

3. Crear el servei de recerca d’habitatges de lloguer, a través del Calafell Crea, per incloure’ls en la borsa d’habitatge social. Crear la borsa local d’habitatge social del municipi i treure la primera convocatòria, amb els pisos que ens cedeix la SAREB.

4. Crear un segon Pla de Reactivació econòmica del municipi –finançat amb el Fons de Contingència i el Romanent– amb dos destinataris específics: a) Per a la incentivació econòmica i els ajuts al teixit empresarial, amb una dotació mínima de 150.000 euros; i b) Per a col·lectius vulnerables del municipi, davant la situació provocada per la Covid-19 i inclosos dins del Pla de xoc contra la pobresa, amb una dotació mínima de 100.000 euros.

5. Contractar l’Estudi de Mobilitat Sostenible del municipi i sotmetre’l a la participació ciutadana.

6. Estudiar la digitalització de la totalitat de l’arxiu històric municipal per a fer-lo consultable i accessible, a través de la web municipal.

7. Preparar un pla d’actuació per a la reactivació del centre històric, dins el marc de l’agenda Calafell 2030, elaborant una proposta inicial el primer semestre del 2021.

I 8. Mantenir la plaça de tècnic de comunicació i estudiar la convocatòria dins el marc del Pla de Consolidació de Places de l’Ajuntament de Calafell.

També et pot interessar

Comentaris