El Vendrell aprova el protocol contra les violències sexuals en espais públics d’oci

01/12/2020 - 20:30h

El ple vendrellenc també valida la tercera convocatòria d’ajuts per a negocis afectats per la pandèmia de la Covid-19

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar aquest dilluns al vespre, per unanimitat, el Protocol municipal d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci i promogut pel govern i els grups municipals de SP-ERC i JxV.

Es tracta d’un document que els seus promotors entenen que era necessari per poder dur a terme des de l’Ajuntament del Vendrell aquelles accions de prevenció, de detecció i d’acció en relació a possibles violències sexuals que es puguin produir en entorns festius del municipi.

El Protocol s’ha elaborat conjuntament amb moltes persones que han col·laborat en diversos moments del procés i a través de diferents canals. També ha estat possible, segons es remarca des del consistori vendrellenc, gràcies a totes les dones dels col·lectius feministes i persones LGTBQ+ d’arreu que han compartit els materials, les experiències i els documents necessaris per a l’elaboració de protocols comunitaris.

Sota la coordinació, redacció i dinamització de l’Equip Observatori Noctàmbul@s i el Programa d’Inclusió i Gènere de la Coordinació territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya, s’ha treballat amb un grup motor integrat per tècnics i tècniques de diferents regidories de l’Ajuntament del Vendrell i una Comissió Participativa oberta a tota la ciutadania i entitats del municipi.

Durant el procés també es va fer una enquesta a la qual hi van participar 322 persones.

El govern i els grups municipals que van participar en la presentació prèvia del document van destacar que es tracta d’un salt qualitatiu per dotar a l’Ajuntament del Vendrell de les eines necessàries per seguir lluitant contra la xacra de la violència de gènere i, en aquest cas, més concretament en aquelles que es produeixen en espais públics d’oci.

Es tracta d’un instrument estratègic que aporta solucions per poder afrontar situacions que malauradament estan presents a la nostra societat i que en molts casos es perceben com a conductes normalitzades.

Amb aquest Protocol, el Vendrell “esdevé un municipi capdavanter amb aquest tipus d’iniciatives que s’espera que s’estenguin en d’altres”, diu l’Ajuntament del Vendrell.

En la presentació prèvia del document també es va posar de relleu el fet que s’hagi elaborat des d’una visió feminista i també tenint en compte el territori mitjançant la participació de la ciutadania i les entitats del municipi.

A banda del govern i els altres grups que van participar més estretament en el redactat del protocol, a la sessió plenària van mostrar-hi el seu suport la regidora no adscrita Mar Galeano, que el va definir com a “molt complert i necessari”; Òscar Blasco (Podem-El Vendrell), que va voler recalcar que fos una iniciativa del govern “en conjunt i no d’un sol grup” i va demanar que es publiciti entre les empreses i entitats que s’hi puguin adherir; Josep Maria Llasat (Primàries El Vendrell), el qual va destacar la necessitat de garantir la seguretat física de la ciutadania i, en concret, del col·lectiu LGTBI.

Ajuts per afectats per la pandèmia

També per unanimitat, al ple del Vendrell d’aquest dilluns es van aprovar de forma inicial les bases reguladores dels ajuts per la reactivació de les activitats de restauració i dels centres d’estètica i bellesa afectats econòmicament per la Covid-19 a la capital del Baix Penedès.

Aquesta nova ajuda de 600 euros per autònom o petita empresa, la tercera convocatòria d’aquestes característiques i amb un import total de 100.000 euros, serà acumulable a les dues anteriors convocatòries d’ajuts i es podrà arribar a un total de 1.200 euros en ajuts directes municipals. Les primeres ajudes municipals van suposar un total de 120.000 euros i 100.000 euros, respectivament.

Tot i estar tots els grups municipals d’acord amb l’atorgament dels ajuts, des de l’oposició es va lamentar la poca participació reclamada des del govern per a l’elaboració de les bases per atorgar-los i també que podrien no ser suficients per ajudar els negocis afectats per la pandèmia. El govern va deixar la porta oberta a futures convocatòries.

Mocions

Pel que fa a les diverses mocions del ple i entre d’altres, d’una banda es va aprovar per unanimitat la proposta presentada pel grup de Som Poble-ERC per tal que en la Comissió del Pla Reactivem i amb la col·laboració d’entitats econòmiques, socials i veïnals es consensuïn projectes que puguin ser beneficiaris dels Fons de Reconstrucció de la UE.

També per unanimitat es va aprovar la moció presentada pel grup municipal de Junts pel Vendrell per implementar el servei de bus exprés a la comarca del Baix Penedès, amb la incorporació d’una esmena de SP-ERC en la línia de sol·licitar a la Generalitat un estudi de mobilitat del transport públic de la comarca del Baix Penedès en connexió entre el Camp de Tarragona i Barcelona per ampliar l’oferta.

D’altra banda, no va prosperar pels 11 vots en contra del govern i només 9 vots a favor (SP-ERC, JxV, Primàries Catalunya i Podem el Vendrell) i 1 abstenció (regidora no adscrita), la proposta de resolució presentada pel grup municipal de Som Poble-ERC-AM per demanar el compliment de la Llei de Transparència per part de l’Ajuntament del Vendrell i de les seves empreses municipals amb participació pública. El govern municipal va demanar la retirada de tres punts de la proposta, per no poder garantir amb els terminis que s’hi indiquen, que el grup proposant no va acceptar.

I tampoc no va tirar endavant la proposta del mateix grup municipal per la municipalització i la gestió a través d’una empresa pública d’aquells serveis municipals que finalitzin els seus contractes.

Finalment, tampoc va tirar endavant la petició de Primàries Catalunya per tal que els membres del consistori rebaixin el 20% dels seus sous i indemnitzacions mentre durin les restriccions de mobilitat a causa del Covid-19.

També et pot interessar

Comentaris