La collita d’olives caurà un 30% però serà de gran qualitat

Un tractor carregat d’olives al Penedès. (Foto: CEOLPE)
Ricard Vinyals
27/11/2020 - 16:00h

Ceolpe preveu rebre 3,4 milions de quilos d’oliva aquesta temporada, mentre que el 2019 va recollir-ne 4,7 milions

El Penedès es troba a la recta final de la collita de l’oliva d’aquest 2020, la qual va començar a les zones més costaneres el 20 d’octubre i serà més curta de l’habitual per la manca de pluges de l’any passat. Així, es registrarà una menor producció respecte de l’excepcional temporada que va suposar el 2019.

El president del Centre Oleícola del Penedès (Ceolpe), Pere Albà, xifra aquesta reducció “entre un 30% i un 40%”, i apunta que “si normalment la collita s’allarga fins pels volts de Nadal, enguany la tancarem molt probablement a finals de la setmana que ve”.

PUBLICITAT

Ceolpe, cooperativa de segon grau constituïda l’any 1988, amb seu a Llorenç del Penedès i que agrupa un total de 14 cooperatives de primer grau del Penedès, el Garraf i diverses poblacions del Tarragonès, Baix Camp i la Conca de Barberà, acostuma a treballar amb produccions al voltant dels 5 milions de quilos d’oliva anuals.

Enguany, però, passarà dels 4,7 milions de quilos que les instal·lacions de Llorenç van acollir l’any passat a uns 3,4 milions de quilos.
La disminució en el volum de collita d’oliva es deu principalment a dos factors, segons explica el president de Ceolpe.

D’una banda, al fet que la gran producció de l’any passat va coincidir amb una sequera les conseqüències de la qual es noten enguany i, de l’altra, que “els pagesos s’acostumen a fer una poda moderna, la qual cosa produeix un cert desequilibri en la producció anual i fa que un any es treballi molt i el següent poc”.

Tot i l’esmentada reducció en la producció, aquesta del 2020 donarà un oli “de gran qualitat, millor que a la resta de Tarragona, on les olives són més madures”, segons apunta Pere Albà.

Recuperació del preu
Quant al preu de l’oli d’aquesta temporada, que pel que fa a les cooperatives integrades a Ceolpe és de la denominació d’origen Siurana –llevat d’algunes excepcions–, s’ha recuperat respecte de l’any passat.

PUBLICITAT

Aleshores havia caigut aproximadament un 20% respecte de la collita anterior i s’havia situat en els 2,60 euros el quilo d’oli, mentre que aquest 2020 el quilo d’oli es paga a una mitjana entre 2,80 i els 3 euros.

Finalment, pel que fa al rendiment de la collita d’aquest 2020, el president de Ceolpe explica que si habitualment per cada 100 quilos d’olives s’aconsegueixen 16,70 litres d’oli, aquest any se’n faran 14,72. “Preveiem aquesta baixada de rendiment, fins i tot superior, però com que des del setembre ha plogut molt, les olives s’han inflat molt d’aigua. Dins l’oliva hi ha ara entre un 55% i un 60% d’aigua”.

També et pot interessar

Comentaris