“Aquest és un protocol valent per dir que al Vendrell no hi ha espais per a les violències sexuals”

25/11/2020 - 11:55h

Entrevistem Christian Soriano, regidor d’Igualitat i LGTBI+ de l’Ajuntament del Vendrell

Nascut l’any 1997, Christian Soriano és politòleg graduat per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant de Dret. És també el primer secretari de les JSC del Vendrell i va representar la candidatura del PSC a les eleccions municipals del mes de maig de 2019, ocupant el segon lloc de la llista. Cofundador de l’associació juvenil de debat ‘Convenç El Vendrell’, ha estat també jurat i formador de diferents lligues de debat i oratòria. Actualment és el primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament del Vendrell i responsable de la Regidoria d’Igualtat i LGTBI+, entre d’altres.

Aquest dimecres, 25 de novembre, presenta el Protocol sobre el tractament de casos de violència sexual en l’entorn d’oci al Vendrell. Quin és l’objectiu d’aquest document?
Des del Govern del Vendrell hem manifestat sempre la nostra voluntat de posar les administracions al servei de la ciutadania, i això es tradueix a situar l’Ajuntament al capdavant dels grans moviments socials que existeixen a la nostra societat. Aquest és un govern eminentment feminista que posa i posarà tots els recursos necessaris per lluitar contra la xacra de la violència de gènere. Aquest Protocol és una eina vital per seguir combatent les violències sexuals i per seguir reivindicant la necessitat de tenir una societat més feminista i més justa.

D’on sorgeix la necessitat de crear aquest protocol?
El Vendrell gaudeix d’un gran teixit associatiu i cultural, i aquest fet ens fa gaudir d’un gran nombre d’activitats festives al municipi. La festa major, les Festes de Barri, el Carnaval, la Fira de Santa Teresa, les festes organitzades per les entitats… Són grans esdeveniments culturals que fan que els i les joves sortim al carrer a passar-ho bé. En aquest context l’Ajuntament ha de poder assegurar que l’espai on es celebren aquestes festes populars és un espai de llibertat i de respecte cap a totes les persones que hi participen, i aquest protocol ens permet treballar en aquesta direcció.

Qui ha participat en la seva elaboració? En quin sentit hi han intervingut?
Una de les característiques d’aquest Protocol és que ha comptat amb una gran participació de la ciutadania del municipi a través de diferents canals. Per una banda s’ha constituït un grup motor format per tècnics i tècniques de l’Ajuntament del Vendrell de diferents àrees, des de la Regidoria d’Igualtat fins a la d’Urbanisme, Festes, Educació, Participació Ciutadana, Salut, Medi Ambient… aquest fet és especialment rellevant perquè demostra la voluntat d’aquest govern d’aplicar la perspectiva de gènere a l’administració i de fer-ho amb caràcter transversal a tot l’Ajuntament. A més, també hi han participat fins a un total de 322 vendrellencs i vendrellenques que ens han transmès la seva percepció i els aspectes a millorar per construir uns espais públics d’oci més segur.

A què s’obliga l’Ajuntament en un hipotètic cas de violència de gènere o sexual?
El Protocol és un manual de com ha de tractar l’Ajuntament un cas de violència sexual en un entorn públic d’oci, però també de la tasca tan important de conscienciació i comunicació que hem de fer per prevenir aquests comportaments. En aquesta línia, la campanya “Vendrellencament feminista”, que vam posar en marxa l’any 2019, ens ha ajudat a posar a l’agenda pública la necessitat d’abordar aquesta problemàtica. A més, un dels punts més rellevants del Protocol és la necessitat de fer del Punt Lila un veritable dispositiu de suport per donar una resposta immediata a un hipotètic cas de violència sexual.

Per quin motiu el govern al qual pertany dona tanta importància a la igualtat de gènere i sexual?
El govern del Vendrell és un ferm defensor de la igualtat de gènere i de la necessitat de fer del feminisme un moviment majoritari a la nostra societat. Parlar de justícia social és també parlar d’igualtat i llibertat, que són termes que s’associen amb força al moviment feminista. Defensar la igualtat real entre homes i dones és una obligació moral que tenim com a societat i que s’accentua encara més aquest 25-N. És inconcebible que una societat democràtica com la nostra hagi patit des del 2003 més de mil feminicidis, i és precisament aquesta xifra la que ens empeny a continuar lluitant per aconseguir un Vendrell socialment més just i igualitari.ç

Quines actuacions han fet o faran a favor de la igualtat de gènere?
Des de l’inici del mandat hem donat una gran importància a les polítiques de gènere, i també hem fet passes per aplicar la perspectiva de gènere a la nostra acció de govern. Presentem ara el Protocol contra violències sexuals en espais públics d’oci, també hem impulsat la campanya “Vendrellencament feminista” per reivindicar la necessitat de formar-nos i conscienciar-nos per tenir una societat més justa, hem impulsat el SIAD (Servei Integral d’Atenció a la Dona) durant els pitjors moments de la pandèmia per donar suport i assessorament a les víctimes i també hem realitzar tallers, ponències i formacions per explicar a la ciutadania la importància del 8 de març i del 25 de novembre.

Quina és la incidència de la violència de gènere al Vendrell? Tenen controlats gaires casos, en aquest sentit? Què pot fer una víctima?
La violència de gènere té dos vessants: per una banda, els feminicidis –que ocupen portades de mitjans i que tots i totes sentim a les notícies– i, per l’altra, altres casos de violència de gènere que malauradament ens costa moltíssim detectar. El SIAD intenta fer aquesta tasca de suport immediat a la víctima, però és cert, i aquí faig autocrítica, que ens falta fer arribar aquest servei a tota la ciutadania, perquè moltes dones no saben exactament quina és la seva funció. I és una llàstima, perquè aquest és un servei integral que dona a la víctima assessorament psicològic, jurídic o social de manera gratuïta i que ha servit a moltes dones del Vendrell a trobar solució a problemes reals que estaven vivint.

És optimista de cara a una possible erradicació o eliminació notable de la violència sexista a la societat?
Tenim molta feina a fer. Les desigualtats d’avui són el resultat d’una societat que ha crescut fomentant la diferenciació entre homes i dones. La millor eina que tenim per fer front a aquesta situació és la formació i la conscienciació, per això és tan important el paper a jugar per part de les diferents administracions. Crec que la ciutadania ja ha expressat en moltes ocasions que vol un Ajuntament valent i compromès amb els valors feministes, i des de l’Ajuntament del Vendrell estem decidits a construir una societat més igualitària i justa.

També et pot interessar

Comentaris