L’ADF La Carrerada, guanya el Premi Jordi Peix i Massip

Avatar
22/11/2020 - 16:39h

La creació de l’Escola del foc de Catalunya a Cal Gallina, a Vilafranca del Penedès ha estat la guanyadora en la categoria de sensibilització per la prevenció dels incendis

Els Premis de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona per a projectes presentats per les Agrupacions de defensa Forestal (ADF) de la província de Barcelona han estat lliurats aquest dissabte en el transcurs d’un programa emès en directe pel canal de YouTube de la Diba on s’ha reconegut un estudi presentat per l’ADF Pla de Bages sobre viabilitat i prova pilot per la implementació d’un conjunt de microrescloses per afavorir diversos processos relacionats amb els boscos de ribera, i el projecte Escola del Foc de Catalunya, presentat per l’ADF La Carrerada que inclou els municipis de l’Alt i Baix Penedès i el Garraf. Els dos premis tenen una dotació econòmica d’11.000 euros.

PUBLICITAT

El premi Jordi Peix, per a projectes d’informació i sensibilització de la societat per la prevenció dels incendis, ha estat lliurat telemàticament pel diputat de Mobilitat, Espais Naurlas i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín,  al president de l’ADF La Carrerada, de les comarques de l’Alt i Baix Penedès i Garraf, Miquel Medialdea. El projecte presentat, escola de bosc de Catalunya, consisteix en el condicionament de l’espai verd municipal de Cal Gallina situat al centre de Vilafranca del Penedès,  com a viver forestal per proveir les ADF i entitats de planter per a futures reforestacions i també crear-hi un espai d’educació ambiental, principalment pels alumnes de les escoles. El projecte també inclou d’un projecte museístic amb plafons i es programaran itineraris i xerrades d’experts, on s’hi parli de sostenibilitat, canvi climàtic, biodiversitat o reforestacions. Es tracta d’un projecte pioner en el que hi ha implicades nombroses entitats i associacions del territori.

El premi Rossend Montané, destinat a per a projectes de planificació de la gestió en la prevenció d’incendis forestals, ha estat lliurat pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, al president de l’ADF Pla de Bages, de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada Oriol Tarragó. Aquest projecte preveu incrementar l’aportació hídrica dels espais de ribera, incrementar la biodiversitat biològica i zoològica, com també el bosc de ribera. Amb aquest projecte també es preveu disminuir les espècies més piròfiles, reduir el perill d’avingudes en cas de pluges torrencials i revertir la desertització dels ecosistemes i creació de microllacunatges.

Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau

El premi honorífic d’aquest any ha volgut reconèixer la trajectòria de Ramon Centeno Costa (Barcelona, 1950), de l’ADF 249 Puigmadrona-Olorda de Molins de Rei i el Papiol, de la que és membre des de la seva creació, l’any 1966. L’ADF 249 és l’Agrupació de Defensa Forestal de Molins de Rei i el Papiol, on diferents voluntaris i voluntàries forestals s’encarreguen de vigilar tota la serra de Collserola que ocupa entre Puigmadrona (el Papiol) i Olorda (Molins de Rei). Aquesta ADF treballa per la defensa de la natura, el seu manteniment i quan és necessari, amb el suport a Bombers, en l’extinció d’incendis forestals.

Des els seus orígens d’aquesta ADF, Ramon Centeno, conjuntament amb el primer president, Joan Castellví, de la masia Can Castellví, de la Rierada, van posar en marxa la compra de materials, amb un primer vehicle, un Land Rover vell, així com la captació de voluntaris i la seva formació.

També et pot interessar

Comentaris