El confinament porta més lectura que mai

20/11/2020 - 18:23h

Les llibreries experimenten des del maig un increment de vendes en comparació a d’altres anys

El periple del sector llibreter des del 14 de març –quan es va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia de la Covid-19– fins ara ha fet que moltes llibreries del país hagin passat de la possibilitat de veure’s abocats a abaixar la persiana a experimentar un creixement de vendes gràcies a l’augment considerable de l’hàbit de la lectura. Així, la diada de Sant Jordi ajornada va conviure amb la campanya “Llibreries obertes”, que va donar aire a molts establiments. A més, d’entre les deu que més comandes van tenir al país hi apareixien La Cultural i l’Odissea de Vilafranca. Precisament des de La Cultural, Quim Jubert reivindica aquella campanya: “Va ser una empenta inesperada que ens va salvar la diada de Sant Jordi i l’hem d’agrair en tot moment, sobretot als clients que van confiar en nosaltres.” I és que un Sant Jordi normal acostumava a representar un 25% de les vendes anuals de la llibreria, però la pandèmia va fer que aquest 2020 no s’arribés ni a un 5%.
A principis de maig, les llibreries van començar a obrir portes amb cita prèvia i sense atendre els clients a l’interior, i a començaments de juny ho van fer amb aforament limitat a l’interior.

A més, el 23 de juliol es va celebrar aquell Sant Jordi diferent, i des de La Cultural estan satisfets del muntatge que van fer per instaŀlar la paradeta a la Rambla i davant la llibreria.

“La gent ha agafat molt el llibre com a company de confinament”

Quim Jubert, llibreria La Cultural

Malgrat tot, a La Cultural i a l’Odissea han comprovat que des del maig estan treballant més del costum. I el motiu d’això és la situació actual. “La gent ha agafat molt el llibre com a company de confinament”, diu Jubert. “Nosaltres des del maig hem mantingut unes vendes superiors al que és habitual en comparació a d’altres anys.” I apunta al fet que s’estigui trencant el caràcter estacional d’un sector que té èpoques molt marcades, com Nadal o Sant Jordi, en què les vendes són molt importants, però on la resta de l’any baixen considerablement. Aquest caràcter excepcional ha fet que aquest any a La Cultural encara no hagin pogut fer cap dia de vacances. El novembre era un mes en què la feina disminuïa tant que normalment la llibreria es podia quedar només amb una persona atenent el públic. Aquest any, això és impensable. Fins al punt que des de La Cultural estan enllestint una web en què es podrà consultar un fons molt extens de títols per adquirir. “Nosaltres apostem per la venda presencial, però la realitat ens fa veure que des de la llibreria hem de tenir aquesta via d’accés”.

Pel que fa a la llibreria l’Odissea, Sílvia Mir també explica que han viscut un increment en vendes aquests últims mesos. “Tenim clients que ens comenten que com que no poden sortir a sopar o estan cansats de la televisió, opten per la lectura”. Es tracta de persones que habitualment llegien, i fins i tot d’altres que abans del confinament no tenien aquest hàbit, però que arran del confinament l’han adquirit. Mir contradiu aquells que pensen que els joves no llegeixen. “El jovent llegeix més del que ens pensem. Tenim colles de noies, sobretot de 15 a 20 anys, que han agafat aquest hàbit”. També comenta que la novel·la negra agrada molt, però que hi ha gustos per a tot: “A la llibreria la gent també es deixa recomanar molt, i això és d’agrair. Malgrat tot, hi ha gent que ho té molt clar, i en aquest sentit les xarxes socials fan la seva feina”.

“Amb el confinament hi ha molta gent que comprava a les plataformes, i ara s’ha adonat que també té aquella botiga al costat de casa”.

Sílvia Mir, llibreria l’Odissea

A l’Odissea ja fa uns quants anys que tenen pàgina web, i ara es troben que la gent que estava més habituada a entrar a la llibreria, arran del confinament fa encàrrecs a través de la web. “Amb el confinament hi ha molta gent que comprava a les plataformes, i ara s’ha adonat que també té aquella botiga al costat de casa”.

També et pot interessar

Comentaris