Vilafranca celebra aquest dijous el Dia Mundial de la Poesia

20/03/2024 - 09:31h

El pati de la Capella de Sant Joan acollirà la lectura en veu alta del poema ‘He estimat molt la vida’ de Vicent Andrés Estellés.

Aquest dijous 21 de març, a les 18h al pati de la Capella de Sant Joan, Vilafranca del Penedès acollirà un acte commemoratiu del Dia Mundial de la Poesia, que aquest any homenatja el poeta Vicent Andrés Estellés en el centenari del seu naixement. Organitzat pel servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, persones participants del programa Voluntariat per la llengua del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf, llegiran en diferents llengües, el poema He estimat molt la vida de Vicent Andrés Estellés. Aquest poema ha estat traduït per encàrrec de la Institució de les Lletres Catalanes a més de 21 llengües i a l’acte d’aquest dijous, el poema es podrà escoltar en castellà, àrab, romanès, urdú, ucraïnès, portuguès, amazic, francès i català. Un cop acabada la lectura del poema, el poeta i rapsode Eduard Carmona amb un acompanyament musical oferirà el recital Estellés, en carn viva.

Cronista dels temps més foscos de la llarga postguerra i del franquisme, amb la seva obra va construir una veu inconfusible i la va modular amb un estil únic que, durant dècades, s’ha anat identificant com la veu col·lectiva d’un poble. Nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924 i fill d’una família de forners, aviat – i coincidint amb l’esclat de la Guerra Civil- faria les seves primeres aproximacions a la literatura a través del gènere teatral, i no tardaria a escriure els primers versos. Un cop acabada la guerra es va instal·lar a Madrid per estudiar a l’Escola Oficial de Periodisme. Va tornar a València l’any 1948 i fins al 1978 va fer de periodista al diari Las Provincias, d’on va ser acomiadat l’any 1978, el mateix que any que fou reconegut amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Allunyat de la sofisticació forma i amb una gran intensitat lírica i força narrativa, el poeta de Burjassot imposa una producció poètica amb un ampli ventall de temàtiques, tractades sense necessitat d’ostentacions; des de les diferents formes possibles d’amor fins a la censura, passant per la mort, la por, la guerra, la identitat, la fam o la infantesa.

Va morir a València el 27 de març de 1993, deixant una obra per la qual se’l considera el principal renovador de la poesia valenciana des d’Ausiàs March. La seva veu compromesa, amplificadora de la dignitat civil, ha educat generacions de lectors que han trobat, en l’ofici dels seus versos, un estil únic d’aproximació popular de talla universal.

Eduard Carmona

Eduard Carmona (Deltebre, 1982) és un poeta i rapsode català. Viu a Barcelona, ciutat on també treballa a la productora Produccions Audiovisuals Antàrtida. Entre els seus mèrits hi ha el d’haver-se inventat la paraula ‘Bouesia’, que dóna nom a un festival multidisciplinari, nascut el 2005 a Deltebre i del qual ell n’és part activa. Té un llibre de poemes publicat, El llibre dels errors (La Cantàrida, 2010). I a més, juntament amb uns amics músics, han creat el grup “Recitals a domicili” que ofereix vetllades poètiques en pisos particulars de Barcelona a canvi simplement del sopar.

També et pot interessar

Comentaris