ERC lamenta que JxC no retiri les acusacions contra Adrian Sas

Avatar
20/11/2020 - 21:00h

El grup republicà a Vilafranca i Alt Penedès exigeix que la conselleria d’interior deixi de vulnerar les drets fonamentals i de ser còmplice de la repressió

“Hi havia un compromís perquè la Generalitat retirés els càrrecs que comportaven presó en el cas d’Adrian Sas, i aquest compromís pres pel conseller d’interior i esbombat per JXC no s’ha complert”. Així ho afirmen des d’ERC, que exigeixen que es donin les explicacions públiques “i es doni la cara” del perquè JXC i la conselleria no van complir amb les expectatives que havien generat.

En una visita a Vilafranca, el diputat republicà José Rodríguez va ser molt clar: hi havia un compromís adquirit pels grups parlamentaris (JXC-ERC-CUP-Comuns) i assumit per la conselleria d’interior per tal que la Generalitat es retirés de les causes de desordres públics i d’atemptat a l’autoritat en el cas de l’Adrián Sas, fet que comportava la retirada de la demanda de presó. Aquest compromís validat en reunions dels grups parlamentaris, en rodes de premsa i a la comissió d’interior del Parlament amb declaracions del mateix conseller, i vigent el dia abans del judici, no es va aplicar.

PUBLICITAT

Rodríguez va defensar el que des d’Esquerra sempre s’ha defensat “la Generalitat no pot utilitzar la defensa d’un funcionari, en aquest cas un mosso, per introduir elements repressius” i va reiterar que “la Generalitat per llei ha de donar assistència legal a un treballador seu, però la repressió no pot entrar per la porta del darrera, com s’ha fet en aquest cas”. El diputat republicà va ser molt clar en afirmar que amb aquesta forma d’actuar s’està posant el punt de mira als moviments socials, en defensa de l’habitatge, en defensa del padró, i de l’independentisme, i per tant, atacant drets fonamentals.

En aquesta línia la diputada penedesenca Rut Ribas reiterava que els drets fonamentals han d’estar garantits i el que no és tolerable és que per manifestar-se hi pugui haver demandes de presó. Ribas va exposar que “cal derogar de forma immediata la llei Mordassa, una llei que va en contra dels drets de la ciutadania i que és més pròpia d’un estat autoritari que d’un de democràtic”. Una llei, que encara ara és vigent, que criminalitza tota mobilització social, política, i en definitiva, tota mobilització dissident i que dona amplíssims poders perquè els cossos policials facin i desfacin ja que permet que surtin impunes quan es troben enmig d’uns aldarulls. Com és el cas de Sas.

La Generalitat, tal com marca la llei, està obligada a prestar assistència jurídica a qualsevol treballador seu que hagi estat agredit i formuli una denúncia. Però la Generalitat al mateix temps, segons Ribas, està obligada a fer valer els drets fonamentals de la ciutadania. “Aquesta defensa no es pot convertir mai en una eina per la repressió”.

PUBLICITAT

Demanar responsabilitats polítiques

Des d’Esquerra Republicana Vilafranca, Josep Àlvarez com a president local, va deixar clar el suport del partit al Sas i va reiterar que des del minut u es van posar a disposició de la família.

Àlvarez va reiterar els posicionaments exposats per Rodríguez i Ribas de la feina que ERC ha fet per tal que la Generalitat es retirés de l’acusació del Sas i per tant que no hi haguessin demandes de presó. 

Però va insistir que des de Vilafranca no es pot acceptar que “tenint un compromís clar i validat i revalidat la mateixa nit del dilluns”, que Junts per Catalunya i el departament d’interior el trenquessin unilateralment sense donar explicacions.

Davant d’aquests fets, greus, de deslleialtat, de trencar els compromisos i de la desproporcionalitat manifesta en les acusacions, Àlvarez va demanar als màxims representants del departament d’Interior i de JXC que assumeixin les responsabilitats polítiques pertinents.

Finalment Adrià Machuca, del Jovent Republicà, va reiterar que l’exigència en el cas continua sent la mateixa “només es pot acceptar l’absolució” i va mostrar, novament, el suport del republicanisme en aquest cas al Sas i a la seva família.

També et pot interessar

Comentaris