ERC aposta per la transició energètica com a eix per la reindustrialització de l’Alt Penedès

15/09/2020 - 09:25h

Els republicans presentaran una proposta al Parlament per donar suport als treballadors afectats pels tancaments de diverses empreses al Penedès

Accions arreu per donar suport als treballadors i treballadores afectats pels tancaments de diverses empreses a l’Alt Penedès i per impulsar immediatament el procés de reconversió industrial a la comarca. Esquerra Republicana presentarà accions al Parlament, al Senat, al Consell Comarcal i a tots els ajuntaments de la comarca per oposar-se al tancament de Robert Bosch així com per presentar els eixos que han de protagonitzar la reindustrialització a l’Alt Penedès.

Un tancament deliberat

Oriol Solé, regidor d’Esquerra a Castellet i la Gornal va narrar com pas a pas la direcció de Robert Bosch ha anat aprimant la fàbrica, que va arribar a tenir 1200 treballadors, fins al punt d’anunciar-ne el tancament. La decisió de l’empresa ara aboca a 300 famílies a perdre la feina, després de nombrosos sacrificis per part de la plantilla, tal com va remarcar Solé, com la reducció del 20% del seu salari per poder mantenir els llocs de treball. Pel regidor republicà, que també és treballador de la fàbrica, l’empresa ha actuat de forma egoista i deliberadament i és una mostra més del capitalisme salvatge imperant. En aquest sentit Solé va exigir la derogació de les reformes laborals del 2010 i 2012 aprovades pel PSOE i el PP i que han eliminat drets als treballadors per fer front als tancaments d’empreses.

Cal una resposta immediata: econòmica i social

La diputada Rut Ribas va exposar que “les decisions anunciades per part de les direccions de diverses empreses del Penedès, que suposen la destrucció de centenars de llocs de treball, signifiquen un escac al teixit industrial i social de la comarca” i va defensar que “cal una resposta immediata i a l’alçada del repte econòmic i social que es planteja també a nivell de país”. La pèrdua de pes i teixit industrial representa per una banda la destrucció d’un dels eixos centrals en els que se sostenia l’economia comarcal i per l’altra l’eliminació de llocs de treball qualificats amb la pèrdua de valor afegit i amb el drama social que significa per les famílies afectades i tot el territori en general.

La decisió de la Robert Bosch però no és un fet aïllat. Les notícies de tancaments posen de relleu, segons Ribas, la preocupació existent des de fa temps sobre la pèrdua del sector industrial i de llocs de treball de qualitat que pateix el Penedès. Per la diputada republicana “les empreses no poden tancar les fàbriques sense tenir en compte les persones treballadores que els han proporcionat beneficis” i va afirmar que “les empreses també tenen una responsabilitat social que han d’exercir. No és acceptable que facin recaure la seva responsabilitat a una plantilla que ha fet un munt de sacrificis per a poder garantir la viabilitat de l’empresa”.

El repte de la reindustrialització

Davant del repte majúscul en què es troba la comarca i el Penedès amb diferents casos de tancaments en el sector industrial, la diputada Lluïsa Llop va fer una crida per tal que “totes les administracions es posin les piles per fer tot el necessari per evitar aquest tancament i lluitar per tots i cadascun dels llocs de treball afectats”. Llop va lamentar que “la necessitat de reindustrialitzar la comarca és des de fa anys una necessitat imperiosa de la qual no sempre des de les administracions s’ha afrontat amb la determinació, convenciment i energia necessàries” i va exigir al Consell Comarcal que es posi les piles i treballi en coordinació amb la conselleria d’Empresa i Coneixement per fer front a aquesta situació. En aquest sentit i per impulsar immediatament accions, el grup republicà al Parlament ha entrat una proposta de resolució per mostrar el seu suport als treballadors i treballadores i instar al govern a treballar un pla de reconversió industrial.

Llop va posar com a exemple d’aquesta línia d’acció la inversió de 15 milions d’euros a Idiada, anunciada pel vicepresident Pere Aragonès, pel desenvolupament de vehicles autònoms i elèctrics. Pels republicans cal aprofitar els polígons ben situats i dotats d’infraestructures i serveis que estiguin buits, no per generar parcs temàtics de la logística de zero valor afegit, sinó per travar una estratègia conjunta per aquesta indústria automobilística de futur, ja que “la responsabilitat de les administracions i dels governs és fer possibles aquestes oportunitats”. 

Reconversió industrial i transició energètica

I des del Consell Comarcal, el portaveu dels republicans i president d’ERC a l’Alt Penedès, Pol Pagès, va fer una aposta decidida per valoralitzar la comarca potenciar aquells sectors que signifiquin un salt endavant i que estan cridats a protagonitzar les revolucions econòmiques de les properes dècades, com és la transició ecològica.

Pagès va anunciar la presentació d’una moció pel proper ple on es plantegen dues línies estratègiques per donar el tomb a l’actual situació. Per una banda en potenciar la reconversió de la industria automobilística cap a programes de futur com el cotxe elèctric i l’autònom, per tant per donar sortida a l’actual teixit industrial fent-lo partícip de l’estratègia de país. I per l’altra convertint el Penedès en la punta de llança de la transició energètica. “Aquestes dues línies estratègiques han de permetre a la comarca guanyar pes industrial, guanyar llocs de treball de qualitat i viables i avançar de forma sostenible” va reblar Pagès.

Així mateix, va desgranar, a mode de propostes perquè l’Alt Penedès sigui un dels referents del país en la transició ecològica i energètica l’aposta per un pla per la generació d’energia a nivell comarcal a partir de les energies netes, com la biomassa, la crema de residus, l’eòlica o la solar. També va apostar per impulsar un pla per aconseguir la sobirania energètica de cada municipi, entre d’altres. Per Pagès “l’economia verda, la transició energètica, l’agroindústria són elements que combinats poden ajudar a mantenir i millorar el teixit industrial de la comarca però cal que hi creiem, cal que les administracions hi creguin, des del món local ho fem, cal que el Consell Comarcal i la Generalitat també s’hi posin i caminem plegats per millorar les condicions de vida de la gent de l’Alt Penedès”. Pagès va afirmar que buscaran l’acord al Consell Comarcal per emetre un posicionament rotund, clar i unànime en defensa dels treballadors i treballadores de la Robert Bosch. Aquest posicionament també voldran que es dugui a terme a tots als ajuntaments amb la presentació de mocions de suport

També et pot interessar

Comentaris