Un nou pla urbanístic amenaça el paisatge i la biodiversitat del Vendrell

Avatar
04/09/2020 - 12:00h

El projecte de construir 66 cases unifamiliars als Masos Oest era de l’any 2011 i va quedar ajornat per la crisi econòmica

La promotora russa Scipio Modern vol reprendre la urbanització d’un sector als Masos de Coma-Ruga del Vendrell anomenat Masos Oest. Aquest projecte és de l’any 2011 i va quedar ajornat per la crisi econòmica que el país patia. El projecte es basa a construir 66 cases unifamiliars en una zona actualment boscosa. Per més endavant, també està previst urbanitzar els Masos Sud amb 99 habitatges addicionals.

PUBLICITAT

L’actual equip de govern del Vendrell, en paraules de la mateixa regidora d’Urbanisme, Núria Rovira, no pot paralitzar aquesta obra, ja que està subrogada a la Comissió d’Urbanisme del Penedès que depèn directament de la Generalitat. El projecte va ser elaborat en el context d’una bombolla immobiliària i s’emmarca en el POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) de l’any 2000 que és molt expansiu i preveia urbanitzar centenars d’hectàrees agrícoles i forestals del municipi similars als Masos.

Les reaccions

Des de Geven, el grup ecologista del Vendrell i el Baix Penedès expliquen en un comunicat que aquestes pràctiques són “exemples clars de l’urbanisme expansiu, depredador del territori i clarament insostenible”. A més, el grup ecologista recalca com el Vendrell no compte amb gaires zones d’esbarjo verdes al nucli poblacional i que tenen més de 1.100 habitatges buits urbanitzacions a mig equipar amb obres abandonades. Segons Geven, “és un despropòsit permetre aquesta destrucció de la biodiversitat i del paisatge per l’ampliació de la urbanització amb una clara finalitat especulativa”.

PUBLICITAT

A més a més, Geven encoratja a la regidoria d’Urbanisme (que treballa conjuntament amb les de Medi Ambient i Sostenibilitat i Àrees recreatives i camins), que es mostra contrària a l’ampliació, a “revertir aquests efectes treballant en una millor planificació ara que es donen les circumstàncies idònies per a redactar un nou pla”. El grup recalca com després del confinament s’han fet més essencials “espais lliures sense urbanitzar, el medi natural i el paisatge”.

Aquest projecte és un exemple clar de l’urbanisme expansiu, depredador del territori i clarament insostenible”

GEVEN

Des de SOS Penedès, plataforma en defensa de la regió agroalimentària de la vegueria del Penedès, han impulsat una moratòria urbanística per a poder aturar la tramitació dels plans i projectes urbanístics fins que no es redacti un Pla Territorial de la Vegueria del Penedès respectuós amb el medi ambient.

Des de la Xarxa Vendrellenca, una organització civil del Vendrell, també volen fer pública la seva oposició a l’ampliació de la urbanització, ja que consideren que hi ha massa zones del municipi urbanitzades amb carrers vuits i això provocarà un dany irreparable per al patrimoni natural del municipi.Des de l’organització afirmen en un comunicat oficial com “seguir urbanitzant espais del municipi basant-se en el POUM redactat l’any 2000 és un error, donat que el planejament està redactat amb unes expectatives en matèria urbanística diferents de les actuals”. A més, consideren l’ampliació com “un atac al patrimoni natural del municipi”.

L’ampliació és com un atac al patrimoni natural del municipi i seguir urbanitzant espais basant-se en el POUM redactat l’any 2000 és un error”

Xarxa Vendrellenca

També et pot interessar

Comentaris