Primers arguments de Saint-Gobain per tancar una part de la fàbrica de l’Arboç

29/08/2020 - 19:00h

L’empresa diu que és més car canviar el forn per fabricar el vidre a la planta que no pas proveir la Divisió de Sekurit des d’altres fàbriques

L’empresa Saint-Gobain Cristaleria, SL ha justificat, en una reunió extraordinària de les direccions generals de la Divisió Glass del grup Saint-Gobain a Europa i de la Divisió Sekurit, la decisió de tancar la secció de vidre per a l’automoció de la planta de l’Arboç.

Aquesta reunió va tenir lloc aquest divendres a la seu central de Saint-Gobain Europa, a París, segons ha informat la UGT, que hi va enviar el seu delegat al comitè d’empresa de la fàbrica arbocenca, Ángel Fuentes.

D’acord amb la versió copsada per la UGT en aquesta reunió amb representants del Comitè Europeu de Saint-Gobain, l’empresa argumenta pel tancament de la Divisió Glass de Saint-Gobain a l’Arboç que l’abastiment de vidre a la fàbrica des de les plantes de Sekurit a Espanya, Portugal i el Marroc “surt més barat que fer un forn nou a l’Arboç i vendre aquest nou vidre”.

Saint-Gobain diu que li surt més rentable tancar el forn Float de l’Arboç, que està arribant al final de la seva vida útil, previst pel 2022, que no pas abastir de vidre la Divisió Sekurit de l’Arboç -que no es veu afectada pel tancament- des d’altres llocs de producció.

“S’estalvien la inversió, les despeses fixes i d’energies i matèries primeres que aleguen que són i que seguiran sent més cares que en altres llocs, encara que es reconstrueixi el forn”, remarca la UGT sobre la reunió a París.

Així les coses, Saint-Gobain diu que el vidre que haurà d’abastir la planta de Sekurit a l’Arboç provindrà de França, Alemanya, Polònia i d’Egipte, en comptes del que es fabrica ara per ara a la mateixa instal·lació de l’Arboç. Són fàbriques que “no estan en l’actualitat saturades i que entre totes poden abastir el mercat ibèric i marroquí”, diu l’empresa.

Segons la mateixa font, el vidre per al sector de l’automoció que arriba actualment a Europa ho fa des de la Xina, concretament de Fuyao, i ho fa amb preus molt competitius i agressius. “Els xinesos disposen de molt d’estocatge i li estan donant una sortida amb baixos preus”, diu la UGT a partir de la informació facilitada per Saint-Gobain a nivell europeu.

Com que la Divisió Sekurit de l’Arboç rebrà vidre més barat, l’empresa “s’assegura de guanyar competivitat i rendabilitat a l’hora de produir les peces”.

Les peces de vidre que es fabriquen a les plantes de Saint-Gobain són senzilles, principalment per als vehicles de segment mitjà-baix, i en tenir una forta competència disposen de pocs marges de beneficis.

“Mentre el forn de l’Arboç sigui fabricant vidre, és un vidre que surt car i que costa de vendre”, argumenta Saint-Gobain a l’hora d’explicar perquè vol tancar la Divisió Glass de la fàbrica de l’Arboç.

Desmuntatge del forn

Del forn de Glass que serà desmantellat a l’Arboç amb el tancament de la planta hi haurà parts encara vàlides que “anirien a parar a altres forns”, diu la UGT, que afegeix: “Curiosament (les direccions generals a Europa) han comentat que ja hi ha parts escollides i amb un destí.”

“Tots els forns Float pendents de ser cambiats en un termini de menys de 5 anys seran reconstruïts”, diu la UGT. “A l’actualitat s’està reconstruint un forn a Alemanya i seguidament se’n reconstruïrà un altre a la Gran Bretanya, etcètera, menys el de l’Arboç, que no serà reconstruït”, diu també l’esmentat sindicat.

Finalment, la UGT apunta que totes les condicions de comiat de treballadors, jubilacions, recol·locacions i indemnitzacions que afectin el tancament d’una part de la planta de Saint-Gobain a l’Arboç “s’han de negociar localment, és a dir, entre el comitè d’empresa de la fàbrica de l’Arboç i els representants de la direcció de Glass”.

“Les notícies que ens han transmès al Comitè Europeu (de Saint-Gobain) no són gens bones i no ens han donat cap document oficial. La reunió ha estat merament informativa”, conclou la UGT.

Primera mobilització

La primera mobilització pel tancament de Saint-Gobain Glass a l’Arboç, a banda de l’anunci d’una vaga indefinida, serà una marxa de vehicles lenta aquest diumenge a la tarda, dia 30. En concret, anirà des de la fàbrica arbocenca fins a l’Ajuntament, amb inici a les 17h.

També et pot interessar

Comentaris