Els treballadors de Saint-Gobain de l’Arboç aniran a la vaga indefinida

Treballadors de Saint-Gobain en un moment de les múltiples mobilitzacions.FOTO Mar Rovira
28/08/2020 - 18:02h

La protesta afectarà tant als de la Divisió Glass que l’empresa ha decidit tancar com a la secció de Sekurit

L’assamblea de treballadors de la planta de Saint-Gobain de l’Arboç realitzada aquest divendres al migdia, en dues convocatòries a l’entrada de la fàbrica per poder informar als treballadors de tots els torns laborals, ha decidit convocar una vaga indefinida davant l’anunci de l’empresa de tancar la Divisió Glass, dedicada a la fabricació de vidre pla sobretot per al sector de l’automoció.

La sol·licitud formal de vaga a l’autoritat competent es sol·licitarà en breu i, tenint en compte els terminis legals que s’estableixen per a la convocatòria i inici d’una vaga, aquesta podria començar el proper dilluns 7 de setembre.

Recordem que el tancament de la Divisió Glass de Saint-Gobain a l’Arboç, una de les empreses més grans del Baix Penedès, afectarà 122 treballadors directes i unes quantes desenes més d’indirectes.

El president del comitè d’empresa de Saint-Gobain a l’Arboç, José Alberto Garcia, ha explicat al 3d8 que l’empresa encara no ha fet arribar als sindicats els motius que porten al tancament de Glass, que els sindicats rebutgen. El comitè el formen 6 delegats de la CGT, 4 de CCOO i 3 de la UGT.

La vaga indefinida afectarà tota la planta de Saint-Gobain de l’Arboç. Això vol dir uns 390 treballadors directes de Cristaleria Española, SA i uns 150 empleats més d’altres empreses externes vinculades a la fàbrica que porta més de 50 anys a la població arbocenca.

Raons de l’empresa
En una carta dirigida als treballadors, el director general de Saint-Gobain Glass, Javier Fernández, ha explicat aquesta setmana que en els darrers anys l’empresa ha fet “esforços de manteniment” del forn de la divisió que està arribant al final de la seva vida útil “a l’espera d’un canvi de tendència del mercat d’automoció”.

“No obstant, aquest canvi de tendència no només no s’ha produït, sinó que la falta de perspectiva de recuperació a curt i mitjà termini d’aquest mercat, unit a la crisi actual, ens impedeix entreveure alternatives que serveixin per garantir la continuïtat del forn amb unes mínimes condicions d’estabilitat i rendabilitat”, diu també el director de Saint-Gobain Glass.

Javier Fernández conclou que el més aviat possible s’iniciaran converses amb els representants dels treballadors “per explicar en profunditat les raons d’aquesta proposta (de tancament de l’activitat de Glass) i plantejar la negociació i un pla social en les millors garanties possibles, respectant el marc legal vigent i els drets dels seus empleats.”

En aquest sentit, dimarts que ve, 1 de setembre, ja hi hauria prevista una primera reunió.

Crítica del comitè d’empresa
El comitè d’empresa de la planta de Saint-Gobain a l’Arboç va rebre dimarts la notícia del tancament de la Divisió Glass amb sorpresa i els sindicats asseguren no tenir gaire informació més enllà de saber que el tancament implica l’acomiadament de 122 treballadors directes en una de les companyies més grans del Penedès.

En un comunicat conjunt, CCOO, UGT i CGT titlla l’anunci de la direcció de “miserable, fent-lo en el període vacacional i sense la presència en ple del Comitè”

“L’argumentació exposada per la direcció és la d’una estratègia no definida, que l’únic que implica és la destrucció de treball i la deslocalització del sector de l’automoció per part de Saint-Gobain Espanya, per passar aquesta producció a països on no es respecten els drets dels treballadors”, diuen els sindicats.

“El problema és seriós: avui és Glass, demà és Sekurit”, afegeixen.

El mateix comitè d’empresa tampoc diu entendre “la precipitació per tancar un forn que pocs mesos enrera la direcció ens va exposar que encara tenia una vida garantitzada fins el 2022 i que el 2019 va tenir un dels millors rendiments a nivell mundial i uns beneficis milionaris.”

El sindicat Comissions Obreres xifra aquesta rendabilitat i productivitat de la planta en uns 10,5 milions d’euros. “El tancament de la Divisió Glass (de Saint-Gobain a l’Arboç) suposa debilitar la Divisió Sekurit, que en un curt termini es veurà afecatada per una altra estrategia empresarial”, diu també el comitè dels treballadors, el qual conclou que aposta “per la continuïtat de tots els llocs treball i la reconstrucció del forn de Glass, i aquesta aposta implica la lluita activa amb tot tipus de mesures per poder seguir mantenint la totalitat del treball a Saint-Gobain l’Arboç.”

Més valoracions negatives
Altres valoracions negatives pel tancament anuncia a Saint-Gobain provenen de l’Ajuntament de l’Arboç, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la Diputació de Tarragona. En un comunicat, el consistori el qualifica com a “molt negativament per la vila i la comarca del Baix Penedès”. I de la seva banda, l’alcalde de l’Arboç i alhora president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Sans, que ja ha demanat una reunió urgent amb el delegat de la Generalitat a la vegueria Penedès, Pere Regull, i també ha contactat amb estaments estatals i europeus; diu que “em poso a disposició del comitè i de la direcció per intentar revertir la proposta de cesament d’activitat a Saint-Gobain Glass.”

També et pot interessar

Comentaris