Comença la cercavila!

Imatge de Cristian Muñoz
29/08/2020 - 13:00h

El 3d8 dedica un suplement de 28 pàgines a una festa major de Vilafranca irrepetible

Enguany no hi haurà cercaviles ni processons. No gaudirem de l’exhibició dels balls, no passarem calor ni patirem veient els castells, i tampoc ens farem un fart de riure amb els versos. No passarem hores dempeus, i segurament tampoc anirem a dormir tard per llevar-nos ben d’hora per no perdre’ns ni un detall de la més típica. Aquest 2020 ens tocarà passar la festa major en petit comitè, amb el cercle més íntim i amb les màximes precaucions.

Serà un any molt atípic, però des del 3d8 us oferim la possibilitat de seguir de manera imaginària una petita cercavila o processó on totes les colles que formen part del seguici festiu ens envien missatges d’allò més emotius. Perquè si per als que la vivim des de fora serà dur, imagineu-vos com serà per als protagonistes… Això sí, tots els balls ja avisen: s’estan preparant perquè l’any que ve, si es pot, hi hagi una gran festassa.

Després de mesos d’incertesa, ho esperàvem. Més ben dit, ho temíem, i al final s’ha confirmat: enguany el Drac no ballarà per festa major. No hi haurà FM com l’hem conegut sempre, i els antics balladors no recordaven res semblant. Ens sentim estranys, com si ens haguessin pres quelcom de dins a tots. El 2020 serà un any que per moltes raons recordarem sempre”.

AMICS DEL DRAC

Enguany les portes de Sant Ramon no s’obriran, els tabals no faran ressonar la basílica mentre l’àngel va a buscar el foc sagrat, els carrers no s’ompliran d’espurnes i tampoc encerclarem el Drac. La plaça no estarà plena esperant els versos i l’alquimista aquest any no tornarà. Tot això ens deixarà una buidor immensa, però el que se’ns farà més estrany és que tu no estiguis entre nosaltres. Per sempre, Roma!”

BALL DE DIABLES

Des del Ball d’en Serrallonga ens costa fer-nos a la idea que no sentirem Vilafranca vibrar sota els nostres peus ni les mirades de la gent abans del Sainet. Tampoc veurem sant Fèlix fer el gir en entrar a la basílica ni la canalla que, amb ulls embadalits, espera el dia 1 per fer-se seva la festa. Malgrat les circumstàncies, ens guardem les ganes per a l’any vinent, per així fer tremolar la terra més fort que mai.”

BALL D’EN SERRALLONGA

No sortir enguany per la més típica suposa que, per primer cop, no podrem sortir a ballar i gaudir de la nostra festa. Des del ball volem expressar la nostra tristesa davant d’aquesta situació, però sobretot, les nostres ganes de tornar-nos a veure!”

L’ÀLIGA

L’esmorzar del dia 29, la posada a punt dels gegants, els nervis previs a la tronada, els primers balls i aplaudiments, els bons moments, els assaigs… són instants que no viurem, i això ens genera gran tristesa. Vam anul·lar el Dia del Geganter i la Vigília de Corpus, però teníem l’esperança que faríem lluir en Ferragut i n’Elisenda per festa major. Aviat segur que tornarem a ballar.”

GEGANTERS

En el que hauria estat el nostre 161è any ballant a la festa major, els nans sentim molta tristesa i impotència per no poder fer-ho. Tot i així, creiem que no podria ser d’altra manera i esperem que, si les circumstàncies ho permeten, es pugui viure la més atípica d’alguna manera o altra!”

NANS

L’Humbert, la Roseta, el Canyamàs i la Zingarel·la quedaran tancats sense poder ballar, sense poder saludar molts petits i petites… Però ells no seran els únics que els trobaran a faltar. Els seus balladors són els primers que no es fan a la idea que no sentiràn la seva escalfor. Però una cosa sí que tenen clara: l’any vinent encara els faltaran carrers i places!”

CAPGROSSOS

El so dels cascavells quan saltem dansant en guerra. Els ulls brillants dels infants quan els deixem tocar els cavalls. Les llances alçant-se per rebre el sant. L’abraçada en acabar la tronada, on els plors de les que marxen i els nervis de les que entren es fusionen. Malauradament aquest any no ho podrem viure, però les cotonines us prometem que l’any vinent ballarem amb la nostra màxima il·lusió!”

COTONINES

Des del Ball de Panderetes tenim una sensació estranya, entre ràbia i tristesa, per no poder sortir aquest any. Només ens queda esperar la festa major 2021 amb totes les ganes de món i més! I mentre tots junts mantenim viva la iŀlusió durant aquest –esperem que ‘irrepetible’– any, us desitgem una molt bona festa major 2020!”

PANDERETES

Aquest any, els pals del Ball de Pastorets han passat els mesos sense color, sols, i una mica com nosaltres, esperant alguna remuntada. Aquest any no patirem els nervis, el cansament, les il·lusions ni l’alegria que comporta la festa major Enguany no sentirem els sons dels picarols ni de les picades… Tot i així, volem desitjar-vos una atípica bona festa major, i l’any que ve la farem molt més grossa”

PASTORETS

El moment d’assumir que la nova realitat d’enguany seria la de no trepitjar els carrers de Vilafranca, enmig de la cridòria i l’alegria general, ens ha deixat un sentiment de raresa. Tanmateix, el pensament de comprensió ha estat el protagonista durant aquests dies previs de festa major. Toca carregar piles per a la següent edició…”

CERCOLETS

Ens entristeix que no hi pugui haver festa major, però compartim la decisió. És una sensació estranya perquè ens ha afectat com a grup: com que no hem fet assajos ha estat més complicat trobar-nos, i hem perdut el ritme d’altres estius. El que és clar és que la festa major 2021 l’encararem amb el doble d’energia i ganes. Esperem recordar el nom dels balls i els passos…”

BALL PLA

Sense dubte serà una festa major en què trobarem a faltar el so de les gralles, les entrades a plaça, el ressò de la tronada dins del propi tòrax, la barreja d’emocions minuts abans de l’entrada de Sant Fèlix però sobretot l’escalf d’una bona bufetada.”

FIGUETAIRES

Arribar a finals d’agost amb les mans intactes, sense llagues ni dits inflats, ens produeix una irònica tristesa. Imaginar-nos el 31 a la nit una plaça Constitució buida, quan hauríem d’estar esgotats però motivats pel record de pavanes, es fa molt dur, així que tancarem els ulls i esperarem que ben aviat poguem fer sonar ben fort els bastons.”

BASTONERS

Fins que arribi el dia no ens en podem fer a la idea, de moment és un estiu ben estrany… I el dia 29… quina melancolia ens vindrà pensant que no sentirem la tronada abraçats… I el 30 sense anar a ofici, ballar amb lleganyes, l’olor de pólvora… I l’entrada de Sant Fèlix… sentirem tristesa i tindrem el cor encongit, però amb l’esperança que l’any que ve en gaudirem més que mai”

PANDEROS

“Des del Ball dels Malcasats
no hem tingut alternativa:
no sortir a festa major
és com una lavativa!
Ja sabeu que som tots vells
i ens tremolen les tres cames.
En ser població de risc
volem conservar les dames.
Alguna cosa en traurem
de quedar-nos tots a casa…
No patiu, que l’any que ve
encara farem més l’ase!
I qui tingui pa sec, que es faci sopes!”

MALCASATS

No podrem omplir els carrers de vida i de colors amb els nostres balls. Trobarem a faltar el cansament després d’hores saltant i el dolor muscular que comporta. Trobarem a faltar el ressò dels picarols, els nervis en sonar les primeres notes de les gralles, l’emoció dels més xics. Però, sobretot, trobarem a faltar el caliu, l’energia i la germanor que ens regaleu cada any.
Trencar amb la tradició se’ns fa estrany, però ens ho agafarem com una oportunitat per viure la festa major d’una altra manera; més pròxima, més familiar, amb més calma. I aprofitarem el descans d’enguany per carregar-nos d’energia.
No patiu, que ben aviat tornarem a deixar-nos-hi la veu.
GITANILLES!
Visca la gràcia i la sal,
visca el Ball de les Gitanes,
i visquin molts anys, senyors,
per fer-los la gara-gara!

GITANES

Aquest any la més típica serà la més atípica per a tots els membres de la Moixiganga. Ens produeix una gran tristesa no poder acompanyar el nostre patró. Des de la Moixiganga volem enviar molts ànims als vilafranquins i vilafranquines esperem la de l’any vinent amb força!”

MOIXIGANGA

Sense veure’ns, sense assajos, sense actuacions, sense abraçades, sense Sant Quintí, sense la més típica, sense, sense… moltes coses, coses senzilles que trobem a faltar. La Covid-19 ens ha deixat sense l’essència dels Falcons: la proximitat.
‘Sense’, una paraula que es convertirà en ‘amb’ quan tornem a la normalitat. És per això que tornarem ‘amb’ moltes ganes i ‘amb’ molta més força”

FALCONS

Enguany, que fem 10 anys com a colla, no podrem ser a plaça per festa major. No poder fer castells ens té molt entristits, però la salut és fonamental per a tothom. Estem segurs i convençuts que, cuidant-nos molt, ben aviat tornarem a les places, i aquestes s’ompliran de gent per aixecar o gaudir dels preuats castells, torres i pilars. Salut i bons dies de festa major!

COLLA JOVE

Aquest ha estat segurament l’any més complicat per al món casteller, i per a la colla des que vam actuar per primer cop el 1982. No poder actuar ens produeix tristesa i impotència. L’esperança que tenim és poder celebrar el 2021 una festa que ens compensi, com a colla, i com a vila, aquesta gran pèrdua que segurament no oblidarem mai”

XICOTS

Durant molts anys recordarem la festa major d’enguany. I no serà per haver descarregat un castell inèdit o per haver fet la millor diada. Serà perquè no n’haurem fet. Sant Fèlix és el dia més important per a nosaltres. Aquest dia 30 no sentirem els nervis, l’escalfor del terra als peus ni la respiració dels companys. Tampoc sentirem els crits de la plaça. Però aquest buit ens farà més forts per tornar amb més ganes que mai! ”

CASTELLERS DE VILAFRANCA

Pensàvem que no podríem fer festa major, però amb un format nou sentirem les músiques dels balls, matinades i concerts. Farem FESTA MAJOR! I al so de les nostres gralles i timbals contribuirem a fer d’aquesta la millor festa major de Vilafranca d’enguany!”

GRALLERS

També et pot interessar

Comentaris