Calafell recorda Anna Ortoll, la primera dona que va ser regidora de l’Ajuntament

Familiars i veïns que van acudir a l’homenatge a Anna Ortoll
24/08/2020 - 10:07h

Nou reconeixement al nomenclàtor de places i carrers a pioneres de l’activisme social i la política local

Calafell ha retut un homenatge a Anna Ortoll, una de les dones a les quals s’estan fent reconeixements públics. Des de l’Ajuntament s’està donant un reconeixement a les pioneres de l’activisme social o de la política, en anys en què les dones tenien un paper social reduït i encara arrosseguen una presència escassa en el nomenclàtor de carrers i places.

Anna Ortoll (1937-1999) va ser la primera dona a esdevenir regidora de l’Ajuntament, en el mandat 1983-1987, i és especialment recordada per la seva tasca al capdavant de les regidories de Cultura, Benestar i Esports. També va impulsar Calafell Ràdio. Dona nom a la plaça del carrer Mallorca, al nucli de la Platja.

Un dels seus fills, Ramon Jornet Ortoll, diu que “la família està contenta. És molt gratificant saber que, ja no ella, sinó totes les dones lluitadores del municipi i del país, reben el reconeixement que mereixen”. Afegeix: “La meva mare era una dona molt modesta, però estaria contenta d’aquest homenatge”.

De la seva banda, l’alcalde, Ramon Ferré, explica que “Anna Ortoll va ser una dona il·lustrada i tenia una implicació social molt elevada, a més de ser una dona lluitadora. Tenia tots els números per ser la primera dona que entrés a l’Ajuntament”. Ferré subratalla, a més: “Cal posar-se en situació d’aquell any 1983 per entendre la importància d’aquell canvi. El feminisme ha treballat molt per la igualtat en la política i els llocs de decisió, però persones pioneres com Anna Ortoll van obrir el camí a tantes dones que han vingut després”.

Finalment, Isabel Bou Bayona, presidenta de la comissió d’Igualtat i Drets de l’Ajuntament, recorda que, actualment, “al consistori som 11 homes i 10 dones, i quatre dones caps de llista, i estem molt a prop de la igualtat”. Però això “és gràcies a dones com Anna Ortoll, que van obrir camí per a totes les altres”.

També et pot interessar

Comentaris