CORPINNAT comença la verema més escassa dels últims anys

18/08/2020 - 13:00h

Els deu cellers que integren la marca calculen que la plaga de míldiu ha fet perdre entre un 60% i un 70% de la collita.

Els cellers de la marca col·lectiva CORPINNAT han iniciat aquesta setmana la verema 2020, marcada per l’escassedat de la collita a causa de la plaga de míldiu que ha afectat de manera molt virulenta les vinyes del Penedès. El macabeu i la parellada, dues de les varietats històriques bàsiques per elaborar vins escumosos, han resultat les més perjudicades, mentre que el xarel·lo ha resistit millor la plaga tot i que la producció també es veurà significativament disminuïda.

Els cellers CORPINNAT situen entre un 60% i un 70% la reducció de la collita d’enguany, depenent de cada vinya. La plaga de míldiu ha tingut efectes més devastadors a les vinyes de cultiu ecològic, com són totes les de CORPINNAT, ja que aquest tipus d’agricultura no permet aplicar productes químics sintètics per combatre el fong, tret dels tractaments preventius respectuosos amb el medi ambient, els recursos naturals i la qualitat del raïm.

Cellers com Gramona, Recaredo, Torelló o Sabaté i Coca i Mas Candí van començar la setmana passada la verema de les varietats històriques més primerenques, com és el macabeu, i en els pròxims dies colliran el xarel·lo, i més tard la parellada, les tres varietats tradicionals bàsiques amb les quals s’elaboren els vins escumosos de qualitat CORPINNAT. La resta de cellers de la marca –Llopart, Nadal, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet i Can Descregut– tenen previst començar la verema a les seves respectives finques aquesta mateixa setmana. La collita a tots els cellers s’allargarà fins la segona setmana de setembre, amb les varietats més tardanes.

La verema excepcionalment escassa d’aquest any ha posat en evidència una vegada més els efectes del canvi climàtic sobre el cicle vegetatiu de la vinya, amb condicions més extremes i imprevisibles com sequeres o pluges persistents i altes temperatures. Precisament, l’excés de pluja durant els mesos de primavera i principi d’estiu ha provocat una humitat permanent al cep que ha estimulat l’aparició del míldiu sense que els cellers i els pagesos que fan cultiu ecològic com tots els de CORPINNAT poguessin fer gaire més del que han fet per evitar-ho. L’aparició d’aquest fong ha estat especialment agressiva ja que, a més de la fulla, ha afectat de manera massiva el gra del raïm ja que la plaga va aparèixer en el moment més delicat de la floració.

Per al sector de la vinya aquest ha estat un any especialment dur perquè, a més de la plaga de míldiu, han patit amb duresa els efectes de la crisi de la Covid-19, amb una caiguda de vendes significativa que ha obligat a reduir l’activitat dels cellers. També s’han hagut de prendre mesures de seguretat per protegir la salut dels treballadors i, en aquest sentit, els cellers CORPINNAT han apostat per una verema segura garantint que tots els collidors i collidores no presenten símptomes sospitosos i disposen de totes les eines d’autoprotecció necessàries per poder fer la feina amb el mínim risc. Ja sigui a través del Sistema Públic de Salut o través dels propis cellers, tots els temporers que participen en la verema de CORPINNAT s’han sotmès a proves PCR per descartar possibles contagis.

Malgrat tots aquests contratemps i gràcies a la collita 100% manual que exigeix CORPINNAT, l’escàs raïm que entrarà als cellers en aquesta verema serà de bona qualitat. La selecció del raïm cep a cep i la posterior tria a la taula de selecció a l’entrada del celler són dos mètodes més per garantir els màxims estàndards de qualitat.

La producció es veurà afectada en volum però el subministrament habitual està garantit, amb un cost molt elevat tant per als viticultors com per als cellers, que disposen dels escumosos de les anteriors collites que porten mesos i anys reposant a la cava per complir les criances mínimes abans de sortir al mercat. Els escumosos CORPINNAT surten al mercat amb una criança mínima de 18 mesos, però tots els cellers de la marca tenen al mercat escumosos de 30 mesos o més, ja que una de les característiques diferencials d’aquests escumosos són les llargues criances.

També et pot interessar

Comentaris