“Gràcies al reconfinament parcial al Líban, en el moment de l’explosió era a casa”

La periodista Txell Feixas Torras en una de les connexions televisives per informar de l’explosió de dimarts a Beirut.
Ricard Vinyals
06/08/2020 - 20:00h

La periodista penedesenca Txell Feixas Torras explica com va viure aquest dimarts la deflagració al port de Beirut

La periodista penedesenca Txell Feixas Torras, nascuda a Sant Joan de Mediona i corresponsal des de fa gairebé 4 anys a per a Catalunya Ràdio i TV3 a l’Orient Mitjà, va viure a Beirut l’explosió que es va produir aquest dimarts al port de la ciutat.

PUBLICITAT

La violenta deflagració que van generar 2.750 tones de nitrat d’amoni acumulat des de fa 6 anys en una instal·lació sense cap mesura de seguretat va afectar molt greument totes les construccions que hi havia en un radi de 2 quilòmetres.

De moment, i a l’espera que en els propers dies se’n sàpiguen les dades definitives, l’explosió va provocar un mínim de 137 morts i aproximadament 5.000 ferits, i va fer que unes 300.000 persones es quedessin sense llar.

A casa, confinada
Txell Feixas ha explicat al 3d8 que en el moment de l’explosió es trobava a casa seva, al barri de Hamra, “treballant amb el portàtil pel reconfinament parcial del Líban aquestes setmanes”.

Aquesta circumstància probablement va salvar-la de resultar ferida, perquè a l’oficina on treballa, més propera al port de Beirut, no va quedar cap vidre sencer en un edifici de 10 plantes, i entre la gent que hi treballa hi ha alguns ferits.

“De cop vaig sentir un soroll molt fort, es va moure tot el terra, i al cap de tres segons hi va haver una segona explosió. Vaig baixar corrent al carrer, espantada i pensant que hi havia hagut un atemptat just davant de casa, a l’artèria que travessa el barri”, explica Txell Feixas.

“Tothom amb qui he parlat va pensar que el que fos que hagués passat havia passat al seu barri”, continua la periodista medionenca, a qui un porter del seu immoble li va dir que havia estat “una bomba, com és habitual”. Una frase d’un senyor gran “com molts, bregat a les turbulències del país”.

Feixas també explica que l’ha sorprès la gran quantitat de voluntaris “i no pas efectius de l’exèrcit i del govern” que des d’un primer moment van córrer per ajudar la gent afectada i per netejar els carrers de runa.

PUBLICITAT

“L’Estat ha desaparegut completament, i és la gent qui s’està erigint en Estat. Al marge que hagi estat un accident, l’explosió és la negligència d’anys de corruptes i sectaris”, afegeix Feixas, que agraeix el suport rebut des de Catalunya. I conclou: “El que et fa tristor i pena és quan veus que això és l’últim clau del taüt que ara és el Líban, i com alguns han portat el país fins aquí”.

L’Observatori Sismològic de Jordània, país veí del Líban, va registrar durant l’explosió un moviment similar a un terratrèmol de 4,5 graus a l’escala de Richter, i també es va poder veure la columna de fum generada des de l’illa de Xipre, a més de 200 quilòmetres de la costa libanesa.

També et pot interessar

Comentaris