Acabades les obres del primer tram de la teulada de la basílica de Santa Maria

27/07/2020 - 19:51h

La restauració de la teulada és un projecte que es preveu realitzar en quatre etapes i amb un pressupost de 650.000€

Les obres del primer tram de la teulada de la basílica de santa Maria van finalitzar durant la tercera setmana de juliol. Si bé estava previst que finalitzessin a mitjans d’abril, l’aturada per la pandèmia i altres endarreriments posteriors per tota la situació que estem vivint van alentir els treballs.

Un cop desmuntades les bastides de protecció tan de la façana sud com de la façana nord, es pot observar clarament quin ha estat el resultat d’aquesta primera part de l’obra de la teulada. Tan a l’exterior com a l’interior.

A l’exterior es pot veure com el mur que aguanta la teulada ha estat netejat i les finestres han recuperat les seves dimensions originals. Això permet una millor il·luminació natural de l’interior de la teulada, i a la vegada també s’han col·locat finestres amb reixa per evitar l’entrada d’aus a l’interior, i unes noves portes a les sortides cap als campanars de la façana principal. A la teulada lateral també s’ha treballat traient la coberta de teules i posant una pendent de plaques de pedra que segueixen la pendent de les restes que van aparèixer de la teulada gòtica original, seguint el que ja es va fer amb les teulades de la façana sud. A la cornisa de la teulada s’hi ha instal·lat una canal de metall que recull les aigües i en permet una millor expulsió, respectant els dos sistemes anteriors que existien, el de les gàrgoles i el de la teulada del segle XVIII amb peces ceràmiques.

Pel que fa a la teulada principal, s’han col·locat teules noves a la part de sota i peces velles a la superior per mantenir l’aspecte que tenia fins ara. En canvi, a sota de les teules s’hi ha muntat un sistema que impermeabilitza la teulada, i això fa que el tram restaurat quedi lleugerament mes elevat que la teulada vella. La cresta de teules verdes també ha estar millorada, canviant les peces que s’havien trencat per reproduccions, i instal·lant una línia de vida.

A l’interior s’ha substituït bona part de les bigues de fusta i els rastrells, molt malmesos pels corcs, mentre que les encavallades s’han respectat i han estat tractades contra els xilòfags. La part exterior de les voltes també s’ha netejat, ja que havia acumulat una gran quantitat de deixalles en els darrers 60 any, que en dificultaven la seva lectura. Ara es poden veure clarament la cara interior dels murs i els passadissos que accedeixen als contraforts, on hi ha les canalitzacions de les gàrgoles, i que formaven part de l’estructura original de l’església al segle XV.

Continua la campanya “Apadrina una teula”

La restauració de la teulada és un projecte que es preveu realitzar en quatre etapes i amb un pressupost de 650.000€. Aquesta primera etapa s’ha realitzar gràcies a una subvenció de la Generalitat i donacions particulars, així com les diferents iniciatives que des de la comissió santa Maria 2020 es van organitzant per recaptar els fons

necessaris, i una part aportada per les parròquies de Vilafranca. Amb l’objectiu de recaptar fons per restaurat tota la teulada, l’estiu del 2019 es va presentar la campanya ‘Apadrina una teula’ amb un cost de 40 euros per teula, o 700 euros per m2, fent accessible les aportacions a tot tipus de propostes. Cal recordar que totes les aportacions tenen una bonificació fiscal del 25%. Aquesta campanya continua oberta fins que s’executi la totalitat de la teulada.

La nova iniciativa per continuar recaptar fons es realitzarà el proper més d’agost, durant les dates de la Festa Major de Vilafranca. Serà una exposició de teules que s’han cedit a diversos artistes del Penedès i que seran posades a la venda, amb un preu que anirà dels 100 als 300€. Aquesta mostra estarà instal·lada a la sala Mossèn Vinyeta entre el 24 i el 31 d’agost, en horari de 19,00 a 21,30, i properament se n’oferiran mes detalls. Així mateix a finals d’agost també es presentarà la loteria de Nadal 2020. Pel que fa a la resta de marxandatge, els imants i les postals, poden trobar-se els dissabtes a la cripta de santa Maria i a l’església de sant Francesc. També es preveu un acte durant el més d’octubre, del quan s’informarà a partir del setembre, i que coincidirà amb el 260è aniversari de la inauguració de l’actual teulada, l’octubre del 1760.

Entre les col·laboracions que hi ha, es presentarà una nova peça de la joieria Moner, on una part del benefici de la joia va destinat a les obre de restauració. En aquest cas és una peça de plata en forma de teula, en format penjoll.

També et pot interessar

Comentaris