VeC proposa que els CAPs i l’hospital de Vilafreanca tornin a la presencialitat

Imatge d’arxiu de membres de Vilafranca en Comú
19/07/2020 - 10:51h

En el proper ple presentaran una moció per reclamar un Pacte pel Dret a l’Habitatge

Vilafranca en Comú presentarà dues mocions al proper ple per tal que l’Ajuntament treballi per garantir l’atenció presencial als CAPs i a l’hospital, i perquè reclami al govern de l’Estat i la Generalitat de Catalunya un Pacte pel Dret a l’Habitatge.

El sistema sanitari català, durant dècades entre els millors d’Europa, ha patit en els darrers anys retallades pressupostàries sistemàtiques que han resultat en infradotació en recursos materials i humans i que l’han afeblit de manera extraordinària en tots els àmbits, però en especial a Atenció Primària i a Salut Pública. Aquesta feblesa s’ha fet més que evident en la pandèmia actual: la manca de recursos a Atenció Primària i Salut Pública va fer impossible, en qüestió de dies, la detecció de casos i contactes i el corresponent aïllament. Com a resultat, va emmalaltir molta gent alhora i l’impacte va haver de ser absorbit per l’àmbit hospitalari, que va estar molt a prop de coŀlapsar.

Des de VeC s’explica que actualment, CAP i hospitals intenten reprendre l’activitat habitual, però aquesta reorganització contempla un gran nombre d’assistències via telefònica o telemàtica. La ciutadania viu aquest distanciament físic metge-pacient amb sensació d’estar desatesa. Molts professionals tampoc ho acaben de veure clar i pensen que tindran doble feina, ja que la majoria de visites telefòniques generaran una altra visita presencial.

Des de Vilafranca en Comú tampoc veuen ni clar que s’instauri l’assistència telefònica o telemàtica de manera predominant. Es per això que proposaran al Ple de l’Ajuntament de Vilafranca l’adopció d’un seguit d’acords, els quals passen per treballar de manera conjunta amb el Departament de Salut.

La Covid-19 també ha fet aflorar els problemes d’habitatge que pateix el país. L’accés i la qualitat de l’habitatge són factors decisius en la lluita contra les desigualtats i el canvi climàtic. A més, tant la promoció de nous habitatges com la millora dels existents tenen importants impactes econòmics. Per VeC ara cal afrontar l’emergència habitacional com una oportunitat per a l’impuls d’una economia sostenible, i això requereix treballar en un gran pacte a nivell estatal i català de caràcter estructural i amb horitzons a llarg termini que impliquin totes les administracions públiques i les organitzacions socials.

Vilafranca del Penedès inicia just ara el debat sobre el Pla Local d’Habitatge, que necessitarà del compromís ferm d’inversió en habitatge per part del govern de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya. Per això, Vilafranca en Comú proposa treballar per un Pacte d’Estat i un Pacte de Catalunya pel Dret a l’Habitatge que faciliti la tasca de l’Ajuntament en la promoció de l’habitatge digne i assequible.

També et pot interessar

Comentaris