La direcció del PDeCAT al Penedès aposta per la continuïtat del partit

Una imatge del darrer consell nacional del PDeCAT, el desembre del 2019 (Foto: ACN)
Avatar
02/07/2020 - 21:00h

Els dirigents penedesencs del Partit Demòcrata Europeu Català diuen que el seu futur l’han de decidir els militants

El Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT) viu aquests dies un intens debat intern sobre el futur de la formació política integrada en la marca electoral Junts per Catalunya (JxCat) i els membres de la formació al Penedès no són aliens a aquest debat.

PUBLICITAT

La decisió de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i alguns dels presos polítics de dissoldre el PDeCAT i aglutinar l’espai polític de JxCat a través d’un nou partit ha encès aquest debat.

Segons Puigdemont, que aquest dijous ha explicitat més la seva voluntat de crear un nou partit polític, el Partit Demòcrata que forma part del JxCat amb la Crida i dirigents independents hauria de passar a la història i l’espai de JxCat l’hauria d’ocupar un partit de nova creació.

Oposició dels alcaldes
Aquest no seria el posicionament de la majoria d’alcaldes del PDeCAT, entre els quals el de Vilafranca i delegat de la Generalitat a la vegueria del Penedès, Pere Regull.

El batlle vilafranquí, juntament amb uns 130 alcaldes del PDeCAT i una seixantena de caps de llista de JxCat d’arreu del país, han signat un manifest en què mostren el seu posicionament a favor d’una entesa de tot l’espai electoral que aglutina la marca JxCat i, per tant, contrari a la possible dissolució del PDeCAT per la que aposta Puigdemont.

Entre els signants també hi ha el president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que fa costat al president del PDeCAT, David Bonvehí, favorable a la continuïtat del partit més important dins de la marca electoral JxCat.

Fonts de la nova formació de JxCat que proposa l’expresident de la Generalitat a l’exili han confirmat a l’Agència ACN que Carles Puigdemont convocaria la fundació del nou partit en l’esmentat cap de setmana de final de juliol i, per tant, no esperaria al PDeCat ni a un possible acord entre Bonvehí i la Crida, presidida per l’activista independentista Jordi Sànchez, per a la possible continuïtat de JxCat i del PDeCAT dins de la mateixa marca electoral.

PUBLICITAT

Carles Puigdemont hauria vist reforçat les darreres hores el suport per a la nova formació política al marge del PDeCAT perquè els exconsellers del PDeCAT empresonats -Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn- i l’exconseller a l’exili, Lluís Puig, han retirat la seva proposta de parlar del futur del PDeCAT dins del mateix partit.

Asseguren que volen evitar “tensions” al partit i a la pràctica això suposa tirar la tovallola del debat intern per centrar-se en la nova formació.

Reaccions al Penedès
Des del PDeCAT al Penedès, el president del partit a la vegueria, Jaume Casañas, ha explicat al 3d8 que “el debat que hi ha no és si s’està a favor o no de Carles Puigdemont, sinó si s’ha de dissoldre o no el PDeCAT”, i en aquest sentit Casañas i “la gran majoria d’alcaldes del partit al Penedès, per no dir tots” estan a favor de preservar el Partit Demòcrata Europeu Català.

“El futur del PDeCAT l’ha de decidir l’assemblea de militants del PDeCAT, ningú més”, ha explicat també el president del partit al Penedès. “Aquest és també el posicionament de la gran majoria d’alcaldes del partit al Penedès i res no ens ha de venir imposat de fora”, ha afegit Casañas, que conclou: “Hi ha la voluntat d’arribar a acords i de no trencar, però el futur del partit no competeix a cap alcalde o càrrec concret. S’acceptarà el que democràticament digui la militància”.

Tot i les notícies que aquest dijous arribaven des dels afins a Puigdemont, el president del PDeCAT a l’Alt Penedès, Pere Pons, s’ha mostrat encara esperançat que l’entesa Junts per Catalunya és possible.

“Seguirem buscant acords per fer de Junts x Cat una opció que representi el carril central de la societat catalana”, ha apuntat Pons. “Al Penedès aquesta manera de treballar plegats ens funciona. Perquè no ha d’anar bé a Catalunya?”, s’ha preguntat el president comarcal.
Pere Pons ha dit que creu que les tensions que s’han viscut els darrers dies formen part de les negociacions, i que espera que “tots posem seny i anem junts”. “Si hi ha trencament, els hi posarem fàcil als unionistes”, ha lamentat el president del PDeCAT, assegurant que la desunió pot complicar el futur de les demandes nacionalistes.

“Representem una manera d’entendre el país, que aposta per l’economia productiva, la justícia social i l’equilibri territorial”, ha apuntat l’alcalde de Subirats, tot reconeixent que els únics que poden decidir si el PDeCAT ha de desaparèixer són els seus militants.

“S’hauria d’anar a l’una”
L’alcalde de Vilafranca i delegat del govern a la vegueria Penedès, Pere Regull, creu que “la força del PDeCat és el territori, que a vegades no s’ha escoltat prou i ara és el moment de fer-ho més que mai”.

Regull no aposta per la dissolució del partit ja que, tot i manifestar el seu respecte cap a la figura de Jordi Sànchez, considera que “el país s’ha de governar i no només cal un acord en termes d’independència, sinó que hi ha molt més a decidir”. Per Regull el que han de fer els líders del partit “és escoltar què diuen els alcaldes per intentar trobar una manera d’anar a la una”.

També et pot interessar

Comentaris