L’Alt Penedès vol que la indústria aposti per l’economia circular

Lluís Valls, Joan Manel Montfort i Miguel Delgado a la presentació del projecte. FOTO: AJUNTAMENT
Avatar
27/06/2020 - 18:00h

Es posa en marxa un projecte a sis mesos vista amb l’objectiu de sensibilitzar les empreses en aquesta pràctica sostenible

Fa només uns anys, quan a una persona se li espatllava un rellotge, el portava a arreglar al rellotger. Ara, quan un rellotge s’espatlla, la majoria dels consumidors el llencen i se’n compren un de nou. Aquesta tendència, a més de generar tones i tones de residus, fa que es malbaratin recursos que en molts casos es podrien aprofitar amb altres finalitats. I tot això, sense comptar el perjudici per al medi ambient que suposa la fabricació massiva de productes.

çAconseguir trencar aquest cercle viciós és l’objectiu que proposa “Penedès circular”, una campanya organitzada a tres bandes per l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) i la Mancomunitat Penedès-Garraf adreçada bàsicament al sector industrial de la comarca.

L’Alt Penedès és un dels territoris que compta amb més indústria de Catalunya. De moment, però, encara són poques les empreses que aposten per l’economia circular. El que vol aquest nou projecte, que tindrà una durada de sis mesos, és identificar quines oportunitats hi ha per implementar aquesta nova manera de fer al territori i acompanyar les empreses i entitats que hi estiguin interessades.

PUBLICITAT

“Som un territori amb moltes potencialitats en l’economia circular. L’objectiu és evitar el malbaratament de recursos”, ha apuntat Joan Manel Montfort, regidor de Desenvolupament Econòmic i Projecció Exterior de l’Ajuntament de Vilafranca. Com ell mateix ha recordat, actualment ja s’han desenvolupat diversos projectes relacionats amb l’economia circular al territori, com el “Vinyes per calor”, que aprofita les restes de poda de la vinya per crear biomassa.

I és que els beneficis d’aquesta pràctica s’estan predicant des de les més altes esferes. Lluís Valls, president de l’Àrea de Promoció Econòmica del CCAP destaca que l’economia circular és una de les grans apostes de Nacions Unides per als pròxims anys, i vinculen aquesta nova manera de fer al repte d’aconseguir “un món més just, més equitatiu, sa i més ben governat”, ha dit Valls.

PUBLICITAT

En la presentació del projecte, l’exalcalde de Gelida es va mostrar convençut que l’única manera que el canvi sigui real és que el liderin els ajuntaments. “Estem al capdavant d’aquest canvi de paradigma perquè som els que tenim la capacitat més gran per mobilitzar els ciutadans”, va assegurar Lluís Valls, que va definir l’administració local com un “catalitzador” de l’economia circular.

Beneficis econòmics
L’encarregat de posar xifres a aquesta nova pràctica va ser Miguel Delgado, president de l’Àrea d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat. Delgado va explicar que alguns estudis apunten que l’economia circular permet reduir els costos en processos industrials fins al 50%, a més de rebaixar els consum de les matèries primeres fins al 32%.

Aquesta manera de fer també reduiria un 50% les emissions dels gasos d’efecte hivernacle (ACCIÓ, 2019) i suposaria una millora en l’eficiència energètica i reducció consum d’aigua i residus.

També et pot interessar

Comentaris