La pandèmia reforça els discursos a favor de la vegueria Penedès

Representants de la plataforma ProVegueria Penedès després de la reunió amb Pere Regull
25/06/2020 - 17:19h

El delegat del Govern al territori, Pere Regull, i la plataforma Provegueria Penedès es reuniran a finals de juliol amb el president Quim Torra

El delegat del Govern al Penedès, Pere Regull, i membres de la plataforma Provegueria Penedès es reuniran amb el president de la Generalitat, Quim Torra, a finals del mes de juliol, quan Torra faci una visita oficial al Penedès de la qual encara no se saben més detalls.

I és que la crisi sanitària de la Covid-19 ha posat de manifest, potser més que mai, la peculiaritat del Penedès ja que, primer, l’Alt Penedès i Cunit per qüestions sanitàries van ser reconvertits en una subregió que tenia més bones xifres que l’àrea metropolitana sud, però, després, al final de la desescalada, van ser tornats a unir amb Barcelona per qüestions de mobilitat.

Des de la plataforma afirmen que “molta gent s’ha adonat que el Penedès té unes necessitats diferents de l’àrea metropolitana i que les hem de resoldre des del territori”.

Per aquest motiu el dia 1 de juny van enviar una carta al president de la Generalitat demanant que es concreti un pla de treball per al desplegament de tot l’àmbit.

La resposta ha estat emplaçar-los a una reunió a finals de juliol per parlar-ne. Per l’entitat en aquesta trobada amb el president s’hauran d’establir les bases del consens del territori en la proposta d’ubicació dels diferents serveis descentralitzats amb la fórmula que s’estimi més adient.

“No volem arribar a la conclusió que hi ha una flagrant manca de voluntat política per admetre solucions noves i imaginatives, però és evident que cal començar a donar forma sense més tardança a la vegueria Penedès”, afirmen.

Abans, però, aquesta setmana s’han reunit amb el delegat del Govern al Penedès, Pere Regull, per començar a posar fil i agulla a les demandes concretes i, a més, per oferir la seva coŀlaboració en tot el que sigui necessari en un paper proactiu que creuen que ha de tenir Regull.
Segons la plataforma, des del nomenament de Regull com a delegat, fa pràcticament dos anys “no s’ha produït cap més acte administratiu en la línia del desplegament dels serveis de la Generalitat al Penedès per tal d’apropar els serveis administratius, institucionals i funcionals de la Generalitat”.

Junts pel Penedès rebutja crear una regió metropolitana

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquesta setmana dibuixar una regió metropolitana de Barcelona similar a l’antiga vegueria de Barcelona de la llei de Vegueries del 2010, que ja no existeix, ja que des del 2017 existeix la vegueria del Penedès que redimensiona la proposta original. Aquesta regió inclouria també l’Alt Penedès.

Des de Junts pel Penedès han manifestat el seu rebuig a la proposta de Colau, ja que consideren que, a banda de voler recuperar una vegueria que ja no existeix, s’atorga competències que no té ja que l’ordenació del territori recau en la Generalitat i no pas en ningú més. Des de Junts Pel Penedès proposen que l’Ajuntament de Barcelona retiri la proposta i plantegi un altre escenari. Demanen també que des del govern de la Generalitat de Catalunya s’impulsi la Llei de Vegueries, que té un consens de més del 80% del Parlament de Catalunya.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat aquesta setmana dibuixar una regió metropolitana de Barcelona similar a l’antiga vegueria de Barcelona de la llei de Vegueries del 2010, que ja no existeix, ja que des del 2017 existeix la vegueria del Penedès que redimensiona la proposta original. Aquesta regió inclouria també l’Alt Penedès.

Des de Junts pel Penedès han manifestat el seu rebuig a la proposta de Colau, ja que consideren que, a banda de voler recuperar una vegueria que ja no existeix, s’atorga competències que no té ja que l’ordenació del territori recau en la Generalitat i no pas en ningú més. Des de Junts Pel Penedès proposen que l’Ajuntament de Barcelona retiri la proposta i plantegi un altre escenari.

Demanen també que des del govern de la Generalitat de Catalunya s’impulsi la Llei de Vegueries, que té un consens de més del 80% del Parlament de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris