Retrobades emotives

Pilar Andreu Albiach, que viu a la llar d’avis Josefina Mata, va poder veure dimecres, per primer cop des del dia 11 de març, la seva filla, Àngela Agramunt Andreu
04/06/2020 - 21:00h

Les residències de gent gran comencen a obrir-se a les visites de familiars, però amb condicions de seguretat i higiène molt estrictes

Amb l’entrada a la fase 2 del pla de desescalada, les residències geriàtriques han començat a rebre les primeres visites de familiars coincidint amb la millora de les condicions sanitàries després de superar la part més complicada de la pandèmia pel coronavirus de la Covid-19.

Malgrat tot, han establert una sèrie d’estrictes mesures de prevenció. Així, les visites no es poden allargar més de mitja hora, només pot acudir-hi una persona per resident i cal que avisi abans de la cita. Igualment, se’ls pren la temperatura a l’accés al centre –normalment en espais oberts i sense entrar a gaires espais diferents–, i cal que duguin mascareta i es rentin les mans amb gel hidroalcohòlic.


Aquesta setmana hem acompanyat l’Àngela Agramunt Andreu a veure la seva mare, Pilar Andreu Albiach, per primer cop des del dia 11 de març.

La Pilar té 88 anys i en fa gairebé dos que viu a la llar d’avis Josefina Mata de Vilafranca, on el dia 12 de març ja no van deixar entrar cap familiar, una de les iniciatives que l’Àngela considera que van fer bé des de la residència perquè creu que això va ajudar que el virus no es propagués. A la Josefina Mata han tingut tres casos de residents positius, i tots ells han estat asimptomàtics.

L’Àngela explica que abans de l’estat d’alarma algun dels familiars visitava cada dia la Pilar. Però el dia 12 ja no hi van poder entrar, i l’Àngela recorda que un dels moments més durs va ser quan li van haver de dir a la Pilar que la seva neta, que s’havia de casar al cap de dos dies, havia anuŀlat la celebració.

La Pilar portava més de dos mesos i mig sense veure la seva família. A la fotografia, acompanyada de la seva filla Àngela i la directora de la Llar d’Avis Josefina Mata de Vilafranca, Ana Maria Martínez

“Va ser un cop molt fort. Es va posar a cridar perquè pensava que no la volíem convidar, però l’endemà ja estava més calmada. Recordo que vaig demanar si podia entrar a la residència per donar-li en persona la notícia, però òbviament no m’ho van deixar fer”, recorda, ara somrient, l’Àngela.
Aquests dos mesos i mig l’han passat connectats al telèfon, primer amb trucades tradicionals i després amb videotrucades, que cada dia li feia algú diferent de la família perquè els pogués veure tots.

Pel que fa a la manera en què la Pilar ha gestionat la situació, la seva filla assegura que ho ha portat millor del que es pensaven, i és que ella s’imaginava que l’anuŀlació del casament alteraria la Pilar en gran manera. Però no va ser així: “L’endemà em va dir que estava més calmada, tot i que és cert que repetia que se sentia molt sola”, apunta. La Pilar, dona de poques paraules, celebra que els seus familiar ja hi puguin anar, tot i que haurà de ser una mateixa persona la que la visiti (com a màxim dues vegades en les dues properes setmanes), i només podrà ser-hi trenta minuts. Però més val això que res, afirmen.

La directora de la llar d’avis, Ana Maria Martínez, apunta que estan contents de com s’ha desenvolupat la crisi al centre i que estaven preparats per a qualsevol situació, fins i tot per si havien de confinar-se dins. “La situació que es vivia era de calma tensa perquè no sabíem com ens ho trobaríem l’endemà”, diu Martínez.

A més, tenia molt clar com actuaria en un cas extrem: “No deixaria morir ningú sol. Tinc un EPI guardat a l’armari i tenia clar que si la cosa es complicava jo seria al seu costat”.

Ara que la situació està tranquil·la, des del centre duran a terme una valoració de la gestió de la pandèmia per, si cal, poder millorar protocols en cas que la situació es repeteixi. “Sabem que les coses no tornaran a ser com abans, però de mica en mica ens hem d’anar traient la por”, clou la directora.

També et pot interessar

Comentaris