El Vendrell obre les platges al bany, Calafell s’espera i Cunit no pot reobrir-les

El litoral del Vendrell és l’únic del Baix Penedès on ja hi pot haver banyistes. (Fotografia: Ajuntament del Vendrell)
26/05/2020 - 17:30h

El litoral del Baix Penedès manté diferències tot i haver entrat aquest dilluns a la fase 2 del pla de desescalada

Des d’aquest dilluns es permet als ciutadans del Baix Penedès, llevat de Cunit -que pertany a la regió sanitària del Garraf-, anar a banyar-se a les platges del Vendrell, un litoral de 7 quilòmetres, tot i que encara no s’hi pot prendre el sol sense limitació horària.

La possibilitat és la mateixa per al municipi de Calafell, però l’Ajuntament ha assegurat que no pensa reobrir les platges amb totes les garanties d’higiene i seguretat sanitària post-Covid fins a l’entrada de la fase 3 del pla de desescalada pel coronavirus, prevista pel 8 de juny.

Des del Ministeri de Sanitat de l’Estat es van donar diumenge a la tarda les directrius d’aplicació per a usos de les platges amb l’entrada de determinats territoris en la fase 2 de desescalada, com és el cas de bona part del Baix Penedès, però també va facultar és ajuntaments a regular l’accés a cada platja amb les oportunes mesures de seguretat i aforament limitat.

Des de l’Ajuntament de Calafell es prefereix esperar unes setmanes a permetre el bany i, de moment, només permet d’accedir a la platja a passejar, fer esport i a jugar-hi amb una limitació horària i sense compartir joguines d’infants.

Entre els usos no permesos, a banda del bany recreatiu, hi ha els d’accedir a la platja amb mascotes, fer servir equipaments esportius com porteries de futbol i tots els serveis de platja com rentapeus, dutxes i labavos romanen tancats.

Permís per muntar instal·lacions a la sorra
D’altra banda, 17 municipis costaners agrupats en el Pacte de Coma-ruga i que a partir d’ara signaran els seus comunicats conjunts com a Taula per un Litoral Sostenible, van demanar la setmana passada a la Generalitat de poder començar a muntar instal·lacions a les platges com a molt tard aquest dilluns, 25 de maig, així com que els concessionaris de serveis no paguin taxes d’ocupació fins a final d’any.

Les poblacions afectades són les tres del litoral del Baix Penedès a més dels ajuntaments de municipis costaners de les comarques del Garraf, el Tarragonès i el Baix Camp.

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat ja s’ha assegurat que només un parell de municipis -entre els quals Tarragona, que no fa demanar la pròrroga de la concessió de serveis fins dijous passat- no disposen d’aquest permís.

La demanda es va fer amb l’objectiu d’afavorir la recuperació econòmica i la reactivació dels serveis “amb totes les garanties sanitàries” tenint en compte les mesures decretades a partir dels efectes de la pandèmia de la Covid-19.

Els mateixos municipis entre Sitges i l’Hospitalet de l’Infant, que ocupen una franja costanera de 110 quilòmetres, han demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) de l’Estat que exoneri els concessionaris de serveis a les platges de pagar les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia i fins a final d’any.

Des de la Generalitat s’ha explicat que 15 dels 17 municipis sol·licitats ja tenen el permís per instal·lar equipaments a la sorra, i que els tràmits administratius corresponents havien quedat interromputs per l’estat d’alarma pel coronavirus de la Covid-19.

Aleshores se’ls va proposar demanar una pròrroga de la concessió del 2019 i amb les mateixes condicions d’aleshores, segons ha explicat el Departament de Territori i Sostenibilitat a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), possibilitat acceptada per diverses administracions locals. Un 75% dels municipis de la costa catalana que van reclamar aquest permís l’han obtingut, mentre que en el 25% dels casos restants són localitats que no ho havien demanat per la paralització dels tràmits arran de la crisi de la Covid-19 o altres motius, com per exemple la manca d’alguna documentació.

Des de la Taula per un Litoral Sostenible es demana, finalment, la col·laboració ciutadana perquè tothom que acudeixi a gaudir de les platges aquest proper estiu “actuï amb sensatesa, amb el respecte a les normes i mesures de distanciament sanitàries, i al desplaçament sostenible per ajudar a mantenir l’alè que li hem donat al nostre litoral, que serà l’espai de socialització saludable i de salut”.

“Només aconseguirem contenir la pandèmia tots junts”, conclouen els ajuntaments del Pacte de Coma-ruga creat el mes de febrer precisament per a una gestió conjunta del litoral.

També et pot interessar

Comentaris