El Consell Escolar Municipal de Vilafranca fa un repàs a l’impacte de la Covid-19

15/05/2020 - 22:00h

La regidora d’Educació, Xell Montserrat, reconeix l’esforç dels centres educatius i els alumnes i famílies per adaptar-se a la nova situació

Aquest dimecres va tenir lloc mitjançant videoconferència una nova sessió plenària del Consell Escolar Municipal amb la participació d’una vintena de membres dels diferents sectors de la comunitat educativa (docents, pares i mares d’alumnes, personal d’administració i serveis i representants dels partits polítics). El consell és un òrgan de consulta i participació de l’Ajuntament de Vilafranca, presidit per la regidora d’Educació, Xell Montserrat, que trimestralment rep assessoraments i propostes dels representants dels diversos sectors de la comunitat educativa local.

La regidora va fer un repàs a l’impacte que ha tingut la crisi de la COVID-19 en el sistema educatiu local i també de les accions que s’han impulsat des de l’Ajuntament i des d’altres institucions per donar-hi resposta. Va destacar que just ahir feia 2 mesos que es van tancar els centres educatius, sense avis i sense temps de reacció. “S’ha treballat intensament per tal de poder garantir l’atenció educativa”, afirmava Montserrat, garantint l’equitat a través del repartiment de les targetes moneder, material, ordinadors per de poder mantenir el vincle entre l’escola i l’alumne i família sense deixar ningú enrere. Una de les accions en la que va posar força èmfasi la regidora Xell Montserrat és en la tramesa de material escolar que s’ha fet a 271 llars de Vilafranca. La distribució d’aquest material, que s’havia quedat al centre i que prové, en gran part, de les ajudes a l’escolarització que atorga l’Ajuntament, s’ha fet des de l’Ajuntament en coordinació amb la inspecció educativa i les direccions d’escoles i instituts. Aquesta acció ha permès que garantir l’equitat i que aquestes famílies no es quedin enrere en el procés d’aprenentatge dels seus fills i filles durant la crisi pel coronavirus.

La regidora d’Educació també va manifestar que “s’ha de continuar treballant per garantir la qualitat educativa” i és per això des de l’Ajuntament s’ha fet oferiments tant per apropar formació per poder treballar de manera virtual als mestres, com oferint l’acompanyament a l’alumnat i sobretot a aquell que es troba en una situació de major desconnexió amb l’entorn escolar. Els responsables educatius municipals van informar d’una acció de vincle i acompanyament educatiu que estan fent les educadores de les llars municipals d’infants que, durant aquest període en que el servei està tancat, a banda de fer un seguiment de les famílies de les llars d’infants, també estan donant suport als centres educatius que ho han sol·licitat. La seva funció és complementar la tasca que fan els tutors i les tutores i poder reforçar el contacte personal amb les famílies en situació de major vulnerabilitat per reforçar el seu rol educador i tractar qüestions escolars, fomentar rutines d’estudi, projectar expectatives positives sobre l’escola i l’aprenentatge, etc, accions que en aquests moments es consideren tant necessàries per garantir l’èxit educatiu de tots els infants i joves de la vila. “Estem treballant també amb gran incertesa davant les possibles restriccions sanitàries durant el desconfinament, així com també per reforçar la coordinació entre les administracions i els diferents actors de la comunitat educativa. Es fa evident que necessitem directrius clares, sumar esforços i que a part del criteri sanitari que és el que preval, es valori també les possibles conseqüències que provoca la no presencialitat. Cal teixir aliances i establir dinàmiques col·laboratives en tot el sector educatiu. De la crisi només ens en sortirem sumant”, va comentar la regidora.

També es va informar del procés de preinscripció i matriculació per als ensenyaments obligatoris que tot just es va iniciar ahir dimecres. Totes les dades i informacions que es van aportar estan disponibles a l’Oficina Municipal d’Escolarització, així com de la pàgina web de l’Ajuntament.  Es va informar que totes les famílies empadronades a Vilafranca amb infants que han de començar P3 o 1r d’ESO, estan rebent una trucada personalitzada de l’equip tècnic del servei per garantir que estan informades de tots els tràmits que han de realitzar. També s’està recomanant visitar els webs de les escoles, ja que s’hi poden trobar els projectes educatius i també els estils d’aprenentatge que es fomenten, entre moltes d’altres informacions.

La regidora va cloure el Consell Escolar agraint la participació i l’actitud propositiva de tos els membres i va reconèixer el gran esforç que s’estava fent des dels centres educatius i dels alumnes i famílies per adaptar-se de manera molt ràpida a aquesta nova situació i intentar mantenir el contacte amb l’alumnat.

També et pot interessar

Comentaris