El Vendrell tanca el litigi per l’Escola Municipal de Música Pau Casals

26/12/2019 - 18:00h

El ple aprova aquest divendres la indemnització a la mercantil que gestiona l’equipament i que tancarà el conflicte pel sobrecost

El ple de l’Ajuntament del Vendrell celebra aquest divendres al matí, a les 9.30h, una sessió extraordinària d’un sol punt a l’ordre del dia per aprovar la indemnització a favor de la mercantil Escola de Música i Auditori Plaça Tívoli, SL en concepte a les obres i altres elements executats segons el projecte complementari del contracte de construcció de l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC).

Amb aquest pas i la decisió de l’empresa de no continuar la via judicial es tancarà un procés llarg i polèmic que hauria pogut suposar una pèrdua milionària per a les arques municipals de la capital del Baix Penedès.

El consistori acabarà pagant una indemnització d’uns 2,5 milions d’euros (2.495.412,93€) complementaris al pressupost de construcció inicial de l’EMMPAC (4.607.509,25€; per tant, un total de 7.480.168,09€) quan, segons les condicions que es van pactar al contracte i que finalment va ser declarat nul precisament per les condicions abusives per a l’administració pública l’import acumulat al final dels 35 anys de concessió de l’explotació de l’escola de música vendrellenca, l’import que hauria pagat l’Ajuntament hauria superat els 44,5 milions d’euros més IVA (aproximadament, uns 52 milions d’euros).

Precisament, aquest encariment notable del contracte en perjudici de l’Ajuntament del Vendrell ha estat motiu de polèmica política els darrers anys al consistori i aquesta polèmica ha arribat fins avui. En aquest sentit, des de Primàries Catalunya el seu regidor, Josep Maria Llasat, ha criticat durament tot el procés.

Primàries ressalta les irregularitats

El regidor del grup municipal Primàries Catalunya a l’Ajuntament del Vendrell, Josep Maria Llasat, ha criticat que no hagi pogut tenir la informació sobre l’EMMPAC que va al ple d’aquest divendres al matí en el termini que marca la llei i entén en aquest sentit que l’acord previ a la comissió informativa corresponent, celebrada divendres passat, no hauria de ser vàlid.

Al cap de dues hores de queixar-se per la manca d’informació, segons Llasat, va rebre per correu electrònic diversos documents, només un dels quals ocupa 1.643 pàgines.

Tanmateix, dilluns havia estudiat la major part de la documentació i va criticar i denunciar, per exemple, que el contracte inicial considerat al cap d’uns anys abusiu no comptés amb cap informe de l’interventor municipal. “Aquest informe és obligatori per llei i tampoc no es va demanar informació a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que també era un tràmit obligatori”, ha comentat Josep Maria Llasat.

Una altra presumpta irregularitat denunciada pel regidor de Primàries Catalunya és el fet que l’acord per prorrogar per 5 anys més els 30 anys inicials del contracte per construir i la posterior gestió de l’EMMPAC es va fer amb un informe negatiu de la secretària municipal.

“No es podia passar de 30 a 35 anys de termini sense una informe de la Generalitat, que no es va demanar”, diu Llasat, que recorda que l’Ajuntament del Vendrell va denunciar el contracte al cap d’uns anys per “unes clàusules abusives que ningú no havia vist”.

La justícia va donar la raó a l’administració i l’esmentada comissió de la Generalitat va reclamar que el contracte es declarés nul, la qual cosa va provocar l’acció judicial de l’empresa.

Josep Maria Llasat també critica les condicions econòmiques que l’Ajuntament del Vendrell va acceptar el 2009, any d’obertura de l’EMMPAC, d’acord amb l’època i que, per exemple, establien pagar quotes baixes del contracte els primers anys i “15 milions d’euros els darrers 5 anys, per una obra que valia 2 milions”.

Sense llicència ambiental
Així les coses, Josep Maria Llasat ha avançat que al ple extraordinari d’aquest divendres denunciarà la manca d’informació quan tocava, incidirà en la suposada vulneració del seu dret com a regidor perquè “ni se’m contesten les preguntes que faig a la comissió informativa”; i també apunta que “he descobert que l’EMMPAC no té la llicència ambiental i, per tant, no s’hauria hagut d’obrir”.

“En 10 anys, ningú s’ha preocupat per resoldre el problema”, afegeix el regidor de Primàries Catalunya, que rebla: “A l’entregar l’obra a l’Ajuntament calia totes les llicències i no les té”. Llasat pensa demanar que “s’estableixin responsabilitats” i per tot l’‘afer EMMPAC’ deixa anar les preguntes: “S’ha obert expedient a l’interventor per una falta tant greu? I a alguns polítics responsables?”. “És incòmode parlar d’això i per això s’ha posat el ple a primera hora del matí d’un 27 de desembre. No s’ha donat mai la informació als vendrellencs”.

També et pot interessar

Comentaris