VeC critica el poc interès de l’Equip de Govern pel patrimoni històric

11/12/2019 - 17:00h

Els preocupa la reforma de la plaça de l’Oli, la intervenció a la façana lateral del Mercat de la Carn i l’estació de RENFE

Ramon Arnabat i Montse Romagosa, de Vilafranca en Comú (VeC), han mostrat la seva preocupació per dues intervencions urbanístiques previstes per l’equip de govern o amb el beneplàcit de l’equip de govern que poden malmetre el patrimoni històric, cultural i arquitectònic de Vilafranca del Penedès: la reforma de la plaça de l’Oli i la intervenció a la façana lateral del Mercat de la Carn; i la reforma de l’Estació de Ferrocarril, ambdós catalogats com a Béns d’Interès Cultural Local. Per això han demanat a l’equip de govern que actuï de forma consensuada i que es replantegi els actuals projectes que hi ha, un de propi i l’altre de RENFE, tot respectant el patrimoni que ens han llegat els nostres avantpassats.

Pel que fa al Mercat de la Carn (1878) és un projecte de l’arquitecte Adrià Casademunt i Vidal i es tracta d’un modernisme avançat. Un edifici que manté la simetria de les seves dues cares i la bona relació d’aquestes amb els espais que l’envolten. Les reformes que s’hi ha fet fins ara sempre han respectat l’estructura original.

Quant al l’Estació de Ferrocarril (1911) es tracta d’un edifici eclèctic amb dues façanes principals composades simètricament. Aquestes dues façanes principals mantenen una relació amb l’espai: la que dóna a la plaça organitza l’espai, i la que dona a les andanes és la primera imatge que tenen de Vilafranca les persones que arriben en tren.

Ambdós projectes d’intervenció malmeten aquestes característiques i signifiquen un greu atac a dos edificis que conformen el patrimoni arquitectònic, històric i cultural de la vila, amb un grau de protecció baix, però que significa: “respectar”.

“El poc interès pel patrimoni de la vila de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca és palès quan comprovem que actualment no està penjat a la web municipal el Catàleg de Patrimoni (1988) actualment vigent. Així com en el fet que el Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Vilafranca del Penedès, lliurat per la Diputació de Barcelona a l’Ajuntament el mes de juliol de 2017 i que l’ha de substituir, dos anys i mig després encara resta pendent d’aprovació”, han explicat.

Els representants de Vilafranca en Comú també han criticat l’actitud del PSC i de Junts per Catalunya perquè voten en un sentit al Penedès (abstenció i a favor, respectivament) i en un altre al Parlament de Catalunya (en contra). Tal i com s’ha pogut comprovar a la Comissió Territorial del Parlament de Catalunya on Catalunya en Comú-Podem, a proposta de Vilafranca en Comú, va presentar una Proposta de Resolució (PR), amb el mateix contingut que la moció aprovada a 21 ajuntament del Penedès referent a la retirada del PDU de Sant Marçal-Cal Vies i a la moratòria al territori de la vegueria de tots els plans i projectes, fins a l’aprovació del Pla Territorial Parcial del Penedès. Els Comuns i ERC van votar a favor de la PR i Junts, PSC, PP i Cs van votar en contra. Vilafranca en Comú demana coherència als grups polítics en la defensa del territori, perquè aquesta s’ha de fer al Penedès, però també a Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris