Nou Verd, la cooperativa del Grup Entrem-hi, celebra 25 anys

05/12/2019 - 16:00h

Actualment té una flota de 100 empleats i treballa en projectes de 37 municipis de la vegueria

Fa 25 anys –concretament, el dia 1 de desembre de 1994– cinc persones amb problemes de salut mental es van trobar a la notaria de Vilafranca per tal de constituir-se com a empresa. S’havien conegut fent un curs de jardineria organitzat per l’Ajuntament de Vilafranca.

Eren joves i volien treballar, però el mercat ordinari els havia tancat les portes més d’una i de dues vegades. Les seves famílies estaven preocupades perquè no aconseguien estabilitat social, i els seus psiquiatres dubtaven que poguessin aconseguir una bona feina tenint en compte la seva problemàtica.

L’any 1994 encara no existien els centres especials de treball, ni tampoc dispositius d’inserció laboral especialitzats en persones amb problemes de salut mental, com el Servei Prelaboral. Però gràcies a una subvenció de la Unió Europea i a l’acompanyament tècnic de Joan Esteve, un treballador de l’Ajuntament, aquells cinc jardiners es van constituir com a Cooperativa de Treball i van començar a forjar-se un futur laboral.

La unió amb Nou Set

L’experiment va funcionar. En els primers anys treballaven bàsicament per als ajuntaments de la comarca i, de mica en mica, van començar a augmentar la plantilla. Tres anys després (el 1997) es va unir al projecte la Cooperativa Nou Set, que va assumir la gestió de la consergeria dels espais públics de Vilafranca per tal d’oferir llocs de treball a altres col·lectius amb risc d’exclusió.

Sota el paraigua de l’Associació Entrem-hi, les dues cooperatives van anar creixent i van anar augmentant l’oferta de serveis i recursos per al col·lectiu de persones amb problemes de salut mental i per a aquelles persones en situació de risc d’exclusió i altres discapacitats. L’any 2008 Nou Verd ja tenia 61 treballadors i traslladava la seva seu social i laboral al polígon industrial Domenys I, on van iniciar nous projectes per afavorir la contractació de més persones en situació d’exclusió i problemes de salut mental: el Servei Prelaboral, el Projecte de Biomassa Social del Penedès, el projecte Claki per la recollida d’oli a les escoles, la recollida de cartró comercial i també la gestió de diferents espais municipals, com la muntanya de Sant Jaume o el Centre d’Acollida d’Animals de la Mancomunitat Penedès Garraf conjuntament amb la cooperativa Nou Set.

Actualment les dues cooperatives ofereixen feina i oportunitats de millora de l’ocupabilitat a més de 400 persones a tota la vegueria Penedès. Precisament fruit d’aquest treball cooperatiu per a la millora de les condicions dels col·lectius amb especials dificultats de la comarca, des del Centre Especial de Treball en el cas de Nou Verd i des de l’Empresa d’Inserció en el cas de Nou Set, es decideix l’any passat iniciar un procés d’aliança ferma entre les dues cooperatives per tal d’explorar les possibilitats de constituir-se com a cooperativa de segon grau i iniciar la creació d’una marca única mantenint la mateixa missió que des del primer dia van acordar aquells cinc socis fundadors, que contra tot pronòstic van decidir donar-se a si mateixos l’oportunitat de treballar i guanyar-se la vida de jardiners.

També et pot interessar

Comentaris