El ple de Vilafranca rebutja la sentència del procés sense el vot del PSC

Els regidors del PSC durant el ple de Vilafranca
15/10/2019 - 20:59h

La moció ha comptat amb els vots a favor de Junts per Vilafranca, ERC, CUP i Vilafranca en Comú, el PSC no ha votat i Ciutadans no ha assistit al ple

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat avui en sessió de ple municipal extraordinari una moció presentada per Junts per Vilafranca en la qual es manifesta el rebuig a la sentència als presos independentistes.

La moció ha comptat amb el suport de Junts per Vilafranca, ERC, CUP i Vilafranca en Comú, el PSC no ha votat i Ciutadans no ha assistit al ple perquè considera que no hi ha motiu per celebrar-se un ple que el que vol “és qüestionar una sentència que nosaltres respectem”.

Una de les incògnites més grans del ple era quin seria el posicionament del PSC, que governa amb Junts per Vilafranca, i que normalment en les qüestions del procés o bé s’abstenia o bé decidia no votar. Finalment s’ha decantat per l’última opció i no ha votat. L’encarregat de defensar la seva visió ha estat el cap dels socialistes vilafranquins, Francisco Romero, que ha repetit que no comparteixen el “xoc de trens” que hi ha en l’actualitat, ha apuntat que és una sentència que no els agrada “però que els jutges fan complir la llei” i ha demanat a tothom que es treballi “pel diàleg, per trobar una solució i per sortir del bloqueig mitjançant la política”. Romero ha apuntat finalment que era important que la sentència “s’aprovi sense cap vot en contra”, però en aquell moment no ha anunciat el sentit del seu vot.

Per part de Junts per Vilafranca, el regidor Aureli Ruiz ha qualificat el dia de publicació de la sentència com “un dels dies més foscos de la democràcia espanyola” i ha apuntat que la decisió del Tribunal Suprem ha estat “una revenja i una atrocitat”. Ruiz ha lamentat que els líders independentistes estiguin a presó “per complir un programa electoral, cosa que ha generat un precedent inacceptable”. Ruiz també ha comentat que “a Espanya no vivim en llibertat però avui més que mai reivindiquem el paper del diàleg per molt lluny que estiguem els uns dels altres”.

Des d’ERC, Mònica Hill, ha qualificat la sentència com “la de la vergonya”, ha comentat que no s’aconseguirà “que el poble tingui por” i que la “repressió només agreuja el conflicte”. A partir d’aquí ha atacat directament al PSC amb les següents paraules: “nosaltres som llibertat i democràcia, som els que volem un referèndum perquè el poble opini però vosaltres sou els còmplices de la dreta i heu ajudat a posar entre barrots als nostres companys” . I per acabar ha criticat també el pacte de Junts per Vilafranca amb el PSC.

El regidor de la CUP Noel Viñas, ha dit que la sentència “és un càstig i venjança cap al poble català”, que és un “exemple clar que a l’Estat espanyol es vulneren els drets fonamentals”, ha criticat el pacte de Junts per Vilafranca i el PSC i ha fet una crida a la mobilització i a la lluita per l’amnistia.

Ramon Arnabat, de Vilafranca en Comú, ha declarat que hi ha una judicialització de la política “intolerable”, ha condemnat la sentència i empresonament dels líders independentistes i ha assegurat que la decisió del Tribunal Suprem “no ens ajuda, sinó que allunya la possibilitat de diàleg i sembla més un càstig que altra cosa”, tot i que ha reconegut que algunes reaccions a la sentència no li han agradat. A partir d’aquí, ha fet una crida a les mobilitzacions pacífiques de resposta.

Finalment ha tancat el ple l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que ha manifestat “tristor i indignació profunda per la sentència”, que ha qualificat de “vergonya i desastre”. Regull ha apuntat, a més que, segons ell, era molt important que la moció s’aprovés sense cap vot en contra.

Aquest era un ple extraordinari que s’havia convocat en substitució del ple ordinari, que també s’havia de celebrar avui dimarts, però que es va anul·lar com a forma de protesta per la sentència, cosa que també ha passat amb la resta d’agenda institucional .

També et pot interessar

Comentaris