Els pagesos anuncien una aturada general en plena verema per la crisi del raïm

Els pagesos han votat a ma alçada si volen fer més mobilitzacions durant la verema. FOTO: E.M.
Eva López
16/08/2019 - 13:04h

Un centenar de tractors s’han concentrat aquest divendres al matí a la rambla de Sant Francesc de Vilafranca per evidenciar el malestar dels viticultors amb la valoració de la collita

Els pagesos han respost aquest divendres a la crida que dimecres va fer un grup de joves davant de l’INCAVI per protestar contra el preu del raïm. Coincidint amb la lectura del manifest dels tres principals sindicats agrícoles de la comarca el passat dimecres, els joves viticultors van demanar mesures contundents per evidenciar el malestar d’un sector que s’ha vist sorprès per l’anunci de Freixenet i Codorniu de rebaixar substancialment la valoració de la collita.

La primera acció ha estat una concentració de tractors a la rambla Sant Francesc de Vilafranca, que aquest divendres al matí ha comptat amb la participació de més d’un centenar de vehicles. Però aquesta no serà l’única iniciativa que es durà a terme.

Un centenar de tractors s’han concenrtat a la rambla Sant Francesc.

En una multitudinària assemblea celebrada a la plaça de la vila de Vilafranca, els pagesos han anunciat una aturada general de la verema el pròxim 5 de setembre -quan s’estaran collint les varietats que es fan servir per elaborar cava-, si abans no s’arriba a un acord amb els grans cellers per millorar el preu del raïm.

A la concentració, que ha comptat amb la presència de moltes persones anònimes que han mostrat la seva solidaritat amb els pagesos, els viticultors han volgut fer evident que aquesta crisi no només els afecta a ells, sinó que és un tema que implica tot el Penedès.

“Volem un Penedès ple de pagesos, no de polígons ni de ciment. Aquesta és una lluita de tots”, ha apuntat un dels responsables de la manifestació. Com ja va passar davant de l’INCAVI, a la trobada de Vilafranca també hi han assistit molts polítics de la comarca.

L’aturada del 5 de setembre dependrà de com vagin les negociacions per trobar una solució a la crisi. El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, s’havia de reunir amb els pagesos just després de l’assemblea, per mirar de trobar alguna via de negociació amb les empreses.

Tot i que s’han mostrat oberts al diàleg, els pagesos ja han avisat que no s’arronsaran si no s’estableix un pacte, i han proposat concentrar-se davant els cellers que han anunciat la rebaixa del preu de raïm, per impedir que la collita entri a les premses. També han deixat clar que l’aturada del dia 5 s’allargarà el que calgui per evidenciar el seu malestar. “Siguem valents i forts”, han demanat els pagesos més joves.

També et pot interessar

Comentaris