El Penedès acumula els registres més importants de l’aiguat d’aquesta matinada

Un cotxe arrossegat fins al mar, al municipi de Cunit. (Foto @Xavi_platanakis).
Avatar
12/08/2019 - 12:32h

Al Montmell han caigut 65 litres i a Cunit, 56 litres per metre quadrat

El Penedès ha registrat aquest dilluns a la matinada els registres més importants de les tempestes que han afectat diverses zones del país. El rècord ha estat al municipi del Montmell, on s’han acumulat 65 litres per metre quadrat -44m4 l/m2 en tot just mitja hora-, seguit per la dada de Cunit, on han caigut 56 l/m2.

Altres xifres importants registrades durant l’aiguat de matinada, amb molt d’aparell elèctric i que s’ha allargat uns tres quarts d’hora al voltant de quarts de quatre, han estat els 40 litres caiguts a Segur de Calafell -on també s’ha registrat calamarsa- i a Bellvei, els 39 de Sant Martí Sarroca, els 34 de Banyeres del Penedès i els 29 l/m2 al Vendrell.

Afectacions

Pel que fa a les afectacions més importants, a banda de la caiguda d’un llamp a l’església de Torrelavit i de la qual informem en una notícia concreta, val a dir que s’ha hagut d’interrompre la comunicació ferroviària entre les estacions de Sant Vicenç de Calders i Vilanova i la Geltrú (Garraf) per la caiguda d’arbrat a les vies en el tram Cunit-Vilanova; o que al mateix municipi de Cunit un cotxe ha estat arrossegat fins el mar, així com diversos contenidors.

També ha estat habitual veure alguns contenidors surant en alguns carrers de Segur de Calafell, sobretot als llocs on s’acostumen a produir incidències en dies de forts aiguats, com al carrer Pescador.

PUBLICITAT

I al municipi del Vendrell, no s’han produït grans efectes pels aiguats, tret de l’afectació al carrer Greco que separa el municipi de la capital del Baix Penedès de Roda de Berà i que ha esdevingut com una petita riera, i a la zona del pont petit sota del Tano.

Vilanova i la Geltrú ha estat una de les ciutats més afectades no tant com per la pluja sinó pel vent que hi ha bufat que ha fet caure diversos arbres i una quinzena de palmeres de la façana litoral. Es parla d’un esclafit.

Imatges de palmeres i arbres caiguts al passeig marítim de Vilanova i la Geltrú

Activat el Pla INUNCAT

L’aiguat d’aquesta matinada ha obligat a Protecció Civil de la Generalitat a activar l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT), per les pluges intenses que han superat els 40 l/m2 en 30 minuts tant al Baix Penedès com al Garraf, on han caigut diversos arbres al passeig marítim de Vilanova i la Geltrú, entre d’altres incidències. 

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut des de la matinada i fins a les 13h d’aquest dilluns un total de 466 avisos relacionats amb les pluges, principalment per inundacions. D’aquests avisos, 190 han estat a la comarca del Garraf (141 dels quals a Vilanova i la Geltrú, el municipi amb més incidències per les pluges a tot el litoral català) i 56 al Baix Penedès, la meitat dels quals (27 trucades) s’ha rebut des de Cunit. 

I, de la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès dos avisos d’hidrologia al Baix Penedès i al Garraf per avisar de l’increment del cabal de les rieres. En el cas del Baix Penedès, l’avís feia referència a la riera de la Bisbal, i més concretament sobre el torrent del Lluc i la riera de Marmellar, la qual també ha baixat plena en zones de l’Alt Penedès com són Sant Martí Sarroca, Castellví de la Marca i Castellet i la Gornal.

També et pot interessar

Comentaris