Les fires i festes de Sant Sadurní volen arribar a tots els públics

23/07/2019 - 15:49h

L’exdirector de l’escola Jacint Verdaguer, Josep Maria Esteve, serà el pregoner de les Fires el divendres 6 de setembre

Aquest matí s’ha fet l’acte de presentació oficial de la imatge i la programació de les Fires i Festes 2019 al Centre Cultural.  A l’acte hi han pres part l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Josep Maria Ribas; la regidora de Cultura, Marta Castellví, que s’estrenava en el càrrec, així com els tècnics del servei; el dissenyador del programa, Jesús Fariñas, i membres de la Comissió de Festes. La cita més destacada i esperada del calendari es presenta enguany amb un format que continua apostant per la diversificació de les propostes culturals i lúdiques i per satisfer a tots els públics.

Aquesta edició, tal i com ha destacat l’alcalde, suposa una magnífica oportunitat per la promoció i la dinamització de la vila, ja que els dos dies principals, el 7 i 8 de setembre, coincideixen en cap de setmana i això pot suposar un increment de visitants “són de les últimes de les festes que es celebren a la comarca durant l’estiu, és una bona manera d’acabar la temporada i començar el nou curs”.

La nova regidora de Cultura, Marta Castellví, també ha subratllat el gran paper que desenvolupen les entitats i les associacions, històricament amb el paper predominant de l’Associació Festa de la Fil.loxera, però en els darrers anys també han accentutat el seu protagonisme els Diables Se M’n Refum, els timbalers Tabalots o l’associació de balls populars, que enguany commemora el seu cinquè aniversari i que ha estrenat recentment un nou grup de ball, Els Pastorets.

Amb un pressupost de 100.000 euros una de les novetats serà el canvi de recorregut de la Festa de la Fil·loxera infantil, que finalitzarà a la plaça de l’Església, emulant a la festa gran. També s’impulsarà “Les Fires dels Avis”, que prendrà el relleu de la Fil.loxera dels Avis a l’inici de les Fires i que també vol recuperar l’esperit original d’aquest acte, que vol ser un homenatge a la gent gran que es troba a la residència i que per diverses circumstàncies no pot acostar-se als diferents espais de la festa. Per aquesta raó l’acte incorporarà una petita representació de tota la cultura popular de la vila i, a diferència del que succeia aquests darrers anys, s’oferirà exclusivament als residents de la Casa dels Avis. Des de la regidoria de Cultura i la Comissió de Festes es convida a tots aquells assistents, especialment famílies, que aprofitaven aquest acte a la Casa dels Avis per iniciar les Fires, que surtin al carrer al llarg de tota la resta de dies per gaudir amb les fil·loxeres, diables, timbals i balls.

La regidora també ha parlat del nou programa de Fires, que tindrà una nou format i suposarà també l’inici d’un nou projecte de revista cultural sadurninenca, que s’anomenarà Mirades, feta per persones col·laboradores de la vila. Així com també ha destacat la feina transversal que s’està fent des de l’Ajuntament, juntament amb les regidories de Salut, Igualtat i Comunicació, per tenir unes Fires lliures d’agressions sexistes:

No tolerarem cap forma de violència masclista ni de cap tipus, hi estem treballant amb el Protocol d’Acció vers les violències sexuals en espais d’oci com a referència; hi haurà punts liles i punts de salut a les festes, treballem amb formant en aquest sentit la gent de les entitats i de les barres perquè puguin detectar i actuar en situacions diverses i farem una campanya informativa de sensibilització”.

L’alcalde ha anunciat que l’exdirector de l’escola Jacint Verdaguer, Josep Maria Esteve, serà l’encarregat de pronunciar el pregó d’enguany el divendres 6 de setembre: “Mestre de formació i de vocació, aquest ha estat l’últim curs que el Josep Maria ha estat director de l’Institut-Escola.  Ha estat mestre des de 1982, des de 1986 mestre a la Jacint i 27 anys director del centre. És un pregoner de luxe que ha fet de l’escola un centre de referència de Catalunya”.

Els actes de la Festa de la Fil.loxera, els Diables Se M’n Refum, els timbalers Tabalots o la Cercavila de Balls populars nodriran la vessant de cultura popular d’una programació de Fires que es prolongarà fins la Diada Nacional de Catalunya.

La plaça de l’Ajuntament, l’Era d’en Guineu i el Raval seran alguns dels escenaris durant els actes de dia, mentre que les propostes musicals i les propostes de nit tornaran a ubicar-se al Parc de la Rambla i al parc Lluís Companys.

De la resta de programació, destacar per exemple el concert familiar Xics n’ Roll, la Nit d’humor o el concert de Cesk Freixas i la banda Portobell, del diumenge 8 de setembre o la Festa del Mestissatge de dimarts 10 de setembre a la nit, a banda dels concerts i DJ’s adreçades al públic més jove i que farciran les nits d’aquestes Fires i Festes 2019.

Els membres de la Comissió de Festes també han volgut recordar que la Comissió està oberta a tothom que hi vulgui participar.

Pots consultar tota la programació en aquest enllaç

També et pot interessar

Comentaris