“La veu dels petits cellers importa poc a la DO Penedès”

17/05/2019 - 10:05h

Enric Soler elabora els seus vins blancs sense estar emmarcat en cap denominació d’origen.

Els xarel·los de l’Enric Soler estan entre els més ben valorats del Penedès. Però malgrat que aquesta és la varietat estrella del territori, des de fa un any l’Enric no forma part de la DO. En va marxar per una disputa amb el Consell Regulador sobre el disseny de les seves etiquetes.

Actualment segueix elaborant els seus vins, però ho fa sense l’empara de cap denominació d’origen, una via que molts cellers estan agafant els darrers anys. Cada any surten del seu celler de Sabanell 10.000 ampolles de 4 referències de vi blanc, cinc vegades més que quan va començar el 2004.

Creu que l’ha beneficiat no formar part de la DO Penedès?
No crec ni que em beneficiï ni que em perjudiqui, sincerament. A mi no em feia nosa estar a la DO. No en treia gaire rèdit, però el Penedès és el que soc. Em sap greu haver arribat a aquest punt. És ridícul. Sento que m’han fet fora.

La DO Penedès li demanava que inclogués la paraula Penedès a l’etiqueta davantera dels seus vins. Per què no hi va accedir?
Als meus vins mai hi ha posat la paraula Penedès a l’etiqueta del davant. Mai. Fins a l’any passat, passava perfectament tots els controls. Amb l’entrada en funcionament del Consorci d’Inspecció i Control de la Generalitat les coses han canviat. I no ho entenc. Si la normativa és així per mi, ho ha de ser per a tothom. Només cal que vagis al lineal de qualsevol botiga i veuràs que hi ha molts vins que no posen la paraula Penedès ben visible al davant. Alguns la camuflen o directament no la posen, i tenen la certificació. Jo podria haver fet trampa. Presentar una etiqueta, i després posar la que jo volgués. Però va en contra dels meus principis.

Creu que és massa dura la normativa?
Em sembla que ara mateix hi ha problemes molt més importants al sector del vi al Penedès que penalitzar els que no posen un nom a l’etiqueta. Hauria de ser tot més relaxat.

Tornaria a la DO Penedès?
Sí, jo no tinc cap problema. Però sempre que s’escolti el que tinc a dir. La veu dels petits cellers no té gens d’importància a la DO Penedès. No se’ns fa cas. Ara, per a mi ser de la DO Penedès era com ser del Barça. Tu pots estripar el carnet perquè t’has enfadat, però sempre et sents part d’allò.

Suma portar el nom Penedès a l’etiqueta?
Suma en algunes coses, i en d’altres resta. Depèn. Hi ha molta gent que fa les coses bé al Penedès, però encara queda molta morralla. Els darrers anys ha millorat moltíssim la qualitat dels vins que s’elaboren al territori, però hi ha coses que no s’han fet bé, des del meu punt de vista. El Clàssic Penedès, per exemple. S’han invertit molts esforços en aquest tema, i cap al xarel·lo.

Les subzones són una bona proposta?
Jo crec que no. Tenim la mania de fer-ho tot seguint el model francès, que es va crear fa 700 o 800 anys. Segur que per al Penedès hi ha millors fórmules. Perquè no agafem una mica d’aquí i una mica d’allà i ens fem el nostre projecte propi? Amb tres zones ben diferenciades ja n’hi havia prou per dividir la zona.

Les diferències que hi ha al Penedès hi són en altres zones?
No ho sé, és probable que sí. Però la deixadesa que hi ha entre el sector del vi al territori no es veu enlloc. En cap DO es miren tant el melic com aquí. No hi ha sensibilitat per fer una cosa conjunta. Tothom mira cap a casa seva. Així no aconseguirem res.

Confia que pugui arribar una situació d’unitat?
Ara per ara, tal com estan les coses, no. Crec que hi ha massa divisió i molt poques ganes de trobar una via que englobi les necessitats de tots els viticultors i els elaboradors.

Com és el Penedès que voldria veure?
A mi m’agradaria que hi hagués més petits cellers. Molta competència, però sana. També apostaria per una administració més oberta de mires. Que fos més laxa a l’hora de qualificar vins, per exemple. Hi ha cellers que no han entrat a la DO només perquè s’ha considerat que els seus vins eren defectuosos, quan només eren diferents. Això és intolerable.

També et pot interessar

Comentaris