Arriba l’hora de la Vegueria

alt
23/07/2010 - 09:22h

Ha arribat l’hora. El ple del Parlament haurà de pronunciar-se respecte l’aprovació de la Llei de Vegueries. Amb l’àmbit a la butxaca pels defensors de la Vegueria del Penedès ja no hi ha cap excusa i ha arribat el moment que el Parlament ha d’introduir la vuitena vegueria en una llei que si no hi ha res de nou, i malgrat el pronunciament del Tribunal Constitucional i el Consell de Garanties Estatutàries, s’aprovarà aquest dimarts o dimecres. Per als membres de la Plataforma per una Vegueria Pròpia ha arribat el moment decisiu on cal demostrar que hi ha “voluntat política” i per això demanen que s’actuï en conseqüència en el cas del Penedès, tal com s’ha demostrat ja amb l’aprovació de l’àmbit. El que no entendrien des de la PVP és que ara no pugui ser l’hora d’afegir la vuitena vegueria, la del Penedès. “En el fons compliriem el requisit que el president de la Generalitat va justificar en el seu dia” argumentant que si hi havia set vegueries en el projecte de llei era per l’existència de set àmbits. Per Fèlix Simon ara no ho hi ha “cap justificació” perquè al Penedès amb l’àmbit se li negui la Vegueria. I encara va anar més enllà qüestionant l’actitud d’algun partit polític “no ens la poden estafar. No ens val que algú ens digui la propera legislatura, no acceptem aquest discurs o s’hi creu o no. Ara la tenim a tocar i la podem aconseguir”.
Satisfacció i observacions
Total satisfacció a la Plataforma per l’aprovació unànime de l’àmbit del Penedès malgrat que la seva tramitació hagit arribat amb “retard”. No obstant això, la PVP ha deixat anar alguns dubtes, com el fet que aquest àmbit sigui l’únic que exigeix un reglament per al seu desplegament, fet que podria comportar encara més retards, o també que els tres plans parcials que afecten el Penedès no es considerin subsidiaris sinó que tinguin plena vigència fins a la redacció i aprovació del Pla Parcial del Penedès, fet que genera dubtes que apareixen de nou a l’hora de saber com es farà l’encaix dels actuals plans directors aprovats, el de l’Alt Penedès, el de la Conca d’Òdena i el Logis Penedès.
Però el que ha de fer el territori ara, diu la Plataforma és demanar la Delegació del Govern i la descentralització dels Serveis Territorials de la Generalitat, com la resta d’àmbits. “Demanem que això es porti a la pràctica i que no s’entri en un joc brut que ens pugui portar, un cop aprovada la llei de vegueries, a què algú justifiqui que no es depleguen els serveis perquè no som vegueria”, va dir Simon, que va afegir “és un dret irrenunciable que tenim el territori i no ens poden fer un gol per sota les cames”.
Campanya final
I en aquesta recta final també van explicar que aquesta setmana han engegat una campanya editant un quadríptic que recull la història i el moment actual de l’àmbit i de la vegueria.
En aquesta campanya la PVP té previst regalar ampolles de vi del Penedès amb un adhesiu on hi dirà “Brindem per la vegueria, ara”. Presents que es faran arribar, junt amb el quadríptic, a parlamentaris, grups polítics i mitjans de comunicació d’abast nacional per tal que “els prescriptors que tan sovint ens ignoren en tinguin coneixement”, va explicar Simon.
Dilluns també lliuraran als presidents i portaveus dels grups parlamentaris una carta en la línia de la que es va fer arribar fa poc a tots els parlamentaris urgint-los per última vegada a votar segons la voluntat democràtica expressada pel Penedès.
Aquests dies s’han presentat mocions als ajuntaments de les quatre capitals comarcals en el sentit que les respectives corporacions demanin als parlamentaris que donin suport a l’esmena a favor del Penedès.
Després d’uns mesos esgotadors física i mentalment la Plataforma acabarà la setmana que ve una segona etapa que espera sigui amb la obtenció de la Vegueria malgrat que es podria donar el cas que la llei acabés desada en un calaix però com defensen ells “tot el que puguis tenir avui no ho deixis per demà”.

També et pot interessar

Comentaris