Els 12 encausats comencen a preparar la seva defensa

alt
14/01/2010 - 10:29h

Set dels 12 presumiblement encausats per delicte electoral van realitzar dimecres al vespre una roda de premsa a l’Escorxador de Vilafranca per tal d’explicar quina estratègia comuna seguiran a partir d’ara.  Cal recordar que aquestes 12 persones (i no 13 tal i com s’assegurava fa uns dies) estan citades a declarar el 23 i 24 de febrer per un presumpte delicte electoral per haver recollit signatures a favor del dret a decidir el 9 de març del 2009, dia en què se celebraven eleccions generals a Espanya.
Els Mossos d’Esquadra i també la Policia Local de Vilafranca van obligar-los a desmuntar les taules on recollien les firmes i van identificar algun dels voluntaris que estaven recollint-ne.
Gairebé dos anys més tard els ha arribat una carta del Col·legi d’Advocats (i no del jutjat) citant-los a declarar a finals de febrer per un delicte electoral. Per part dels encausats van declarar que ells sabien que no tenien permís per recollir firmes però que era absurd que a la meitat de Catalunya (Lleida i Girona) fos legal i a l’altra meitat no ho fos, per tant, “com no demanàvem vot per cap partit, no crèiem que estiguéssim cometent cap delicte. Simplement recollíem firmes”.

Error en una encausada
A Sant Pere de Riudebitlles va passar un fet semblant i els Mossos van identificar les tres persones que estaven a la taula recollint signatures però Roger Fuentes, portaveu de les JERC a la comarca, va explicar una curiositat: “un dels encausats és Carme Travesset però es produeix la circumstància que ella no estava recollint firmes pel dret a decidir sinó que estava recollint firmes per la ILP contra els transgènics i així consta en l’acta dels Mossos. Tot i així, l’han citat a declarar per delicte electoral”.
Segons va explicar Jaume Claramunt, la imputació per delicte electoral pot suposar una multa de 30.000 euros, una pena de presó i també podria suposar la inhabilitació per a càrrecs públics. “Per això mateix tots hem dut a terme una estratègia conjunta i anirem tots a una tot i que el regidor Xavier Navarro ha plantejat una defensa diferent”, va afirmar Claramunt al mateix temps que va afirmar que creien cegament en la seva innocència “perquè ens diuen que hem comès un delicte perquè diuen que fèiem campanya electoral per l’autodeterminació, quan no és així”.

Els advocats
D’aquesta manera, 11 dels 12 encausats tindran la defensa dels advocats de Sobirania i Progrés i la Plataforma pel Dret a Decidir, Jordi Oliveres i Toni Abat, però el regidor vilafranquí Xavier Navarro ha triat al vilafranquí Sergi Marín per la seva defensa.
“No és un cas que s’hagi de portar des de Barcelona”, va al·legar Navarro, que va explicar com dels 12 encausats creuen que ell era l’únic que va ser identificat per la Policia Local de Vilafranca. Els altres van ser identificats pels Mossos d’Esquadra.
Els encausats van apuntar que, tot i que encara era massa d’hora per plantejar-s’ho de manera seriosa, depèn com evolucioni el tema no descarten haver de convocar mobilitzacions per tal d’aconseguir el suport ciutadà.

La moció
La CUP presentarà en el ple de dimarts a Vilafranca una moció (encapçalada també per ERC i CiU) on, després d’explicar tota la situació i els fets pels quals se’ls acusa, demanen que l’Ajuntament aprovi cinc punts diversos.
Aquests punts són: que es doni ple suport i es solidaritzi amb els encausats; que l’Ajuntament manifesti el seu malestar per aquest fet tant a la Conselleria de Justícia com al Ministeri de Justícia; que l’Ajuntament mostri la seva preocupació pel fet que a hores d’ara hi hagi 22 encausats per delicte electoral a la comarca, i que l’Ajuntament demani al jutjat número 2 de Vilafranca que un cop hagin declarat els imputats, arxivi el cas.
Finalment, també demanen que l’Ajuntament consideri que entén que en cap cas no s’hauria hagut de recórrer a la Policia Local per censurar un exercici democràtic i pacífic per part de la ciutadania com és la recollida de firmes i, finalment, que l’Ajuntament faci arribar aquest acord tant als imputats i imputades com a la Conselleria de Justícia, al Ministeri de Justícia, al titular del jutjat número 2 de Vilafranca, als organitzadors de la campanya Decideixo Decidir, al CCAP i a l’Ajuntament de St. Pere de Riudebitlles per a què la presentin en els seus plenaris.
Cal destacar que el regidor de la CUP Xavier Navarro va deixar palès que en el ple de dimarts, en el moment del debat d’aquesta moció, abandonaria la seva cadira de regidor perquè en ser un dels implicats no podia ni llegir la moció, ni defensar-la ni formar part del debat.

També et pot interessar

Comentaris

1336