El Penedès se salva de l’abandó de vinya tot i la crisi del sector

05/06/2009 - 10:03h

La crisi per la qual passa el sector agrícola, i en especial el vitivinícola, podria haver fet preveure que desenes de pagesos s’acollissin a les subvencions per l’abandó definitiu de vinya que la Unió Europea ha posat a disposició dels agricultors amb l’entrada en vigor de la nova OCM. Aquest no és el cas, però, de l’Alt i el Baix Penedès que s’han salvat de l’abandó massiu d’una de les activitats econòmiques que els ha fet créixer al llarg de la seva història.
De fet, segons dades de l’oficina comarcal del DARP, a l’Alt Penedès només s’han acceptat 13 sol·licituds d’abandó definitiu de vinya que suposaran la pèrdua d’una superfície d’unes 25 hectàrees, d’un total de 25.000 que es calcula que hi ha a la comarca. Al Baix Penedès, tiraran endavant 10 peticicions d’arrencada d’aquest cultiu la qual cosa pot fer perdre una mica més de 40 hectàrees de les més de 26.000 que hi ha conreades.
Tot i que són poques les sol·licituds que prosperaran pel que fa a aquest concepte, són algunes més les que es van tramitar durant el període que es va donar a aquests efectes. En concret, a l’Alt Penedès 25 explotacions van demanar arrencar la vinya i 18 ho van fer al Baix Penedès.
Segons Joan Santó, Coordinador Nacional de la Vinya i el Vi de la Unió de Pagesos, el nombre de peticions per abandonar la tasca vitivinícola no es correspon a l’estat d’ànim del sector. Santó assegura que els pagesos estan molt “desesperats i nerviosos” i no descarta que la propera vegada que s’obri el termini per demanar l’abandó de la vinya siguin moltes més les sol·licituds que es registrin. Aquest període s’obrirà durant el mes de juliol, i Santó assegura que si s’obrís després de la verema encara serien més els que s’acollirien a la subvenció.

També et pot interessar

Comentaris